Lees hier de nieuwe nieuwsbrief van VVM.

VVM Nieuwsbrief Augustus 2019

 
vvm-logo-nieuw-nl-wit-transparant-liggend-502-x-250
header-vvm-nieuwsbrief-1

In deze nieuwsbrief

  • VVM Nieuws
  • Vacatures
  • VVM Activiteiten
  • VVM Cursussen
  • Activiteiten i.s.m. VVM
  • Overig nieuws
  • Activiteiten Derden
nb-201906-09-paotm-banner-opleiding-lucht

VVM nieuws

header-ev-goederentrein-cc0-pavlofox-via-pixabay-1920x530

Jaarcongres Relevant 2019: Veilige Transitie!

De voorbereidingen van het Jaarcongres Relevant 2019 zijn in volle gang. Hét congres voor iedereen die werkzaam is op het gebied van Externe Veiligheid vindt dit jaar plaats op 19 november. De eerste plenaire sprekers zijn al bekend. Zo laat prof.dr.ir. Marjolein van Asselt, raadslid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, haar licht schijnen op de actualiteit en gaan we in gesprek met mr. Judith Elsinghorst, directeur Omgevingsveiligheid en Milieurisico's bij het Ministerie van IenW, dr.ir. Nils Rosmuller, lector transportveiligheid, risicobeheersing en incidentbestrijding, energietransitie bij IFV en Jaap Oldenziel, manager Public Affairs bij Air Liquide Benelux Industry.

Meer weten
vvm-vakantiequiz-01

VVM Vakantie Quiz op Social Media

Het is hartje zomer, augustus, en veel mensen nemen even de tijd voor een welverdiende vakantie. VVM organiseert op haar social media kanalen een vakantiequiz, zodat je je niet hoeft te vervelen! Raad de juiste landschappen en onthou de letter van het bijbehorende land. Deze letters vormen een woord... Je vindt de updates onder #VVMquiz of #VVMvakantiequiz. 

Hou onze sociale media in de gaten voor verdere updates.

Facebook | Linkedin | Twitter | en sinds deze maand ook Instagram

dennis-vd-emmal-noat-elanao

Studentambassadeurs VVM

De VVM intensiveert de contacten met studieverenigingen om zo meer jonge mensen bij ons netwerk te betrekken. Sinds dit studiejaar werken we daarvoor met ambassadeurs. Zij zijn de schakel tussen de VVM en de studievereniging. Ze worden lid van de VVM én actief in onze sectie Jong. Zo leren ze de VVM van binnenuit kennen om vervolgens hun enthousiasme over wat de VVM is en doet, over te dragen op hun studiegenoten.

We verwelkomen deze vier nieuwe studentambassadeurs (v.l.n.r.): Dennis van Dijk van FMC (Inholland Delft), Emma Lucassen van IESA Shift (Leiden Universiteit/TU Delft), Noa Tabak van Nitocra (WUR) en Elana Oostinga van Sylvatica (WUR). 

Wil je dat jouw studievereniging ook intensief met VVM gaat samenwerken? Of wil je ambassadeur worden? Neem contact op met Rachel Heijne, via r.heijne@vvm.info

Meer weten over studentambassadeurs

Advertorial

GAS
theater op de breuklijnen van het Groningse gasveld

Afgelopen najaar speelde Toneelgroep Jan Vos middenin het Groningse aardbevingsgebied de locatievoorstelling GAS. “Groots theater over nationale tragedie”, kopte NRC Handelsblad. Vanaf september gaat deze tintelende familiekroniek op tournee langs de Nederlandse schouwburgen.

De ontdekking, de hoogtijdagen en de ondergang van het grootste gasveld van Europa vormt de achtergrond van het woelige leven van drie generaties van de Groningse familie Boelens. GAS is familiedrama en satire ineen. Herkenbaar voor iedereen, ook als je niet op een gasbel leeft. 

Ga voor meer informatie naar: Toneelgroepjanvos

 

nb-2019-06-voorstelling-gas-2-lr
 
dsc-1279-nmd2019-plenaire-afsluiting-web

Nationale Milieudag 2019 in woord en beeld

De term transitie is inmiddels gemeen­goed met als gevolg dat elementen hiervan steeds meer onderdeel uitmaken van het dagelijkse werk van milieuprofessionals. Tijdens de recente editie van de Nationale Milieudag 2019 zijn de hoeken van het speelveld verkend. In de terugblik is de oogst van dag in woord en beeld samengevat.

Lees de terugblik
web-uco-c-except-integrated-sustainability

VVM bureau is verhuisd!

