Lees hier de nieuwe nieuwsbrief van VVM.

VVM Nieuwsbrief April 2021

 
vvm-logo-nieuw-nl-wit-transparant-liggend-502-x-250
header-vvm-nieuwsbrief-1

In deze nieuwsbrief

Beste Sara,

Toch wel een beetje gek wakker worden met een half witte wereld buiten, zeker nadat we vorige week nog heerlijk zonder jas in de zon zaten! En met afwisselend sneeuw- en hagelbuien buiten aan de andere kant van het HR++ glas, is deze nieuwsbrief weer voor u in elkaar gezet. Lees meer over wat er op onze agenda staat, zoals speeddaten tussen jongeren en mentors, de Nationale Milieudag en alvast vooruitkijkend op de zomer: het zwemwater. Ook zijn de genomineerden van de Rachel Carson Afstudeerprijs bekend en staat de prijsuitreiking alweer gepland. Last but not least: de nieuwste podcast van Groene Gesprekken.

Veel leesplezier!

Hartelijke groet, 

Namens het hele VVM bureau

Rachel Heijne
directeur VVM

Inhoud nieuwsbrief

 • VVM Column
 • VVM Nieuws
 • Vacatures
 • VVM Activiteiten
 • VVM Cursussen
 • Activiteiten i.s.m. VVM
 • Overig nieuws
 • Activiteiten derden

VVM Column

Nieuw perspectief

Nu de vaccinatiegraad in Nederland stijgt, kijken we weer vooruit. Perspectief, daar gaat het om. En onze nieuw gekozen volksvertegenwoordigers zijn aan zet om dit nieuwe perspectief mede vorm te geven. De groene reset. Dáár moeten we wat mij betreft op sturen. Niet terug naar het oude normaal, maar op naar de groene toekomst. Alleen zitten er nog wel wat kleine addertjes en perverse prikkels onder het groene gras.

Lees de column
milieu2021-2-carts-column-antoine
 

VVM nieuws

Nieuwe Podcast van Groene Gesprekken: Uitgestelde klimaattoppen, risico voor het klimaat?

Er is weer een nieuwe podcast gepubliceerd. In deze podcast spreken we met Heleen van Soest over wat het voor klimaatbeleid wereldwijd betekent dat door corona meerdere klimaatonderhandelingen zijn uitgesteld. Groene Gesprekken is de podcast van VVM, waarin we met experts spreken over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, milieu en natuur.

Beluister de podcast
gg02-202103-podcastheleen-live-03

Genomineerden Rachel Carson Afstudeerprijs bekend!

header-rcmbeeld-1920x530

De zes genomineerden voor de Rachel Carson afstudeerprijs 2021 voor de beste scriptie op het terrein van milieu en duurzaamheid zijn bekend. 26 mei presenteren de genomineerden hun werk; 28 mei wordt de winnaar bekendgemaakt!

De genomineerden voor het WO zijn:

 • Mirre Berkhof met Kleur bekennen met gedragscodes
 • Ruud Sperna Weiland met Intransitive atmosphere dynamics leading to persistent hot-dry or cold-wet European summers
 • Anne van Tatenhove met Imagining a Wind Turbine: Negotiations over the energy transition in the Aran Islands

De genomineerden voor het HBO zijn:

 • Max-Julian Gerlach met Life Cycle Assessment of Power-to-Hydrogen: a comparison of scenarios for renewable hydrogen production by water electrolysis
 • Elske Koelma en Anoek Meijer met Sustainable management of the marine ecosystem through a marine spatial planning serious game
 • Maurizia Puh met Making Circularity in Infrastructure Projects Measurable
Lees meer

Plenaire sprekers Nationale Milieudag bekend!

header-nmd2021-2

Precies 50 jaar geleden kreeg het Nederlandse milieubeleid een gezicht met een eigen departement. Sindsdien is het milieu op vrijwel alle fronten aanzienlijk schoner geworden. Tegelijkertijd kampen we anno 2021 met een klimaatcrisis, een biodiversiteitscrisis en een stikstofcrisis. Waar is het misgegaan? De Nationale Milieudag 2021 maakt de balans op en kijkt vooruit: wat zijn de leerpunten van vijf decennia milieubeleid om nieuwe uitdagingen te lijf te gaan?

