Lees hier de nieuwe nieuwsbrief van VVM.

VVM Nieuwsbrief Juni 2021

 
vvm-logo-nieuw-nl-wit-transparant-liggend-502-x-250
header-vvm-nieuwsbrief-1

In deze nieuwsbrief

Beste Sara,

Eindelijk is het weer mooi weer! Genieten jullie er ook zo van? Er wordt zelfs al gezwommen in natuurwater. Is dat eigenlijk wel veilig, als het geen officiële zwemlocatie is? Daarover is vanmiddag een online sessie. Aanmelden kan nog tot 12:00. De agenda van VVM is voor deze maand nog lekker vol, dus we hopen je nog een keer online te zien! En we zijn alweer volop bezig met de activiteiten in het najaar!

Veel leesplezier!

Hartelijke groet, 

Namens het hele VVM bureau

Rachel Heijne
directeur VVM

Inhoud nieuwsbrief

  • VVM Nieuws
  • Vacatures
  • VVM Activiteiten
  • VVM Cursussen
  • Activiteiten i.s.m. VVM
  • Overig nieuws
  • Activiteiten derden

VVM nieuws

Winnaars Rachel Carson Afstudeerprijs bekend!

De winnaars van de achttiende editie van de Rachel Carson Afstudeerprijs voor HBO en Wetenschappelijk Onderwijs (WO) zijn bekend. De HBO-prijs gaat naar Max-Julian Gerlach, Avans Hogeschool te Breda. De prijs voor de beste WO-scriptie is toegekend aan Ruud Sperna Weiland, Universiteit van Amsterdam.

De prijsuitreiking was afgelopen vrijdag 28 mei tijdens het slotprogramma van Groene Peper.

Lees meer
winnaars-rachel-carson-afstudeerprijs-2021-web
header-wildzwemmen-02-c-stichting-huize-aarde

Wildzwemmen, hoe veilig is dat?

Met dit mooie weer is wildzwemmen in natuurwater, ook op plekken die niet aangemerkt zijn als zwemwater, erg aantrekkelijk. Maar hoe veilig is dat? Vanmiddag is er een online lezingenmiddag over de gezondheidsrisico's bij wildzwemmen. Hoe kun je de gezondheidsrisico’s beperken? Welke maatregelen kunnen gemeentes en andere betrokkenen nemen om op een gezonde manier te recreëren in buitenwater? Deze online sessie komt met antwoorden. Aanmelden kan vandaag tot 12:00 uur.

Meer info
header-milieu

Oproep: redacteuren gezocht voor Engelstalige artikelen Tijdschrift Milieu

Heb je interesse in het redigeren van Engelstalige artikelen over milieu en duurzaamheid? VVM zoekt redacteuren om publicaties in het Engels in de online versie van Tijdschrift Milieu mogelijk te maken. Hiervoor richten we een nieuwe, aparte redactie op.  

Ben je enthousiast, is je Engels uitstekend én heb je ervaring met tekstredactie?

Stuur dan een mail met korte motivatie naar Annemieke Vermeulen, a.vermeulen@vvm.info. Ook voor meer informatie kun je bij haar terecht.

Nieuwe Podcast van Groene Gesprekken: Hoe zit het nou echt met stikstof? Dimitri Lamers, HAS-docent Milieukunde, legt het haarfijn uit.

Er is weer een nieuwe podcast gepubliceerd. In deze podcast spreken we met Dimitri Lamers. Als docent Milieukunde aan de HAS Hogeschool weet hij heel veel over schone (en vieze) lucht. 

15 juni is er een interessante online sessie over de stikstofcrisis als onderdeel van de Nationale Milieudag. 

Beluister de podcast
gg04-202104-groene-gesprekken-4-dimitri-lamers-1920
header-nmd2021-2

Nog 2 weken: Nationale Milieudag: Leren van 50 jaar milieubeleid

Precies 50 jaar geleden kreeg het Nederlandse milieubeleid een gezicht met een eigen departement. De Nationale Milieudag 2021 maakt de balans op en kijkt vooruit: wat zijn de leerpunten van vijf decennia milieubeleid om nieuwe uitdagingen te lijf te gaan?

