Lees hier de nieuwe nieuwsbrief van VVM.

VVM Nieuwsbrief Mei 2021

 
vvm-logo-nieuw-nl-wit-transparant-liggend-502-x-250
header-vvm-nieuwsbrief-1

In deze nieuwsbrief

Beste Sara,

In deze nieuwsbrief weer een overzicht van alles wat er bij VVM speelt. Zo staat er een groot aantal activiteiten in de agenda tot de zomer. Het worden twee drukke maanden met veel uiteenlopende, interessante activiteiten! Ook is er weer een nieuwe podcast gepubliceerd. 

Veel leesplezier!

Hartelijke groet, 

Namens het hele VVM bureau

Rachel Heijne
directeur VVM

Inhoud nieuwsbrief

 • VVM Column
 • VVM Nieuws
 • Vacatures
 • VVM Activiteiten
 • VVM Cursussen
 • Activiteiten i.s.m. VVM
 • Overig nieuws
 • Activiteiten derden

VVM Column

Van drog naar durf 

Lees ik net het bericht van het RIVM dat er aantoonbaar meer ziekteverschijnselen zijn rondom de staalfabriek in IJmuiden, komt er een special over het nieuwe Nationaal Milieuprogramma van Tijdschrift Milieu. Mooie timing. Want het blijkt steeds weer opnieuw: milieu en gezondheid zijn belangrijk.

Lees de column
milieu2021-3-carts-column-antoine
 

VVM nieuws

Nieuwe Podcast van Groene Gesprekken: Gezellig de kachel aan, maar hoe voorkomen we overlast door houtrook? Carla Anzion geeft inzicht.

Er is weer een nieuwe podcast gepubliceerd. In deze podcast spreken we met Carla Anzion over houtstookoverlast. Het klinkt zo gezellig en onschuldig, maar houtrook kan aanzienlijke overlast en gezondheidsrisico’s veroorzaken voor de omgeving.

18 mei is er een interessante online sessie over het meten en beoordelen van houtstook! In deze online sessie spreken Eric Feringa en Ronald de Vogel en Frans de Bree van Buro Blauw. 

Beluister de podcast
gg03-202104-groene-gesprekken-2-carla-anzion
header-houtstook-cc0-lawjr-via-pixabay

Nationale Milieudag: Leren van 50 jaar milieubeleid

Complete programma bekend; inschrijving open!

header-nmd2021-2

Precies 50 jaar geleden kreeg het Nederlandse milieubeleid een gezicht met een eigen departement. De Nationale Milieudag 2021 maakt de balans op en kijkt vooruit: wat zijn de leerpunten van vijf decennia milieubeleid om nieuwe uitdagingen te lijf te gaan?

Op 15 juni (van 09:30-11:00) starten we met de plenaire sessie waarin als eerste een aantal jonge mensen, Rico Disco (Milieudefensie), Laurie Kos (Groen Pensioen), Anton Teeuw (Planq) en Hajar Yagkoubi (voormalig VN jongerenvertegenwoordiger) aan het woord komen. Zij vertellen over wat zij doen en wat zij vinden van het milieubeleid tot nu toe en over de toekomst. Vervolgens geven een viertal mensen die al langer in de milieuwereld meelopen, Jacqueline Cramer (USI, UU, AEB), Ed Nijpels (SER), Carolien Kroeze (WUR) en Carola Wijdoogen (Sustainability University) hun reactie hierop.

Vervolgens zijn er dagelijks sessies van ander van 15 t/m 18 juni die dieper ingaan op verschillende onderwerpen als stikstof, energie, gezondheid, natuur, m.e.r., afval, voedsel en veiligheid.

De inschrijving is geopend!

Meer weten?
 

Prijsuitreiking Rachel Carson Afstudeerprijs 2021

header-rcmbeeld-1920x530

De prijsuitreiking van de Rachel Carson Afstudeerprijs vindt plaats op 28 mei om 14:25 tijdens het slotprogramma van Groene Peper. Daar maken we wereldkundig wie de beste scriptie schreef in de categorieën HBO en WO. 