Deze week is VVM bureau verhuisd naar de monumentale, verduurzaamde NS loods van UCo, wat staat voor Utrecht Community. Lees meer over de historie van deze locatie via duic. Ons nieuwe adres is:

VVM netwerk van milieuprofessionals
p/a/ UCo 
2e Daalsedijk 6a
3551 EJ Utrecht

Vacatures

Verschillende organisaties plaatsen hun vacatures op de website van VVM. Op de homepage van de VVM vindt u een uitgebreid vacatureoverzicht. Bezoek dus regelmatig onze site om de nieuwste vacatures te bekijken! Bent u op zoek naar een nieuwe medewerker? Plaats dan uw vacature op de VVM website

Meest recente vacatures

Milieukundig Begeleider - SGS Search. Lees meer>>

Jurist Wet Milieubeheer - Omgevingsdienst Haaglanden. Lees meer>>

Sr. Milieutoezichthouder met strategische blik - Gemeente Nieuwegein. Lees meer>>

VVM activiteiten

header-hal-ms-rotterdam-cc-by-sa-20-kees-torn-via-wikicommons

Bezoek aan Holland America Line: verduurzaming cruises

Excursie | sectie Maritiem
za. 7 september | 10:00-14:30 | Amsterdam

Hoe voert Holland America Line (HAL) een verantwoord milieubeleid? Dat ontdek je tijdens deze excursie. We beginnen met een introductie over het bedrijf en het schip. Daarna krijgen we een rondleiding van ongeveer anderhalf uur op het schip. Vervolgens zijn er een of twee presentaties over duurzaamheid van de havens en het schip en is er ruimte voor vragen en discussie. We sluiten af met een borrel.

Meer info en aanmelden
header-windpark-egmond-aan-zee

Boottocht naar Windpark Egmond aan Zee

Excursie | sectie Klimaat en Energie
vr. 20 september | 12:00-18:00 | IJmuiden

Vanwege het succes van de excursie in 2016 gaan we nogmaals een bezoek brengen aan het Offshore Windpark Egmond aan Zee, waar het eerste grote windpark voor de Nederlandse kust is gebouwd. Wilt u meer weten over dit windpark en de molens van dichtbij bekijken? Vaar dan met ons mee naar Windpark Egmond aan Zee! 

Meer info en aanmelden
 
header-transitie-vlinder-cc0-viral-speed-via-pixabay

Duurzaamheidstransitie als waardentransitie; een morele revolutie?

VVM Café | sectie Ethiek en Milieufilosofie en Natuur- en Milieueducatie
wo. 25 september | 17:30-20:30 | Utrecht

De transitie naar duurzaamheid vraagt niet alleen om technische, institutionele en economische systeemveranderingen, maar ook om culturele en morele aanpassingen. We moeten naar een ‘nieuw normaal’. In eerdere bijeenkomsten hebben we geïnventariseerd welke waarden richtinggevend (moeten) zijn. In deze bijeenkomst gaan we na welke waarden uit het ‘huidige normaal’ minder gewicht zouden moeten krijgen en welke waarden juist aan gewicht moeten winnen: een herwaardering van onze huidige waarden. 

Meer info en aanmelden
www-dvdo---cc-comrade-foot-1920x390

Dag van de Omgevingswet 2019

Congres | sectie Milieurecht & Praktijk i.s.m. verschillende partners
do. 10 oktober | 9:00-17:00 | Utrecht

Net als tijdens eerdere edities zullen we ook tijdens deze editie stilstaan bij de ontwikkelingen in de wetgeving. Met op 10 oktober 2019 nog ruim een jaar te gaan zal de aandacht meer verschuiven naar implementatie en uitvoering van de wet. Net als eerdere edities kan de bezoeker weer rekenen op brede aandacht voor de verschillende facetten van de Omgevingswet.

Inmiddels is het volledige programma bekend en kunt u zich aanmelden voor uw deelsessies naar keuze!

Meer info en aanmelden
header-ev-goederentrein-cc0-pavlofox-via-pixabay-1920x530

Jaarcongres Relevant 2019

Congres | VVM en Relevant
di. 19 november | 09:00-17:00 | Amsterdam

Jaarcongres Relevant 2019, hét congres voor iedereen die van doen heeft met Externe Veiligheid, vindt plaats op dinsdag 19 november in Casa te Amsterdam. Dit jaar staat het jaarlijkse congres in het teken van actualiteit en transparantie: wat staat de veiligheidsprofessional te wachten de komende periode en hoe werk je als overheid en bedrijfsleven samen aan een veilig Nederland. 