Op 15 juni (van 09:30-11:00) starten we met de plenaire sessie waarin als eerste een aantal jonge mensen, Rico Disco (Milieudefensie), Laurie Kos (Groen Pensioen), Anton Teeuw (Planq) en Hajar Yagkoubi (voormalig VN jongerenvertegenwoordiger) aan het woord komen. Zij vertellen over wat zij doen en wat zij vinden van het milieubeleid tot nu toe en over de toekomst. Vervolgens geven een viertal mensen die al langer in de milieuwereld meelopen, Jacqueline Cramer (USI, UU, AEB), Ed Nijpels (SER), Carolien Kroeze (WUR) en Carola Wijdoogen (Sustainability University) hun reactie hierop.

Vervolgens zijn er dagelijks sessies van ander van 15 t/m 18 juni die dieper ingaan op verschillende onderwerpen als stikstof, energie, gezondheid, natuur, m.e.r., afval, voedsel en veiligheid.

De inschrijving is geopend!

Meer weten?
header-stad-rotterdam-cc0-djedj-via-pixabay

Save the date: congressen najaar 2021

14 oktober: Dag van de Omgevingswet 2021

Een congres waarin alle ontwikkelingen rondom de invoering van de Omgevingswet aan bod komen.

16 november: Jaarcongres Relevant 2021

Hét congres voor iedereen die van doen heeft met Externe Veiligheid.

Tijdschrift Milieu, special over Nationaal Milieuprogramma

In mei verscheen de derde editie van Tijdschrift Milieu van dit jaar. Het is een special over het Nationaal Milieuprogramma, gemaakt i.s.m. het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Deze editie is in zijn geheel gratis online te lezen.

Lees Milieu online
 

VVM-ambassadeurs stellen zich voor!

VVM werkt sinds september 2018 met ambassadeurs als verbindende schakel tussen ons netwerk en studieverenigingen. Graag stellen wij elke maand nieuwe ambassadeurs aan u voor.

loes-van-de-vorstenbosch-uu-600x600

Loes van de Vorstenbosch

Studievereniging UBV, studeert Biologie aan de Universiteit van Utrecht

Hallo! Ik ben Loes van de Vorstenbosch, aankomend derdejaars biologiestudent aan de Universiteit Utrecht. Ik ben een redelijk actief lid bij onze studievereniging, de UBV, waar ik het ontzettend naar mijn zin het en al heel veel mooie activiteiten heb mogen bijwonen. Daarnaast ben ik sinds dit jaar VVM ambassadeur voor de UBV, waarmee ik hoop de leden van de studievereniging dichter bij de milieuprofessionals te brengen en op die manier te helpen bij het vergroten van hun netwerk. Wat ik precies met mijn bachelor biologie wil gaan doen, is voor mij nog niet duidelijk. Ik zit namelijk met het veelvoorkomende probleem dat ik eigenlijk alles wel heel interessant vind. Zodoende verwacht ik dat mijn lidmaatschap en ambassadeursschap bij de VVM mij en vele anderen zullen helpen bij het creëren en ondersteunen van het ideale carrièrepad. Vandaar dat ik ontzettend enthousiast ben om VVM-ambassadeur te worden! 

 

olaf-westerhof-hallieu-600x600

Olaf Westerhof

Hallieu

Hallo, ik ben Olaf en ben student aan het van Hall Larenstein te Leeuwarden. Hier studeer ik momenteel milieukunde met als major toegepaste ecologie. Ik ben ambassadeur van VVM geworden omdat ik graag mijn kennis wil vergelijken met anderen en ervoor wil zorgen dat de studenten van milieukunde makkelijker contact kunnen vinden met milieuprofessionals. Ik hoop dat ik ervoor kan zorgen dat mijn medestudenten die ook lid zijn van Hallieu meer kennis kunnen maken met het werkveld. Aangezien wij als Hallieu ook vaak lezingen organiseren voor onze leden, is het een hele mooie kans voor onze vereniging om samen te werken met mensen die lid zijn bij VVM. Zodoende kunnen wij als Hallieu zijnde lezingen met milieuprofessionals organiseren, waardoor netwerken van de leden vergroot kunnen worden. Daarom is het voor onze vereniging een mooi gegeven samen te kunnen werken met VVM.

Heeft u al een organisatielidmaatschap bij de VVM?

Wilt u uw medewerkers voordelig toegang bieden tot het kennis- en relatienetwerk van de VVM? Sinds dit jaar heeft VVM een nieuwe vorm van lidmaatschap voor bedrijven en organisaties. 