Meer weten over de inhoud van de genomineerde scripties? Dat kan op 26 mei om 19:00. Dan presenteren de genomineerden hun onderzoek en gaan zij in gesprek met iemand uit het werkveld! 

Beide bijeenkomsten zijn gratis bij te wonen, wel aanmelden.

Lees meer

Speeddaten voor jonge milieuprofessionals met VVM-mentoren

header-vvm-jong-lusi-sanja-gjenero-stock-xchng

Ga in gesprek met bevlogen milieuprofessionals! Over alle vragen die jij hebt over je studie(richting) en je toekomstige loopbaan. VVM-sectie Jong organiseert een activiteit waarin jonge VVM-leden die een mentor zoeken kunnen speeddaten met VVM-mentoren. Het idee is om in rondes van ongeveer 20 minuten een ‘zoekende’ kennis te laten maken met een mentor, zodat zij samen kunnen besluiten of zij een mentorrelatie aan willen gaan. Op basis van de hoeveelheid aanmeldingen van mentoren en mentees organiseren we 3-4 rondes. Kom naar de VVM-mentor/mentee speeddateavond op 1 juni! Gratis voor studentleden van VVM. Lid word je vanaf 20 euro. 

Lees meer

VVM-ambassadeurs stellen zich voor!

VVM werkt sinds september 2018 met ambassadeurs als verbindende schakel tussen ons netwerk en studieverenigingen. Graag stellen wij elke maand nieuwe ambassadeurs aan u voor.

julia-klein-ubv-600x600

Julia Klein

Utrechtse Biologen Vereniging

Hallo allemaal! Mijn naam is Julia Klein en ik ben onlangs afgestudeerd van de opleiding Biologie aan de Universiteit Utrecht. Sinds 2019 ben ik een actief lid bij de Utrechtse Biologen Vereniging. De UBV is behalve een hele gezellige vereniging, ook een vereniging waar er veel te leren valt. Zo zijn er bijvoorbeeld symposia bij te wonen of carrièredagen te volgen. In de laatste jaren investeert het bestuur veel aandacht aan milieu en duurzaamheid: van het afstappen van plastic eetgerei op de kamer tot het volledig vegetarisch maken van aanbod binnen de UBV. Zelf ben ik onder andere binnen de richting ‘Microbiologie’ afgestudeerd. Microbiologie kan worden toegepast op veel duurzaamheidsdoelen, zoals bioremediatie en klimaatverandering. Om zowel mijn eigen kennis over duurzaamheid en milieu te vergroten en ook mijn medestudenten hiermee in aanraking te brengen, ben ik VVM-ambassadeur geworden.

VVM-leden in het nieuws

VVM-lid Martin Kroon legt in GoedGeld uit wat het Nieuwe Rijden 3.0 is en hoe het werkt. Lees meer>> 

Nieuws van en over UCo

Onlangs was UCo, waarbij VVM is aangesloten, in het nieuws op RTV Utrecht. Er werd een leuke video gemaakt. Video kijken en ander UCO nieuws lezen?

Heeft u al een organisatielidmaatschap bij de VVM?

Wilt u uw medewerkers voordelig toegang bieden tot het kennis- en relatienetwerk van de VVM? Sinds dit jaar heeft VVM een nieuwe vorm van lidmaatschap voor bedrijven en organisaties. 

Om de kennis, informatie en contacten van de VVM voor een zo groot mogelijke groep milieuprofessionals toegankelijk te maken introduceren wij het organisatielidmaatschap. U betaalt een vast bedrag per jaar en voor dat bedrag kunnen:

 • al uw werknemers met ledenkorting deelnemen aan de VVM-bijeenkomsten
 • al uw werknemers kosteloos deelnemen aan VVM-secties en werkgroepen
 • tot 20 medewerkers het vaktijdschrift Milieu online lezen. 

Uw organisatie profiteert daarnaast onder meer van korting op adverteren en vacatures plaatsen in zowel onze tijdschriften Milieu en Lucht als op onze website. U krijgt ook standaard een papieren exemplaar van Milieu toegestuurd.