Het plenaire programma van de Nationale Milieudag 2021 is bekend. Het thema van de dag is Leren van 50 jaar milieubeleid. Op 15 juni (van 09:30-11:00) starten we met een sessie waarin als eerste een aantal jonge mensen, Rico Disco (Milieudefensie), Laurie Kos (Groen Pensioen) en Anton Teeuw (Planq) aan het woord komen over wat zij doen en wat zij vinden van het milieubeleid tot nu toe en over de toekomst. 

Vervolgens geven een viertal mensen die al langer in de milieuwereld meelopen, Jacqueline Cramer (USI, UU, AEB), Ed Nijpels (SER), Carolien Kroeze (WUR) en Carola Wijdoogen (Sustainability University) hun reactie hierop.

De voorinschrijving is geopend!

Meer weten?

Twee edities Tijdschrift Milieu verschenen

Binnen een maand zijn er twee edities van Tijdschrift Milieu verschenen. In maart verscheen nr 1, een special over Schone Lucht. Afgelopen vrijdag verscheen nr 2, over Klimaatoplossingen.

Geen lid? Lees een aantal van de artikelen gratis via Milieu Online. Meer lezen? Word dan lid!

Naar Milieu Online

 

Werken aan de R van Recycling

Eén van de bottlenecks om de circulaire economie tot een succes te maken, is verlies aan materiaalwaarde tijdens recycling. Tijdens het Grote Klimaat Oplossingen Congres van de VVM lieten drie ondernemers zien hoe zij recycling naar een hoger niveau willen tillen. 

Lees een terugblik via AfvalOnline

Heeft u al een organisatielidmaatschap bij de VVM?

Wilt u uw medewerkers voordelig toegang bieden tot het kennis- en relatienetwerk van de VVM? Sinds dit jaar heeft VVM een nieuwe vorm van lidmaatschap voor bedrijven en organisaties. 

Om de kennis, informatie en contacten van de VVM voor een zo groot mogelijke groep milieuprofessionals toegankelijk te maken introduceren wij het organisatielidmaatschap. U betaalt een vast bedrag per jaar en voor dat bedrag kunnen:

 • al uw werknemers met ledenkorting deelnemen aan de VVM-bijeenkomsten
 • al uw werknemers kosteloos deelnemen aan VVM-secties en werkgroepen
 • tot 20 medewerkers het vaktijdschrift Milieu online lezen. 

Uw organisatie profiteert daarnaast onder meer van korting op adverteren en vacatures plaatsen in zowel onze tijdschriften Milieu en Lucht als op onze website. U krijgt ook standaard een papieren exemplaar van Milieu toegestuurd.

Meer over het organisatielidmaatschap
 

Vacatures

 

Verschillende organisaties plaatsen hun vacatures op de website van VVM. Op de homepage van de VVM vindt u een uitgebreid vacature-overzicht. Bezoek dus regelmatig onze site om de nieuwste vacatures te bekijken! Bent u op zoek naar een nieuwe medewerker? Plaats dan uw vacature op de VVM website.

Veldwerker - SGS Search, Heeswijk Dinther. Lees meer>>

Toezichthouder milieu - Gemeente Venlo. Lees meer>>

Beleidsmedewerker Externe Veiligheid - Provincie Zuid-Holland, Den Haag. Lees meer>>

Meer vacatures
 

VVM activiteiten

header-koffie-theetijd-cc0-as-appendorf-via-pixabay

Gelukkig bestaat online verbinden! 

VVM'ers, neem een koffiebreak!
wo. 14 april 11:00-12:00 | via Zoom

Online Theetijd met VVM-leden
do. 29 april 16:00-17:00 | via Zoom

Om VVM-leden de gelegenheid te geven meer met elkaar in contact te komen, organiseert VVM 2x per maand een online koffie- en theemoment.