Om de kennis, informatie en contacten van de VVM voor een zo groot mogelijke groep milieuprofessionals toegankelijk te maken introduceren wij het organisatielidmaatschap. U betaalt een vast bedrag per jaar en voor dat bedrag kunnen:

  • al uw werknemers met ledenkorting deelnemen aan de VVM-bijeenkomsten
  • al uw werknemers kosteloos deelnemen aan VVM-secties en werkgroepen
  • tot 20 medewerkers het vaktijdschrift Milieu online lezen. 

Uw organisatie profiteert daarnaast onder meer van korting op adverteren en vacatures plaatsen in zowel onze tijdschriften Milieu en Lucht als op onze website. U krijgt ook standaard een papieren exemplaar van Milieu toegestuurd.

Meer over het organisatielidmaatschap
 

Vacatures

 

Verschillende organisaties plaatsen hun vacatures op de website van VVM. Op de homepage van de VVM vindt u een uitgebreid vacature-overzicht. Bezoek dus regelmatig onze site om de nieuwste vacatures te bekijken! Bent u op zoek naar een nieuwe medewerker? Plaats dan uw vacature op de VVM website.

Meerdere vacatures bij Rijksoverheid/Defensie - Rijksoverheid (Defensie), Utrecht. Lees meer>>

Beleidsadviseur Natura 2000 - Provincie Noord-Holland, Haarlem. Lees meer>>

Technisch-Economisch Onderzoeker Mestmarkt en Mineralenhuishouding - Wageningen UR, Wageningen. Lees meer>>

Meer vacatures
 

VVM activiteiten

header-wildzwemmen-02-c-stichting-huize-aarde

Gezondheidsrisico's bij wildzwemmen

Lezingenmiddag
wo. 2 juni | 16:00-18:00 | Sectie Water en Sectie Gezondheid & Milieu | via Zoom
Aanmelden kan vandaag tot 12:00 uur 

Zwemmen in oppervlaktewater, met name op warme dagen, is populair. Plekken te over in Nederland Waterland: we hebben zee, rivieren, kanalen, beken, grachten, meren en plassen. Alleen, hoe veilig is dat? Hoe kun je de gezondheidsrisico’s beperken? Welke maatregelen kunnen gemeentes en andere betrokkenen nemen om op een gezonde manier te recreëren in buitenwater? Deze online sessie komt met antwoorden.

Lees meer
header-koffie-theetijd-cc0-as-appendorf-via-pixabay

Gelukkig bestaat online verbinden! 

VVM'ers, neem een koffiebreak!
wo. 9 juni 11:00-12:00 | via Zoom

Om VVM-leden de gelegenheid te geven meer met elkaar in contact te komen, organiseert VVM 1-2x per maand een online koffie- en theemoment.

Lees meer
header-nmd2021-3
hd3a-nederland-cc-by-sa-30-janwillemvanaalst-via-wikicommons

Nationale Milieudag 2021: Leren van 50 jaar milieubeleid

Online congres
15-18 juni | via Zoom

Precies 50 jaar geleden kreeg het Nederlandse milieubeleid een gezicht met een eigen departement, het Ministerie van Volksgezondheid en Milieuhygiëne (Vomil). Dit ministerie was verantwoordelijk voor de zorg voor de kwaliteit van lucht, water en leefomgeving. Sindsdien is het milieu op vrijwel alle fronten aanzienlijk schoner geworden. Tegelijkertijd kampen we anno 2021 met een klimaatcrisis, een biodiversiteitscrisis en een stikstofcrisis. Waar is het misgegaan? De Nationale Milieudag 2021 maakt de balans op en kijkt vooruit: wat zijn de leerpunten van vijf decennia milieubeleid om nieuwe uitdagingen te lijf te gaan?

Complete programma is bekend; inschrijving is geopend!

Lees meer

Sessie n.a.v. het rapport van de Commissie-Van Aartsen

Online sessie
di. 24 juni | middag | Sectie Milieurecht & Praktijk | via Zoom

Sprekers: Jozias van Aartsen en Maarten de Hoog. Zet de datum vast in je agenda. Komende dagen volgt meer info.