Meer over het organisatielidmaatschap
 

Vacatures

 

Verschillende organisaties plaatsen hun vacatures op de website van VVM. Op de homepage van de VVM vindt u een uitgebreid vacature-overzicht. Bezoek dus regelmatig onze site om de nieuwste vacatures te bekijken! Bent u op zoek naar een nieuwe medewerker? Plaats dan uw vacature op de VVM website.

Senior Jurist Omgevingsplan - Gemeente Lansingerland, Bergschenhoek. Lees meer>>

Coördinerend expert omgevingsmanagement - Rijksoverheid (Defensie), Utrecht. Lees meer>>

Senior adviseur waterkwaliteit - Deltares, Utrecht. Lees meer>>

Meer vacatures
 

VVM activiteiten

header-koffie-theetijd-cc0-as-appendorf-via-pixabay

Gelukkig bestaat online verbinden! 

VVM'ers, neem een koffiebreak!
wo. 12 mei 11:00-12:00 | via Zoom

Online Theetijd met VVM-leden
do. 27 mei 17:00-18:00 | via Zoom

Om VVM-leden de gelegenheid te geven meer met elkaar in contact te komen, organiseert VVM 2x per maand een online koffie- en theemoment.

Lees meer
header-houtstook-cc0-lawjr-via-pixabay

Kun je houtrookoverlast meten en beoordelen?

Online lezingensessie
di. 18 mei | 13:30-15:00 | Sectie Lucht | via Zoom

In deze online sessie geven Eric Feringa en Ronald de Vogel van de STAB uitleg over het voorstel voor een meet- en beoordelingsmethode voor geurhinder door houtstook. Mitsen en maren in de praktijk worden toegelicht door Frans de Bree van Buro Blauw. Ook gaat hij in op de noodzaak van onderzoek en andere zaken die nodig zijn om een praktisch toepasbare methode te realiseren. Daarna is er tijd voor vragen en discussie.

Lees meer
header-rcmbeeld-1920x530

Rachel Carson Afstudeerprijs 2021

Presentaties genomineerden
wo. 26 mei | 19:00-20:30 | via Zoom
Prijsuitreiking (tijdens Groene Peper) 
vr. 28 mei | 14:25-14:45 | online

Op 28 mei wordt tijdens het slotprogramma van Groene Peper, hét event voor duurzaam onderwijs, de winnaars van de Rachel Carson Afstudeerprijs 2021 bekend gemaakt. Op woensdagavond 26 mei presenteren de genomineerden tijdens een online sessie hun onderzoek en gaan zij in gesprek met iemand uit het werkveld. De VVM wil met deze prijs grotere bekendheid geven aan de onderzoeken die studenten rond milieu en duurzaamheid uitvoeren.

Lees meer
header-wolken-cc0-anncapictures-via-pixabay

Voorjaarssymposium luchtkwaliteit 2021

Lezingen
do. 27 mei | 15:00-17:00 | Sectie Lucht | via Zoom

Wil je meer weten over de achtergronden bij de Grootschalige Concentratiekaarten Nederland 2021? Of hoe emissiefactoren van transportmiddelen en mobiele bronnen tot stand komen? Of hoe tot de emissies in 2030 is gekomen? Meld je dan aan voor het online voorjaarssymposium Luchtkwaliteit met sprekers van TNO, PBL en RIVM.

Lees meer
header-vvm-jong-lusi-sanja-gjenero-stock-xchng

Speeddaten met VVM-mentoren

Online speeddaten
di. 1 juni | 19:30-21:00 | VVM Jong | via Zoom

Ga in gesprek met bevlogen milieuprofessionals! Over alle vragen die jij hebt over je studie(richting) en je toekomstige loopbaan. Tijdens de speeddate kunnen jonge VVM-leden die een mentor zoeken kennismaken met de VVM-mentoren, zodat zij samen kunnen besluiten of zij een mentorrelatie aan willen gaan. Kom naar de VVM mentor/mentee speeddateavond op 1 juni! Gratis voor studentleden van VVM. 