Meer info en aanmelden
header-gletsjer-cco-unsplash-pixabay

Grote Klimaatoplossingencongres

Congres | MilieuCompleet (VVM, Milieu Compact en MilieuMagazine) i.s.m. Provincie Brabant
di. 3 december | 09:00-17:00 | Den Bosch

Op dinsdag 3 december vindt in het provinciehuis van Noord-Brabant de eerste editie plaats van het Grote Klimaatoplossingen Congres. De naam geeft exact het doel weer: het congres moet actiepunten opleveren voor tastbare oplossingen voor de klimaatproblematiek, wellicht de grootste uitdaging waar we voor staan.

Meer info en aanmelden

VVM Cursussen

www-lld---berend-hoekstra-(c)-michiel-wijnbergh-(klein)-

Luchtverontreiniging, luchtkwaliteit en depositie

Opleiding | PAOTM, PKL en VVM
start vanaf 12 september 2019

Omdat de samenleving vraagt om goed opgeleide professionals en experts op het gebied van lucht­verontreiniging, luchtkwaliteit en depositie, en de breedte en complexiteit van dit vakgebied groot is, heeft het Platform Kwaliteit Luchtmetingen (PKL) het initia­tief genomen om een opleiding Lucht op te zetten op post-HBO niveau. Deze Post-HBO opleiding geeft u een stevige basis voor uw werkzaamheden op het gebied van lucht­verontreiniging, luchtkwaliteit en depositie. De opleiding wordt georganiseerd door VVM en PAO Techniek en Management.

U kunt ook losse blokken van de opleiding volgen, zoals bijvoorbeeld:

Industrie deel 1:
besluitvorming

Blok 1 | PAOTM, PKL en VVM
start vanaf 12 september 2019

Dit blok geeft je de essenties van vergunningverlening en industriële luchtverontreiniging. Je leert relevante wet- en regelgeving toe te passen en leert wat er verandert met de komst van de omgevingswet. Je maakt kennis met basisapparatuur en processen binnen de industrie. Ook leer je emissiebeperkende maatregelen te selecteren en te beoordelen.

Industrie deel 2:
emissiemetingen, ‑schattingen en geur

Blok 2 | PAOTM, PKL en VVM
start vanaf 7 november 2019

Dit blok geeft verdieping op belangrijke kernonderwerpen uit de industriële luchtverontreiniging: meten en monitoren, emissieschattingen en geurhinder. Je leert uitgebreid over het meten van emissies: het opzetten van meetplannen, kwaliteitsborging, meetmethodes en -technieken. Je gaat uitgebreid aan de slag met rekenformules voor herleidingen en correcties van meetresultaten.

header-qra-cursussen-cc-quiltsalad-flickr

QRA's maken met Safeti-NL 8.12

Cursus | sectie Externe Veiligheid
- do. 3 oktober en terugkomochtend do. 7 november 2019
- wo. 27 november en terugkomochtend wo. 11 december 2019

De sectie EV organiseert cursusdagen voor de beginnende en gevorderde risico-analist. De cursus is gericht op professionals die de basiscursus (of vergelijkbaar niveau) bij het RIVM hebben gevolgd en nu in de dagelijkse praktijk QRA's opstellen en/of controleren. De uitrol van Safeti-NL 8.12 is begonnen. Reden te meer om de kennis met de nieuwe versie van Safeti-NL in de praktijk te brengen.

info en aanmelden
www-cursus-cc0-unsplash-pixabay

Emissiemetingen voor SCIOS (scope 6 certificering)

Cursus | sectie Lucht en KIWA Training
vr. 8 en 22 november en 6 december 2019

Deze cursus geeft de inspectiebedrijven de moge­lijk­heid om aan de verplichtingen te voldoen uit het Besluit emissie-eisen middelgrote stook­in­stal­laties waarin is opgenomen dat emissie­metingen mogen worden uitgevoerd door geaccre­diteerde laboratoria en SCIOS scope 6 gecertificeerde bedrijven. In drie dagen worden de verschillende aspecten van emissiemetingen, zoals het nemen van representatieve rookgasmonsters en de daaropvolgende analyse en verwerking van de analyseresultaten, uitgelegd. De cursus wordt afgesloten met een toets.

Deze cursus is vol. U kunt op de wachtlijst geplaatst worden. 

Meer info en aanmelden

Activiteiten i.s.m. VVM

IenW m.e.r.-dag: Een sterk MER(k): voor vandaag en over morgen

IenW m.e.r.-dag | do. 31 oktober | Amersfoort
Kosten: n.n.t.b.