Lees meer
header-invasieve-exoot-rode-rivierkreeft-cc-by-sa-30-entomolo-wikicommons

Invasieve Exoten

Online symposium
vr. 25 juni | 14:00-16:00 | Sectie Biodiversiteit | via Zoom

Op de Europese Unielijst staan 66 invasieve exoten die dienen te worden bestreden. In Nederland gaat het onder meer om Amerikaanse rivierkreeften, de Chinese wolhandkrab, de muskusrat en de beverrat. Hoe staat het met de plannen van aanpak voor het bestrijden van deze soorten? Die vraag staat centraal tijdens het online symposium Invasieve Exoten op vrijdagmiddag 25 juni. Sprekers zijn Wilfred Reinhold, Platform Stop Invasieve Exoten, Liesbeth Kap, Ministerie van LNV en Dolf Moerkens, Unie van Waterschappen.

Lees meer
header-beton-groene-garage-cc0-free-photos-via-pixabay

Betontoepassing duurzamer - wat kan ik daaraan bijdragen?

Interactieve online sessie
di. 29 juni | 09:30-11:00 | Sectie Afval i.s.m. Betonakkoord | via Zoom

Beton is het meest gebruikte materiaal in bouw- en infrastructuurprojecten. De milieu-impact van beton is hierdoor groot. In deze online sessie gaat de VVM samen met de professionals uit de betonwereld op zoek naar bredere en meer grootschalige toepassing van duurzamer beton. Het wordt een uitdagend interactief programma met inleidingen van Prof. dr. Jacqueline Cramer, voorzitter van het Betonakkoord, en Ir. Dorien Staal, directeur Voorbij Prefab betonbedrijf en voorzitter van de Betonvereniging. 

Lees meer
header-vvm-jong-lusi-sanja-gjenero-stock-xchng

Career Event

Bedrijvenmarkt en workshops | 21 september | 13:00-17:30 | VVM Jong

Op 21 september 2021 organiseert VVM sectie Jong een bedrijvenmarkt. Een middag gevuld met interessante workshops en de kennismaking met bedrijven binnen de milieusector. Tijdens dit evenement staan internship- en baanzoekende mensen centraal, om ze te helpen de volgende stap binnen hun studie of professionele leven te nemen.

Zet de datum vast in je agenda!

Binnenkort meer op de website
header-elektrische-auto-cc0-sleepycats-via-pixabay-met-bord-en-geluid

Hoe nu verder met de auto?

Interactieve online sessie
september | Sectie Verkeer en Vervoer | via Zoom

Waarom houden ‘we’ zo vast aan ons eigen vervoermiddel op vier wielen? En hoe kan dat anders? Deze vragen vormen de rode draad van de online sessie van de nieuwe VVM-sectie Verkeer & Vervoer. Na een inleiding door twee wetenschappers en een columnist volgt een debat.

Lees meer

Dag van de Omgevingswet 2021

Congres
do. 14 oktober | Sectie Milieurecht en Praktijk i.s.m. samenwerkingspartners 

Al sinds 2012 organiseert VVM met enkele samenwerkingspartners de Dag van de Omgevingswet, een congres waarin alle ontwikkelingen rondom de invoering van de Omgevingswet aan bod komen. De aandacht verschuift steeds meer van wetgeving naar implementatie en uitvoering. 

Zet de datum vast in je agenda.

Binnenkort meer informatie

Jaarcongres Relevant 2021

Congres
di. 16 november | Sectie Externe Veiligheid i.s.m. Relevant 

Jaarcongres Relevant 2021, hét congres voor iedereen die van doen heeft met Externe Veiligheid.

Zet de datum vast in je agenda.

Binnenkort meer informatie

9th International Symposium on Non-CO2 Greenhous Gases

NCGG9
2-4 november 2022 | Amsterdam 

Non-CO2 greenhouse gases include many substances, such as methane (CH4), nitrous oxide (N2O), fluorocarbons (CFCs, HFCs, SF6, etc), black carbon, aerosols, and tropospheric ozone (O3). These contribute significantly to climate forcing. Reducing non-CO2 greenhouse gas emissions is often more cost-effective than reducing CO2 emissions.

Zet de datum vast in je agenda.