Lees meer
header-wildzwemmen-02-c-stichting-huize-aarde

Gezondheidsrisico's bij wildzwemmen

Lezingenmiddag
wo. 2 juni | 16:00-18:00 | Sectie Water en Sectie Gezondheid & Milieu | via Zoom

Zwemmen in oppervlaktewater, met name op warme dagen, is populair. Plekken te over in Nederland Waterland: we hebben zee, rivieren, kanalen, beken, grachten, meren en plassen. Alleen, hoe veilig is dat? Hoe kun je de gezondheidsrisico’s beperken? Welke maatregelen kunnen gemeentes en andere betrokkenen nemen om op een gezonde manier te recreëren in buitenwater? Deze online sessie komt met antwoorden.

Lees meer
header-elektrische-auto-cc0-sleepycats-via-pixabay-met-bord-en-geluid

Hoe nu verder met de auto?

Interactieve online sessie
do. 3 juni | 16:00-17:30 | Sectie Verkeer en Vervoer | via Zoom

Zet de datum vast in je agenda voor deze interactieve online sessie met de wetenschappers Ellen vd Werff en Hans Jeekel.

Binnenkort meer op de website
header-nmd2021-3

Nationale Milieudag 2021: Leren van 50 jaar milieubeleid

Online congres
15-18 juni | via Zoom

Precies 50 jaar geleden kreeg het Nederlandse milieubeleid een gezicht met een eigen departement, het Ministerie van Volksgezondheid en Milieuhygiëne (Vomil). Dit ministerie was verantwoordelijk voor de zorg voor de kwaliteit van lucht, water en leefomgeving. Sindsdien is het milieu op vrijwel alle fronten aanzienlijk schoner geworden. Tegelijkertijd kampen we anno 2021 met een klimaatcrisis, een biodiversiteitscrisis en een stikstofcrisis. Waar is het misgegaan? De Nationale Milieudag 2021 maakt de balans op en kijkt vooruit: wat zijn de leerpunten van vijf decennia milieubeleid om nieuwe uitdagingen te lijf te gaan?

Complete programma is bekend; inschrijving is geopend!

Lees meer
header-beton-groene-garage-cc0-free-photos-via-pixabay

Betontoepassing duurzamer - wat kan ik daaraan bijdragen?

Interactieve online sessie
di. 29 juni | 09:30-11:00 | Sectie Afval i.s.m. Betonakkoord | via Zoom

Beton is het meest gebruikte materiaal in bouw- en infrastructuurprojecten. De milieu-impact van beton is hierdoor groot. In deze online sessie gaat de VVM samen met de professionals uit de betonwereld op zoek naar bredere en meer grootschalige toepassing van duurzamer beton. et wordt een uitdagend interactief programma met inleidingen van Prof. dr. Jacqueline Cramer, voorzitter van het Betonakkoord, en Ir. Dorien Staal, directeur Voorbij Prefab betonbedrijf en voorzitter van de Betonvereniging. 

Lees meer
header-vvm-jong-lusi-sanja-gjenero-stock-xchng

Career Event

Bedrijvenmarkt en workshops | 21 september | 13:00-17:30 | VVM Jong

Op 21 september 2021 organiseert VVM sectie Jong een bedrijvenmarkt. Een middag gevuld met interessante workshops en de kennismaking met bedrijven binnen de milieusector. Tijdens dit evenement staan internship- en baanzoekende mensen centraal, om ze te helpen de volgende stap binnen hun studie of professionele leven te nemen.

Zet de datum vast in je agenda!

Binnenkort meer op de website

Dag van de Omgevingswet 2021

Congres
do. 14 oktober | Sectie Milieurecht en Praktijk i.s.m. samenwerkingspartners 

Al sinds 2012 organiseert VVM met enkele samenwerkingspartners de Dag van de Omgevingswet, een congres waarin alle ontwikkelingen rondom de invoering van de Omgevingswet aan bod komen. De aandacht verschuift steeds meer van wetgeving naar implementatie en uitvoering. 

Zet de datum vast in je agenda.

Binnenkort meer informatie

Jaarcongres Relevant 2021

Congres
di. 16 november | Sectie Externe Veiligheid i.s.m. Relevant 

Jaarcongres Relevant 2021, hét congres voor iedereen die van doen heeft met Externe Veiligheid.

Zet de datum vast in je agenda.

