VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

 

 

 

 

 

 

Het klimaat rond kernenergie- jubileumcongres WISE

vrijdag 16 november 2018

 
Locatie
Amsterdam
 

Congres / 16 November/ Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
Kosten: Gratis
Programma: https://wisenederland.nl/wise-40

Dit jaar bestaat WISE 40 jaar! Dit wordt gevierd met een jubileumcongres. Tijdens plenaire sessies en meerdere workshops onderzoeken we samen met jou of het tijd is voor een nieuwe kijk op kernenergie. Oude argumenten worden getoetst aan de nieuwe realiteit.
Kom ook en praat mee! Meld je aan via: https://wisenederland.nl/inschrijven-wise-40

WISE, World Information Service on Energie, werd in 1978 in poptempel Paradiso in Amsterdam opgericht tijdens een vergadering van tientallen antikernenergie activisten uit de hele wereld. Dit jaar bestaat WISE 40 jaar. Dit vieren wij met een jubileumfeest & congres op vrijdag 16 november in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam. Kom je meepraten? Je kunt je hier aanmelden.

Hebben we kernenergie nodig om klimaatverandering tegen te gaan?
Het energiedebat gaat eigenlijk alleen nog maar over het klimaat. Alle pijlen zijn gericht op het versneld sluiten van vervuilende kolencentrales, energiebesparing en het bevorderen van duurzame energie. Andere milieuproblemen die onze energiehonger met zich meebrengt verschuiven naar de achtergrond. Dit verklaart ook dat de roep om kernenergie als een grootschalige en relatief CO2-arme vorm van energieopwekking weer luider klinkt. Mensen en organisaties die een aantal jaren geleden nog fel tegen kernenergie waren lijken in toenemende mate te gaan twijfelen.

Ondertussen vergrijst de anti-kernenergiebeweging. Er groeit een nieuwe generatie op die nauwelijks meer kennis heeft van kernenergie en daarom vatbaar is voor de beloften van de industrie. De thoriumreactor wordt bijvoorbeeld steeds vaker genoemd als een schone en veilige oplossing. De grote problemen die ook deze technologie met zich mee brengt worden gebagatelliseerd, lessen uit het verleden worden weggewuifd als ideologisch ingegeven verzinselen. In de ogen van de eco-modernisten blokkeren ouderwetse halsstarrige anti-kernenergie-activisten de vooruitgang. Ze moesten maar eens plaats maken voor de nieuwe generatie die een stuk positiever tegen de problemen aankijkt en met innovatieve oplossingen komt.

Zelfonderzoek
WISE onderzocht in het jubileumjaar 2018 of het tijd is voor een nieuwe kijk op kernenergie. Oude argumenten werden getoetst aan de nieuwe realiteit. De overkoepelende vraag was hierbij: “Hebben we kernenergie nodig om klimaatverandering tegen te gaan?”.

Op ons jubileum-event bespreken we deze vraag met onze achterban en deskundige denkers en doeners uit de wetenschap, het bedrijfsleven en de politiek. Iedereen die geïnteresseerd is in de toekomst van onze energievoorziening is van harte welkom om mee te denken en mee te praten. Inschrijven is verplicht.

Programma

16 november 2018, 13.00 - 18.00 uur
Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, Amsterdam
12.30 u Inloop
13.00 u Start congres: een energietransitie zonder kern of fossiel, kan dat? (met Victoria Koblenko, Maurits Groen, Claudia Kemfert, Frans Rooijers, Sam Collot d'Escury, Peer de Rijk)
14.30 u Start deelsessies 1:
Kernafval: is het probleem op te lossen? (met Jan Boelen, Anne Bergmans, Carla Dik-Faber, Peer de Rijk)
Nieuwe generatie kerncentrales: komen ze er echt aan? (met Wim Turkenburg)
Strategie en bewegingsopbouw: hoe zou je ideale campagne er uit zien? (met Bob Wester, Kim van Sparrentak)
16.00 u Start deelsessies 2:
Kosten: is kernenergie zo duur omdat de milieubeweging absurde eisen stelt? (met Steve Thomas)
CO2-emissiefactor van kernenergie: draagt kernenergie bij aan klimaatverandering? (met Jan Willem Storm van Leeuwen, Marco Visscher)
Straling: overdrijven we het gevaar? (met Imane Nadif, Joris van Dorp)
17.30 u Plenaire afsluiting (met Claudia Kemfert, Victoria Koblenko, Maurits Groen, slotspreker (verrassing!))
18.00 u Borrel en muziek