 

VVM Cursussen

header-scios-cc-20-why-137-via-flickr

Emissiemetingen volgens SCIOS (scope 6 certificering)

Cursus | 3 & 10 december | Parkstad, Den Bosch
Cursus | 14 & 28 januari '22
 | Apeldoorn

In het Activiteitenbesluit is opgenomen dat emissiemetingen mogen worden uitgevoerd door geaccrediteerde laboratoria en SCIOS scope 6 gecertificeerde bedrijven. Deze cursus geeft de inspectiebedrijven de mogelijkheid om aan deze verplichting te voldoen. In 2 dagen worden de verschillende aspecten van emissiemetingen, zoals het nemen van representatieve rookgasmonsters en de daarop volgende analyse en verwerking van de analyseresultaten, uitgelegd.

Meer info over de cursus

Opfriscursus | 17 december | Parkstad, Den Bosch

Opfriscursus ter voorbereiding op Periodieke Kennistoets Emissiemetingen SCIOS Scope 6.

Sinds juli 2019 is SCIOS gestart met het systeem van periodieke kennistoetsen, omdat het op peil houden van theoretische kennis van belang is om de kwaliteit te kunnen blijven leveren die schuilgaat achter het SCIOS-certificaat. Deze cursus bereidt u voor op deze kennistoets. Deelname aan de kennistoets vindt plaats op dezelfde dag als de lesdag (namiddag).

Meer info over de opfriscursus
header-qra-cursussen-cc-quiltsalad-flickr

QRA's maken met safeti-NL 8.3!

Cursus | 2021 | najaar

De sectie Externe Veiligheid organiseert cursusdagen voor de beginnende en gevorderde risico-analist. De cursus is gericht op professionals die de basiscursus (of vergelijkbaar niveau) bij het RIVM hebben gevolgd en nu in de dagelijkse praktijk QRA's opstellen en/of controleren.

De uitrol van Safeti-NL 8.3 is begonnen. Reden te meer om de kennis met de nieuwe versie van Safeti-NL in de praktijk te brengen.

U kunt vast uw interesse doorgeven aan bureau@vvm.info. U wordt gemaild zodra de data bekend zijn.

Meer info
 

Opleidingen i.s.m. VVM

www-lld---berend-hoekstra-(c)-michiel-wijnbergh-(klein)-

Opleiding Luchtverontreiniging, luchtkwaliteit en depositie

Opleiding | start september 2021

Het Platform Kwaliteit Luchtmetingen (PKL) heeft het initiatief genomen om een opleiding Lucht op te zetten op post-HBO niveau. Deze opleiding geeft u een stevige basis voor uw werkzaamheden op het gebied van luchtverontreiniging, luchtkwaliteit en depositie. De opleiding wordt georganiseerd door VVM en PAO Techniek en Management.

U kunt ook afzonderlijke blokken volgen.

Info over de hele opleiding
 

Overig nieuws

De Jonge Klimaatbeweging zoekt bestuursleden

De Jonge Klimaatbeweging is een jonge, levendige organisatie met veel ruimte voor eigen ontwikkeling, toffe projecten en nieuwe ideeën. Dit doen we samen met een grote groep enthousiaste vrijwilligers die zich inzetten voor een gezamenlijk doel: een duurzame en rechtvaardige toekomst voor iedereen. Om dit te bereiken, hebben wij jou nodig! Ben jij tussen de 16 en 30 jaar en heb je tijd, motivatie en passie, solliciteer dan uiterlijk 12 juni voor één van de toffe bestuursfuncties.

Bekijk de vacatures

Stem voor de Duurzame Jonge 100!

Meer dan 300 aanmeldingen zijn er binnengekomen voor de Duurzame Jonge 100. Deze mensen laten allemaal zien dat duurzaamheid mogelijk is! 200 initiatieven zijn door de jury genomineerd. Stem jij ook mee? O.a. Laurie Kos,  VVM-lid en spreker op de Nationale Milieudag 2021 staat ertussen, maar nog veel meer veelbelovende jongeren!

 

Stem mee!

Nieuwe online databank met ruim 600 bronnen voor natuur- en milieueducatie (NME) 

Sinds 1970 zijn er veel publicaties verschenen over natuur- en milieueducatie en over leren voor duurzaamheid. Veel van die publicaties zijn nu nog steeds waardevol. Ongeveer 600 ‘bronnen’ zijn nu opgenomen in een online kennisbank. Deze databank is vrij toegankelijk voor alle professionals, vrijwilligers en studenten die op dit brede werkterrein actief zijn. Dit project is tot stand gekomen op initiatief van enkele (oud-) NME-ers onder leiding van SME. 