Binnenkort meer informatie

VVM Cursussen

header-scios-cc-20-why-137-via-flickr

Emissiemetingen volgens SCIOS (scope 6 certificering)

Cursus | 28 mei & 11 juni | Parkstad, Den Bosch
Cursus | 3 & 10 december | Parkstad, Den Bosch
Cursus | 14 & 28 januari '22
 | Apeldoorn

In het Activiteitenbesluit is opgenomen dat emissiemetingen mogen worden uitgevoerd door geaccrediteerde laboratoria en SCIOS scope 6 gecertificeerde bedrijven. Deze cursus geeft de inspectiebedrijven de mogelijkheid om aan deze verplichting te voldoen. In 2 dagen worden de verschillende aspecten van emissiemetingen, zoals het nemen van representatieve rookgasmonsters en de daarop volgende analyse en verwerking van de analyseresultaten, uitgelegd.

Meer info over de cursus

Opfriscursus | 17 december | Parkstad, Den Bosch

Opfriscursus ter voorbereiding op Periodieke Kennistoets Emissiemetingen SCIOS Scope 6.

Sinds juli 2019 is SCIOS gestart met het systeem van periodieke kennistoetsen, omdat het op peil houden van theoretische kennis van belang is om de kwaliteit te kunnen blijven leveren die schuilgaat achter het SCIOS-certificaat. Deze cursus bereidt u voor op deze kennistoets. Deelname aan de kennistoets vindt plaats op dezelfde dag als de lesdag (namiddag).

Meer info over de opfriscursus
header-qra-cursussen-cc-quiltsalad-flickr

QRA's maken met safeti-NL 8.3!

Cursus | 2021 | najaar

De sectie Externe Veiligheid organiseert cursusdagen voor de beginnende en gevorderde risico-analist. De cursus is gericht op professionals die de basiscursus (of vergelijkbaar niveau) bij het RIVM hebben gevolgd en nu in de dagelijkse praktijk QRA's opstellen en/of controleren.

De uitrol van Safeti-NL 8.3 is begonnen. Reden te meer om de kennis met de nieuwe versie van Safeti-NL in de praktijk te brengen.

U kunt vast uw interesse doorgeven aan bureau@vvm.info. U wordt gemaild zodra de data bekend zijn.

Meer info
 

Opleidingen i.s.m. VVM

www-lld---berend-hoekstra-(c)-michiel-wijnbergh-(klein)-

Opleiding Luchtverontreiniging, luchtkwaliteit en depositie

Opleiding | start september 2021

Het Platform Kwaliteit Luchtmetingen (PKL) heeft het initiatief genomen om een opleiding Lucht op te zetten op post-HBO niveau. Deze opleiding geeft u een stevige basis voor uw werkzaamheden op het gebied van luchtverontreiniging, luchtkwaliteit en depositie. De opleiding wordt georganiseerd door VVM en PAO Techniek en Management.

U kunt ook afzonderlijke blokken volgen.

Info over de hele opleiding
 

Activiteiten i.s.m. VVM

logo-groene-peper

Groene Peper: Connect for Green Impact

Hét duurzaamheidsevent voor het onderwijs voor de toekomst
25-28 mei | online

Wil jij groen de coronacrisis uit? Wil je online connecten met anderen die ook inzien dat de coronacrisis naast veel nadelen ook nieuwe mogelijkheden biedt? Samen een groene reset, dat is het doel van Groene Peper 2021. Het creëren van een duurzamere wereld gaat namelijk gewoon door, ook nu, juist nu. 

Kom je resetten op 25, 26, 27 en 28 mei? Meld je dan alvast aan! Deelname is gratis. 

Inmiddels is het gehele programma bekend. Keynote is Hajar Yagkoubi, voormalig VN-Jongerenvertegenwoordiger.

Meer lezen?
 

Overig nieuws

Op zoek naar de Duurzame Jonge 100 van 2021!

De zoektocht is van start: welke jonge, duurzame koplopers komen in de Duurzame Jonge 100 van 2021? Dit jaar zoeken we voor de 8e keer dé 100 meest inspirerende jonge mensen met een duurzaam initiatief: ondernemers, young professionals of studenten die nu al experimenteren met nieuwe economische modellen, radicale innovaties of een duurzame levensstijl. Samen laten we zien dat duurzaamheid mogelijk is!