Lees meer
header-wa-vervuild-water-cc0-pxhere

Zeer Zorgwekkende Stoffen en water

Virtueel Juridisch Café 
15 april | 15:00-17:00 | Sectie Milieurecht & Praktijk | via Zoom

In dit virtueel juridisch café wordt ingegaan op de samenstelling van de lijst met Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) en water en wordt het in Nederland geldende juridische kader voor ZZS en water toegelicht. Twee sprekers gaan in op de instrumenten die het bevoegd gezag ter beschikking staan om de lozing van (potentieel) ZZS en opkomende stoffen tegen te gaan of te beperken.

Lees meer
header-houtstook-cc0-lawjr-via-pixabay

Houtstook

Online lezingensessie | di. 18 mei | via Zoom | Sectie Lucht

Zet de datum vast in je agenda. Binnenkort volgt er meer informatie.

header-rcmbeeld-1920x530

Rachel Carson Afstudeerprijs 2021

Presentaties genomineerden
wo. 26 mei | 19:00-20:30 | via Zoom
Prijsuitreiking (tijdens Groene Peper) 
vr. 28 mei | 14:25-14:45 | online

Op 28 mei wordt tijdens het slotprogramma van Groene Peper, hét event voor duurzaam onderwijs, de winnaars van de Rachel Carson Afstudeerprijs 2021 bekend gemaakt. Op woensdagavond 26 mei presenteren de genomineerden tijdens een online sessie hun onderzoek en gaan zij in gesprek met iemand uit het werkveld. De VVM wil met deze prijs grotere bekendheid geven aan de onderzoeken die studenten rond milieu en duurzaamheid uitvoeren.

Lees meer
header-vvm-jong-lusi-sanja-gjenero-stock-xchng

Speeddaten

Online speeddaten | 1 juni | 19:30-21:00 | VVM Jong | via Zoom

Op 1 juni van 19:30 tot 21:00 organiseert sectie VVM Jong een activiteit waarin mentoren kunnen speeddaten met VVM-leden die een mentor zoeken. Op deze manier kunnen mentorzoekenden in ongeveer 20 minuten kennismaken met mentoren zodat zij samen kunnen besluiten of zij een mentorrelatie aan willen gaan. Mentorzoekenden kunnen zich aanmelden via dit aanmeldformulier: https://forms.gle/NqjgPik13gGNX8KN6.

Lees meer
header-wildzwemmen-02-c-stichting-huize-aarde

Gezondheidsrisico's bij wildzwemmen

Lezingenmiddag | 2 juni | 16:00-18:00 | Sectie Water en Sectie Gezondheid & Milieu | via Zoom

Zwemmen in oppervlaktewater, met name op warme dagen, is populair. Plekken te over in Nederland Waterland: we hebben zee, rivieren, kanalen, beken, grachten, meren en plassen. Alleen, hoe veilig is dat? Hoe kun je de gezondheidsrisico’s beperken? Welke maatregelen kunnen gemeentes en andere betrokkenen nemen om op een gezonde manier te recreëren in buitenwater? Deze online sessie komt met antwoorden.

Lees meer
header-nmd2021-3

Nationale Milieudag 2021: Leren van 50 jaar milieubeleid

Online congres
15-18 juni | via Zoom

Precies 50 jaar geleden kreeg het Nederlandse milieubeleid een gezicht met een eigen departement, het Ministerie van Volksgezondheid en Milieuhygiëne (Vomil). Dit ministerie was verantwoordelijk voor de zorg voor de kwaliteit van lucht, water en leefomgeving. Sindsdien is het milieu op vrijwel alle fronten aanzienlijk schoner geworden. Tegelijkertijd kampen we anno 2021 met een klimaatcrisis, een biodiversiteitscrisis en een stikstofcrisis. Waar is het misgegaan? De Nationale Milieudag 2021 maakt de balans op en kijkt vooruit: wat zijn de leerpunten van vijf decennia milieubeleid om nieuwe uitdagingen te lijf te gaan?

Plenair programma is bekend; inschrijving opent binnenkort! Belangstelling? Schrijf u alvast in!