Ga naar de databank

Wageningen University & Research wint de SustainaBul 2021!

Worden de studenten van nu klaargestoomd om te werken aan een duurzame toekomst? In Wageningen in ieder geval wel. De WUR eindigde bovenaan de ranglijst van de SustainaBul 2021 en mag zich daarmee de duurzaamste hoger onderwijsinstelling van Nederland noemen. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Studenten voor Morgen.

Bekijk de uitslag

Fiets je duurzame maaltijd bij elkaar en help zo de natuur

De Natuur en Milieufederaties lanceren in alle provincies fietsroutes langs duurzame landwinkels en boerderijverkooppunten. Het doel is consumenten te laten kennismaken met de honderden initiatieven waar je als consument duurzame locale groenten, fruit, kaas en vlees kunt kopen. Met iedere fietsroute kun je een maaltijd bij elkaar fietsen.

Bekijk de routes
 

Activiteiten derden

Internationale klimaatafspraken: wanneer doet Nederland genoeg?

PBL Academielezing | 8 juni 15:00 | online

Meer info

Wat betekenen de internationale klimaatafspraken voor Nederland? In de opmaat naar de klimaatconferentie in Glasgow later dit jaar zet PBL onderzoeker en internationaal bekend klimaatwetenschapper Detlef van Vuuren uiteen waar Nederland staat.

Participatie bij transities - hoe doe je dat?

KNW-Webinar | 9 juni 16:00 | online
Kosten: gratis.

Meer info

Dit webinar gaat over Participatie bij transities. Wat is nodig voor echte participatie qua middelen en inrichting? We delen ervaringen om te leren van de ‘worsteling’ en hoe zou je het anders kunnen doen?

 

VMR Jong over de energietransitie

VMR webinar | 8 juni 17:00 | online
Meer info
Kosten: VMR leden en studenten gratis, niet-leden € 45. VVM-leden krijgen 10% korting.

De eerste bijeenkomst van VMR Jong gaat over de energietransitie. Met sprekers uit de wetenschap en het bedrijfsleven krijgen we een update over de juridische en praktische kanten van de energietransitie. 

Omgevingsvisie en m.e.r.

Kennissessie van Commissie voor de m.e.r. | 15 juni 10:00 |online

Meer info

Met het oog op de Omgevingswet zijn veel gemeenten en provincies bezig met hun omgevingsvisie: de langetermijnvisie op de inrichting en gebruik. In de VNG-handreiking staat een stappenplan voor de integratie van omgevingsvisie en milieueffectrapportage. Deze wordt gebruikt tijdens deze sessie.

 

Circulair slib, een organisch vraagstuk

KNW-Webinar | 17 juni 12:45 | online
Kosten: gratis.

Meer info 

Wat is de meest circulaire, maar ook duurzame toepassing voor organisch materiaal in afvalwater? Bodemverbeteraar of nieuwe bouwsteen: we verkennen beide toepassingen tijdens deze KNW Webinar.

ICO Aardwarmte

Kennisbijeenkomst | 21 juni 15:30 | online

Meer info

ICO Aardwarmte nodigt u van harte uit voor de kennisbijeenkomst 2021. De Kennisbijeenkomst ICO Aardwarmte bestaat dit jaar uit twee sessies. De eerste sessie op 21 juni 2021 en een tweede op een nader te bepalen datum in oktober 2021. De tweede sessie bouwt voort op de resultaten van de eerste sessie.

Zorgvuldigheid voor mens en milieu bij internationaal ondernemen

VMR-webinar | 22 juni 16:00 |online
Kosten: VMR leden gratis, niet-leden €45. VVM-leden krijgen 10% korting.

Meer info

Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, staat momenteel hoog op de politieke agenda. Tijdens dit webinar hoort u over de ontwikkeling van due diligence regels inzake mensenrechten en milieu voor bedrijven die internationaal ondernemen.

 

 

 

VVM
De VVM is het kennis- en relatieplatform van milieuprofessionals. Met bijeenkomsten, congressen, cursussen en het tijdschrift Milieu werkt de VVM aan het verder professionaliseren van haar 1500 leden. Voor € 125,- per jaar bent u al lid van de VVM
.

VVM Bureau
bureau@vvm.info

www.vvm.info

Vind ons privacybeleid op
www.vvm.info/privacy