VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

 

 

 

 

 

 

VNG Festival: Invoering Omgevingswet: Hoe dan?!

woensdag 15 november 2017

 
Tijd
10:00 tot 17:00 uur
Locatie
Kromhouthal, Amsterdam
 

Ben jij bezig met invoering van de Omgevingswet en vraag je je regelmatig af: “maar hóe dan?!” Reserveer dan 15 november 2017 in jouw agenda. Op deze dag vindt het VNG Festival Invoering Omgevingswet: Hoe dan?! plaats en gaan we jouw hoe-vragen beantwoorden.

Sinds 6 oktober kennen we de nieuwe invoeringsdatum van de Omgevingswet: 1 januari 2021. Desondanks blijven je opgaven en ambities voor de invoering gelijk. Specialisten én ervaringsdeskundigen staan daarom klaar om met jou en je collega’s uit andere gemeenten aan de slag te gaan met prangende hoe-vragen. Je gaat op deze dag interessante en relevante kennis en ervaring opdoen die je de volgende dag in je eigen praktijk kunt toepassen.

Een gelaagd, individueel festivalprogramma

Door de festivalopzet volg je jouw eigen prioriteiten en bepaal je zelf aan welke sessies je meedoet. Zodoende heb je aan het einde van de dag een antwoord als iemand vraagt: “ja, leuk die Omgevingswet en dat we alles anders gaan doen… maar hoe dan?!” Om daar te komen, kies je jouw eigen programma uit de volgende onderdelen:

1. Hoe staat het ermee?

Natuurlijk praten we je even bij over de stand van zaken van het wetgevingsproces en de invoering van de Omgevingswet, waarvan vorige week de inwerkingtreding bekend werd: 21 januari 2021. Dit wordt wel het kleinste deel van het programma.

2. Hoe ziet het er straks uit?

Hoe jouw gemeente er in de toekomst uit gaat zien dankzij de Omgevingswet, is een belangrijke inspiratiebron voor iedereen die met de wet bezig is.

3. Hoe krijg ik dat dan voor elkaar?

Het belangrijkste en grootste deel van het programma gaat over doen. Ter plekke aan de slag met de juridische kerninstrumenten, de digitalisering zoals bijvoorbeeld de voorbereiding op het DSO en de andere manier van werken die bij de Omgevingswet past. In verschillende actieve sessies gaan we samen op zoek naar antwoorden op vragen als:

  • Hoe hou je de energie in het invoeringstraject vast, ondanks uitstel van de inwerkingtreding?
  • Hoe kom je tot een samenhangende, gedragen Omgevingsvisie?
  • Hoe ga je om met andere partijen binnen en buiten jouw organisatie, hoe weeg je soms tegenstrijdige belangen af?
  • Hoe betrek je de raad, in aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezingen?
  • Hoe geef je meer ruimte voor initiatief, zonder jouw verantwoordelijkheid als overheid te verliezen?
  • Hoe neem je de hele organisatie mee in de andere manier van werken met de Omgevingswet?
  • Hoe zet je effectieve stappen rondom de invoering van DSO?

Meld je aan en verzeker jezelf alvast van een plaats. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

We ontmoeten je graag!

Vereniging van Nederlandse Gemeenten