Lees meer
header-vvm-jong-lusi-sanja-gjenero-stock-xchng

Career Event

Bedrijvenmarkt en workshops | 21 september | 13:00-17:30 | VVM Jong

Op 21 september 2021 organiseert VVM sectie Jong een bedrijvenmarkt. Een middag gevuld met interessante workshops en de kennismaking met bedrijven binnen de milieu sector. Tijdens dit evenement staan internship- en baanzoekende mensen centraal, om ze te helpen de volgende stap binnen hun studie of professionele leven te nemen.

Meer informatie volgt, maar zet de datum vast in je agenda!

VVM Cursussen

header-scios-cc-20-why-137-via-flickr

Emissiemetingen volgens SCIOS (scope 6 certificering)

Cursus | 28 mei & 11 juni | Parkstad, Den Bosch
Cursus | 3 & 10 december | Parkstad, Den Bosch
Cursus | 14 & 28 januari '22
 | Apeldoorn

In het Activiteitenbesluit is opgenomen dat emissiemetingen mogen worden uitgevoerd door geaccrediteerde laboratoria en SCIOS scope 6 gecertificeerde bedrijven. Deze cursus geeft de inspectiebedrijven de mogelijkheid om aan deze verplichting te voldoen. In 2 dagen worden de verschillende aspecten van emissiemetingen, zoals het nemen van representatieve rookgasmonsters en de daarop volgende analyse en verwerking van de analyseresultaten, uitgelegd.

Meer info over de cursus

Opfriscursus | 21 juni | Parkstad, Den Bosch

Opfriscursus ter voorbereiding op Periodieke Kennistoets Emissiemetingen SCIOS Scope 6.

Sinds juli 2019 is SCIOS gestart met het systeem van periodieke kennistoetsen, omdat het op peil houden van theoretische kennis van belang is om de kwaliteit te kunnen blijven leveren die schuilgaat achter het SCIOS-certificaat. Deze cursus bereidt u voor op deze kennistoets. Deelname aan de kennistoets vindt plaats op dezelfde dag als de lesdag (namiddag).

Meer info over de opfriscursus
header-qra-cursussen-cc-quiltsalad-flickr

QRA's maken met safeti-NL 8.3!

Cursus | 2021 | najaar

De sectie Externe Veiligheid organiseert cursusdagen voor de beginnende en gevorderde risico-analist. De cursus is gericht op professionals die de basiscursus (of vergelijkbaar niveau) bij het RIVM hebben gevolgd en nu in de dagelijkse praktijk QRA's opstellen en/of controleren.

De uitrol van Safeti-NL 8.3 is begonnen. Reden te meer om de kennis met de nieuwe versie van Safeti-NL in de praktijk te brengen.

U kunt vast uw interesse doorgeven aan bureau@vvm.info. U wordt gemaild zodra de data bekend zijn.

Meer info
 

Opleidingen i.s.m. VVM

www-lld---berend-hoekstra-(c)-michiel-wijnbergh-(klein)-

Opleiding Luchtverontreiniging, luchtkwaliteit en depositie

Opleiding | start september 2021

Het Platform Kwaliteit Luchtmetingen (PKL) heeft het initiatief genomen om een opleiding Lucht op te zetten op post-HBO niveau. Deze opleiding geeft u een stevige basis voor uw werkzaamheden op het gebied van luchtverontreiniging, luchtkwaliteit en depositie. De opleiding wordt georganiseerd door VVM en PAO Techniek en Management.

U kunt ook afzonderlijke blokken volgen.

Info over de hele opleiding
 

Activiteiten i.s.m. VVM

logo-groene-peper

Groene Peper: Connect for Green Impact

Hét duurzaamheidsevent voor het onderwijs voor de toekomst | 25-28 mei | online

Wil jij groen de coronacrisis uit? Wil je online connecten met anderen die ook inzien dat de coronacrisis naast veel nadelen ook nieuwe mogelijkheden biedt? Samen een groene reset, dat is het doel van Groene Peper 2021. Het creëren van een duurzamere wereld gaat namelijk gewoon door, ook nu, juist nu. 