De tweejaarlijkse IenW m.e.r.-dag vindt dit jaar plaats op 31 oktober te Amersfoort. De dag staat in het teken van de grote opgaven waar Nederland voor staat, de rol van m.e.r. daarbij en de kenmerken van een sterk MER(k).

Lees meer

Congres en informatiemarkt Geluid Trillingen en Luchtkwaliteit

Congres | di. 5 november & wo. 6 november | Hoevelaken
Kosten: zie website

Dit congres, in 2019 alweer de 23e editie, is het grootste evenement over geluid, trillingen en luchtkwaliteit in de Benelux. Het congres bestaat uit twee dagen met tientallen lezingen en enkele discussiefora.

Lees meer

Benelux-conferentie: Een wereld in verandering - duurzaam leven zonder grenzen?

Conferentie | 20-22 november | Remerschen, Luxemburg
Kosten: n.n.t.b.

Jongeren zijn bezorgd over hun toekomst! Zij wensen duurzame vooruitzichten en dragen die boodschap luid en duidelijk uit door o.a. op straat te komen. Deze conferentie is gericht op professionals op het gebied van Natuur- en Milieueducatie (NME) en Educatie voor Duurzame Ontwikkeling (EDO), maar ook jongeren zelf uit de drie landen.

Meer info

Overig nieuws

Sluit je aan bij de Statiegeldalliantie

UCo- communitylid Recycling Netwerk zet zich in voor statiegeld op plastic flessen en blikjes. Deze drankverpakkingen vormen namelijk een groot zwerfafvalprobleem. Vorige maand kwamen ze zelfs in het nieuws met hun experiment waarmee ze onthulden dat blikjes zelfs bijdragen aan de plastic soep. Tijd voor statiegeld dus! In 2017 hebben ze de Statiegeldalliantie opgericht, een neutraal platform waarop organisaties, bedrijven en gemeenten zich kunnen verenigen in de oproep om statiegeld in te voeren op alle PET-flessen en blikjes. Help jij de mijlpaal van 1000 partners te halen?

Meer info via Statiegeldalliantie

Activiteiten derden

Workshop Luizen

KNNV-workshop| 24 augustus | 13:30-16:30 | Delft
Kosten: €10,- | KNNV-leden € 5,-
Meer info: vvm

Eric Mooij, gewasbeschermer en adviseur sierteelt leidt deze workshop over luizen. Hij vertelt over deze uiterst interessante diergroep, naast de levenswijze, herkennen komt ook de vraag naar voren Hoe kan je een plaag voorkomen? Ook gaan we rond het Melarium naar luizen zoeken.

Nacht van de Vleermuis

KNNV-excursie| 24 augustus | 21:00-23:30 | Delft
Kosten: geen
Meer info: vvm

Na een inleiding gaan we buiten op zoek naar vleermuizen. Welke zijn er en waar komen ze voor? In vele landen in Europa wordt dit weekend aandacht besteed aan vleermuizen. Internationaal gezien is het in 2019 de 23ste keer dat de Bat Night plaatsvindt, als initiatief van Eurobats.

Geluid en een goede ruimtelijke ordening

NSG-themabijeenkomst| 19 september | 12:00-17:30 | Amersfoort
Kosten: €295,- | NSG-donateurs (ook VVM-leden) €255,- 
Meer info: vvm

Het aspect geluid in relatie met de hinder is volop in het nieuws. Bij bijna alle ruimtelijke plannen speelt het aspect geluid een belangrijke rol. Soms als veroorzaker van geluid (zoals bij de aanleg van wegen of de realisatie van bedrijven) en soms als ontvanger van geluid (bij de realisatie van bijvoorbeeld woningen of onderwijs). Geluid kan hinderlijk zijn en effect hebben op het welzijn. Maar geluid is ook vaak leuk of noodzakelijk. 

Op deze NSG-bijeenkomst wordt inzichtelijk gemaakt wat er allemaal een rol speelt en hoe het staat met de diverse aspecten. 


VVM - netwerk van milieuprofessionals

De VVM is het kennis- en relatieplatform van milieuprofessionals. Met bijeenkomsten, congressen, cursussen en het tijdschrift Milieu werkt de VVM aan het verder professionaliseren van haar 1500 leden. Voor € 125,- per jaar bent u al lid van de VVM.

Wij hebben onze nieuwsbrief vernieuwd. Wij zijn benieuwd naar wat u ervan vindt. Geef uw mening!

 
thumbs-up-50
 
banners