Ben jij een jonge ondernemer, young professional of student die bezig is met duurzaamheid en 32 jaar of jonger? Deel dan jouw verhaal met ons door jezelf op te geven vóór 11 mei via dj100.nl. Als DJ100’er word je onderdeel van een actief netwerk met een kickstart aan mogelijkheden om jouw verhaal verder onder de aandacht te brengen.

Meld jezelf of een ander aan

Een koeienparasol voor de koeien in de Hekslootpolder

De zomers in Nederland worden steeds warmer. Dit kan voor koeien in de wei, waar vaak geen bescherming tegen de zon is, soms hittestress opleveren: ademhalingsmoeilijkheden, eten minder, leveren minder melk en kunnen mogelijk uierontsteking krijgen. Ook voor de koeien van melkveehouder Paul Dijkzeul in de Hekslootpolder in Haarlem is er geen schaduw.

Het planten van bomen is geen optie vanwege de weidevogels. Samen met Paul Dijkzeul hebben Alphons Rommelse (VVM-lid) en Marijke de Wit  gelukkig wel een oplossing gevonden: een mobiele koeienparasol! Die geeft schaduw aan de 55 koeien en is verrijdbaar. Hij is alleen duur: 19.000 euro. De boer zelf kan 4.000 euro uitgeven. Wij willen de rest van het geld bij elkaar sprokkelen! Alle beetjes helpen! Helpt u mee?

Ga naar de crowdfundingactie

Call for students working on master related to vibrations/dynamics

Are you a student working on a master thesis related to vibrations/dynamics? Or recently finished (<1 year)? NTV (Nederlandse Trillings Vereniging) is planning a workshop for students and is looking for interesting presentations/participants. If you are interested, let us know!

More info

Activiteiten derden

AquaConnect - Waterbeschikbaarheid verbindt de watersector

KNW WaterWebinar | 20 mei | online

Meer info 

Hoe gaat het nieuwe AquaConnect programma (2021-2026) inzetten op betere beschikbaarheid van zoetwater? Deze webinar gaat over AquaConnect en de uitdagingen in zuivering en hergebruik van afvalwater en brak grondwater.

EU Energy Storage Systems Safety Concerence 2021

IFV-conference | 20 mei |online
Kosten: gratis.

Meer info

In this online conference, the safety concerns of ESS are addressed, safety tests are discussed and lessons learned from recent incidents are brought to attention.

Basis Geluidemissie (BGE)

NSG bijeenkomst | 25 mei | online
Kosten: zie website. VVM-leden krijgen donateurskorting. 

Meer info

Geluid is een specifiek thema binnen de Omgevingswet. De voorbereiding hierop is voor gemeenten een pittige klus. Zeker als het gaat om de Basis geluidemissie (BGE) van lokale wegen.

Milieueffectrapportage, wat is dat eigenlijk?

VMR-webinar | 27 mei |online

Meer info

Milieueffectrapportage brengt de milieueffecten van een plan of project in beeld. Het helpt de minister, provincie, gemeente of het waterschap om het milieubelang goed mee te laten wegen bij een besluit over een plan of project.

 

Veilige Energietransitie Live: Automotive

IFV-webinarserie | 27 mei| online
Kosten: gratis.

Meer info

Het IFV (Instituut Fysieke Veiligheid) en Brandweer Nederland slaan de handen ineen en organiseren een serie webinars over de veiligheidsaspecten van de energietransitie: Veilige Energietransitie Live. De vierde en laatste webinar is op 27 mei en gaat over Automotive.

 

VVM
De VVM is het kennis- en relatieplatform van milieuprofessionals. Met bijeenkomsten, congressen, cursussen en het tijdschrift Milieu werkt de VVM aan het verder professionaliseren van haar 1500 leden. Voor € 125,- per jaar bent u al lid van de VVM
.

VVM Bureau
bureau@vvm.info

www.vvm.info

Vind ons privacybeleid op
www.vvm.info/privacy