VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

Bezoek ons op: 
header-sdg-cursus

‘Waarden en de Sustainable Development Goals’

Hoe je leert ethiek rond de SDG’s in de beroepsuitoefening te gebruiken.

 

 

bekijk hier de SDG info

Cursus

Het doel van deze cursus is de deelnemers te voorzien van systematische, ethische handvatten om in hun beroepssituatie effectief en verantwoord te handelen (persoonlijk én als organisatie) binnen de complexiteit van duurzame ontwikkeling zoals de SDG’s die weergeven.

Achtergrond

In de gangbare aanpak van duurzaamheidsvraagstukken wordt vaak gewerkt vanuit ‘inhoudelijke’ thema’s zoals: water, ecologie, biodiversiteit, economie, klimaat of energie. Die willen we beschermen, verstandig beheren, ‘groener’ maken e.d. Veel minder aan de orde zijn onderliggende oorzaken, die van menselijk welzijn: armoede, ongelijkheid, gender, mondiale solidariteit, bevolkingsdruk, macht, geweld zoals die in de Sustainable Development Goals zijn geformuleerd. Deze vragen om een aanpak die op het terrein van ethiek en morele besluitvorming komt.

Deze cursus gaat dan ook over de vraag hoe je als professional (individueel en als deel van een organisatie/instelling) kunt omgaan met de complexiteit van de (soms strijdige) waarden, zoals sociale versus ecologische waarden? Wat is een praktische/vruchtbare manier om actief met deze conflicterende waarden om te gaan? De werkvormen zijn vooral bedoeld als zelfonderzoek.

  Zet in uw agenda

    Dag 1: 18 mei 2022
     Dag 2: 31 mei 2022
    Dag 3: 13 juni 2022
     Dag 4: 29 juni 2022
    Terugkomdag: datum/tijden volgt nog (in najaar 2022)
    16:00 - 20:30
   UCo, 2de Daalsedijk 6a
         3551 EJ Utrecht

Let op, aan deze activiteit zijn deelnamekosten verbonden. Ga naar de kosten>>

 

Programma

Dag 1 – docent: Prof.emerit. Tjard de Cock Buning (Toegepaste Ethiek in de Levenswetenschappen) / cursusleider Harry Vos
SDG’s doen een moreel beroep op staten, instituties en multinationals om expliciet na te denken hoe zij bijdragen aan de 17 duurzaamheid doelen. Doelen die in samenhang een betere wereld opleveren. In de eerste cursusdag worden er handvaten aangereikt vanuit de toepaste ethiek om zelfstandig de rol van waarden in de je eigen praktijk te herkennen en te gebruiken. Concreet gaan we met twee instrumenten aan de slag: “reflectief evenwicht” en de “Ethische Matrix” Gezien de tijd verwacht ik dat je ten minste de meegestuurde tekst van Ben Mepham (Bioethics Ethical theories ) leest. Klik hier. Dit is een klassieker voor landbouw en natuurbeheer studenten. Van mijn kant zal ik al jullie ingestuurde opdrachten lezen en waar mogelijk als illustratiemateriaal gebruiken in mijn inleidinegen. Aan het einde van de bijeenkomst krijg je de opdracht om de gezamenlijk gemaakte Ethische matrix verder specifiek te maken voor jouw casus en deze uit te breiden naar meer SDG’s. Dit schema is relevant in de volgende cursusdagen en voor de betreffende docenten. Het kan ook groeien op basis van je nieuwe inzichten. Op dag vier (29 juni) ga ik het zeker gebruiken.

Dag 2 – docenten: Ellen van Reesch (Advies en projectwerk duurzame ontwikkeling en SDGs, associated expert VNG voor
             de SDG’s), en Patrick van Lunteren (Platform31: themacoördinator duurzame ontwikkeling) /
             cursusleiders Richard Zwiers en Rachel Heijne
Ellen en Patrick zullen ingaan op hun eigen werkpraktijk. Ze bespreken hun observaties over de relatie tussen SDG’s en de belangen die gemeenten, corporaties, bewonersorganisaties, energiecoöperaties, maatschappelijke organisaties en marktpartijen er aan hechten. Ze delen hun dilemma’s waarin ze als adviseur het morele beroep op instituties en hun bestuurlijke afwegingen doen, en tegelijkertijd kritisch kijken naar de inzet van de SDG doelen.

Aan de hand van de (eigen) ethische matrix uit de eerste cursusdag worden de dilemma’s van de docenten uit de praktijk met de deelnemers besproken.

Dag 3 – docent: Eelke Wielinga (NETWERK&CO) / cursusleider Harry Vos

Dag 4 – docent: Prof.emerit. Tjard de Cock Buning (Toegepaste Ethiek in de Levenswetenschappen) / cursusleider Harry Vos
Op basis van jullie geactualiseerde Ethische matrices en jullie inzichten in de opkomende dilemma’s in je eigen functioneren met betrekking tot de institutionele en netwerkcontext, zal de focus liggen op oplossingen voor dilemma’s en analyse- en beslismodellen die dilemma’s hanteerbaar kunnen maken.. De belangrijkste valkuil van dilemma’s is de simplificatie van het probleem. Het antwoord ligt meestal in het complex maken van het probleem. Ik gebruik hiervoor de analysemethode van RCA (Root cause analysis) en het Generalized Policy Model van W.Dunn.

 

  Delen

  Twitter mee via #SDG @VVMbureau

  Tarief

€ 350,- voor VVM leden
€ 450,- voor niet leden

De kleine lettertjes
Tarieven zijn exclusief BTW. Wij controleren of u recht heeft op een korting. Voor de annuleringvoorwaarden zie: onze algemene voorwaarden (.pdf).

  Meer weten? Enthousiast geworden?

De initiatiefnemers van deze cursus zijn: VVM sectie Ethiek en Milieufilosofie (Richard Zwiers, sreiwz.drahcir.[antispam].@xs4all.nl) en VVM sectie NME (Chris Maas Geesteranus, saamnorb.[antispam].@gmail.com en Harry Vos, sovyrrah.[antispam].@vooranderen.nl).