Kom je resetten op 25, 26, 27 en 28 mei? Meld je dan alvast aan! Deelname is gratis. 

Meer lezen?
 

Overig nieuws

Stem mee over Aardappels van Onze Markt

Onze Markt (consumentenbeweging en democratisch voedselmerk, initiatief van o.a. VVM-lid Simon Schilt) willen graag goede en verantwoorde keuzes maken, maar hebben geen inspraak op hoe ons voedsel wordt gemaakt. Het wordt tijd dat wij, de consumenten, beslissen. 

Beslis jij mee?

Lees meer

35.000 mensen luidden het Klimaatalarm door heel Nederland

Ruim 35.000 mensen in heel Nederland sloegen zondag 14 maart alarm over de klimaatcrisis.  Zo klonk het Klimaatalarm voor een groener en eerlijker klimaatbeleid massaal en luid in het hele land. Dit gebeurde in 44 plaatsen door heel Nederland, de meesten deden mee vanuit huis, de tuin of het balkon.

Lees meer
Bekijk de hoogtepunten

NK Tegelwippen

Van 30 maart tot 30 september speelt heel Nederland het NK Tegelwippen. Iedereen kan meedoen door tegels te vervangen voor groen in zijn eigen (gevel)tuin. Jij dus ook! Hoe? Geef je gewipte tegels op via en ze worden bij je gemeente opgeteld. Heeft jouw gemeente zich niet aangemeld? Niet getreurd, wippen kan altijd. Dan wip je mee voor de nationale Tegelteller.

Lees meer

Activiteiten derden

Veilige Energietransitie Live

IFV-webinarserie | 8 april  & 23 april| online
Kosten: gratis.

Meer info

Het IFV (Instituut Fysieke Veiligheid) en Brandweer Nederland slaan de handen ineen en organiseren een serie webinars over de veiligheidsaspecten van de energietransitie: Veilige Energietransitie Live. Het tweede webinar op 8 april staat in het teken van Elektrificatie van de Nederlandse samenleving. De derde webinar is op 23 april en gaat over Zonneweides.

 

Voorkomen van ontbossing voor vlees- en palmolieproductie via verduurzaming mondiale handelsketens

VMR-webinar | 14 april |online
Kosten: VMR leden gratis, niet-leden €45, VVM-leden krijgen 10% korting.

Meer info

De import van vlees en palmolie leidt tot ontbossing en daarmee tot klimaatverandering. Kunnen handelsketens verduurzaamd worden om dit tegen te gaan? Tijdens deze webinar worden de beperkingen en mogelijkheden die er bestaan besproken om ontbossing tegen te gaan onder het WTO-recht en het EU-Mercosur handelsverdrag.

 

Omgevingswet en m.e.r.

Online kennissessie | 20 & 22 april | online

Meer info 20 april (doelgroep overheden)
Meer info 22 april (doelgroep gemeenten)

Met het oog op de Omgevingswet zijn veel gemeenten en provincies bezig met hun omgevingsvisie: de langetermijnvisie op de inrichting en gebruik van de gemeente. Bij de omgevingsvisie hoort ook een milieueffectrapport. Er is een kennissessie voor gemeenten en een voor overheden.

Geluid in de Omgevingswet

Online Basiscursus | 10 mei | online
Kosten: zie website. VVM-leden krijgen donateurskorting. 

Meer info

De Aanvullingswet geluid Omgevingswet is door de Tweede en Eerste Kamer aangenomen en het Aanvullingsbesluit geluid Omgevingswet heeft de parlementaire voorhangprocedure doorlopen. Daarmee is tot in groot detail bekend hoe de nieuwe geluidregels onder de Omgevingswet eruit gaan zien.

 

VVM
De VVM is het kennis- en relatieplatform van milieuprofessionals. Met bijeenkomsten, congressen, cursussen en het tijdschrift Milieu werkt de VVM aan het verder professionaliseren van haar 1500 leden. Voor € 125,- per jaar bent u al lid van de VVM
.

VVM Bureau
bureau@vvm.info

www.vvm.info

Vind ons privacybeleid op
www.vvm.info/privacy