VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

 

 

 

 

 

 

Conferentie Biomassa: voedsel, grondsof of brandstof?

woensdag 22 mei 2019

 
Tijd
13:00 tot 17:00 uur
Locatie
Utrecht
 

Biomassa: voedsel, grondsof of brandstof?

Conferentie| wo. 22 mei | 13:00-17:00 | Villa Jongerius, Kanaalweg 64, Utrecht
Kosten: vrijwillige bijdrage
Meer info en aanmelden: wetenschappelijkbureaugroenlinks.nl

 

Of het nu gaat om biomassacentrales, houtkachels, biodiesel of bioplastics, het gebruik van biomassa als brandstof of grondstof roept controverses op. Kunnen we biomassa benutten voor de energietransitie en de overgang naar een circulaire economie zonder de mondiale voedselvoorziening en biodiversiteit in gevaar te brengen, of de lokale luchtkwaliteit?

 

Milieunetwerk GroenLinks en Wetenschappelijk Bureau GroenLinks organiseren een conferentie over de dilemma’s rond biomassa, op vrijdagmiddag 24 mei van 13 tot 17 uur in Utrecht.

Ondanks de opmars van wind en zon is biomassa nog steeds de belangrijkste bron van hernieuwbare energie. Maar of het nu gaat om biomassacentrales, houtkachels, mestverwerking of biobrandstoffen voor transport, het gebruik van biomassa voor energieopwekking staat garant voor controverses. Komen de mondiale voedselvoorziening en biodiversiteit in de knel nu we steeds meer biomassa verstoken? Is het verbranden van bomen wel klimaatneutraal? Moeten we de CO2 uit biomassaverbranding opslaan onder de Noordzeebodem, om tot negatieve broeikasgasemissies te komen? Veroorzaakt grootschalige en kleinschalige houtstook te veel luchtvervuiling?

Niet alleen in de energietransitie, maar ook bij de overgang naar een circulaire economie speelt biomassa een grote rol. Veel bedrijven, bijvoorbeeld in de bouw en de chemie, willen hun fossiele en minerale grondstoffen vervangen door bio-based alternatieven. Maar is daarvoor voldoende biomassa beschikbaar? Bieden innovaties zoals zeewierteelt uitkomst, of striktere cascadering? Of moet de chemische industrie voor haar kunststoffen op zoek naar andere grondstoffen, zoals CO2 en waterstof?

De politiek staat voor keuzes bij het gebruik van biomassa. Tijdens deze conferentie verkennen we de opties, zetten we argumenten op een rijtje en proberen we alvast wat knopen door te hakken.