VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

Bezoek ons op: 

 

groene-gesprekken-logo

 

groene-gesprekken-logo

 

Groene Gesprekken

Gezellig de kachel aan, maar hoe voorkomen we overlast door houtrook? Inzicht van Carla Anzion | #3

22 april 2021 - Gezellig de kachel aan, maar hoe voorkomen we overlast door houtrook? | Carla Anzion geeft inzicht - Te gast: Carla Anzion
Presentatoren: Walter Tobé en Boudewijn Zweekhorst

Brrr koud buiten, we steken lekker de houtkachel aan. Het klinkt zo gezellig en onschuldig, maar houtrook kan aanzienlijke overlast en gezondheidsrisico’s veroorzaken voor de omgeving. Om deze reden heeft houtrook heeft een aparte paragraaf gekregen in het recente Schone Lucht Akkoord. Verbieden te stoken is geen aantrekkelijke optie, maar wat kan je er wel aan doen? Hoe wil de overheid de overlast door houtrook aanpakken? We vragen Carla Anzion, co-voorzitter van het Platform Houtrook en Gezondheid, om inzicht in dit gevoelige dossier.
 
Door de coronamaatregelen nemen we de podcasts online op. We realiseren ons dat de geluidskwaliteit van deze podcast niet optimaal is en we streven naar een beter geluid. Toch willen we deze podcast graag ten gehore brengen omdat we van mening zijn dat het verhaal goed is!

18 mei is er een online sessie over het meten en beoordelen van houtrookoverlast.

Lees meer over schone lucht in de speciale editie van Tijdschrift Milieu

Uitgestelde klimaattoppen, risico voor het klimaat? Heleen van Soest (PBL) legt het uit | #2

22 maart 2021 - Uitgestelde klimaattoppen, risico voor het klimaat? | Heleen van Soest (PBL) legt het uit - Te gast: Heleen van Soest
Presentatoren: Walter Tobé en Richard van Galen

Wat betekent het voor klimaatbeleid wereldwijd dat door corona meerdere klimaatonderhandelingen zijn uitgesteld? Heeft de pandemie de klimaatdoelen juist dichterbij gebracht? Of zijn we er verder vandaan gedreven?

Walter Tobé en Richard van Galen spreken over deze vragen Heleen van Soest. Als onderzoeker internationaal klimaatbeleid bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) weet zij er alles van.

Fun fact: de publicatie van deze podcast over uitgestelde klimaattoppen is zelf ook uitgesteld! Het is eigenlijk de allereerste Groene Gesprekken die we hebben opgenomen, live vanuit het kantoor van VVM, in de zomer van 2020. Maar geen zorgen: de inhoud is nog net zo actueel.

Het Grote Klimaat Oplossingen Congres: Maurits Groen ziet enorme veranderingen | #1

18 februari 2021 - Het Grote Klimaat Oplossingen Congres | Maurits Groen ziet enorme veranderingen - Te gast: Maurits Groen
Presentatoren: Walter Tobé en Richard van Galen

Groene Gesprekken, de podcast van VVM, is begonnen! In deze kersverse podcast spreken we met experts over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, milieu en natuur.

Walter Tobé en Richard van Galen hebben het in de eerste podcast over de Gróte Klimaatoplossingen. Waarom? Van 2 tot 4 maart 2021 organiseert VVM het Grote Klimaatoplossingen Congres www.vvm.info/klimaatcongres
 
Te gast is Maurits Groen. Maurits loopt, en dat is een understatement, al een tijdje mee in de wereld van milieu en klimaat. Hij liet bijvoorbeeld de film An Inconvenient Truth van Al Gore in Nederland vertonen. Ook was en is hij betrokken diverse klimaatpositieve bedrijven zoals WakaWaka en Kipster. 
 
We spreken Maurits vooral omdat hij de enige echte bedenker is van het congres. Met hem kijken we vooruit naar het congres van 2021. Waar kijkt hij naar uit? Is hij optimistisch of pessimistisch over de klimaatcrisis? En hoe verleiden we de burger deel te nemen aan deze transities?

Wat is Groene Gesprekken

In de podcast Groene Gesprekken spreken we met experts over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, milieu en natuur. Dus wil je alles weten over de stikstofcrisis, klimaat, biodiversiteitsverlies, uitbreiding Schiphol of biomassa? En wil je geen soundbites, maar diepgang bij het nieuws? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking, een tip of suggestie of misschien wel een compliment of kritische noot n.a.v. een aflevering van Groene Gesprekken? We lezen je bericht graag! Mail naar: nekkerpsegeneorg.[antispam].@vvm.info

Wie maken Groene Gesprekken?

Linda van Berkel, Richard van Galen, Ante Sellis, Heleen van Soest, Walter Tobé en Boudewijn Zweekhorst

 

Komende activiteiten

MEI
18
Kun je houtrookoverlast meten en beoordelen?

Thema-bijeenkomsten | 13:30 - 15:00 | Online

meer info

MEI
26
Presentaties genomineerden Rachel Carson Afstudeerprijs 2021

Thema-bijeenkomsten | 19:00 - 20:30 | Online

PRESENTATIE DUURZAAMSTE SCRIPTIES VAN NEDERLAND Benieuwd naar de duurzaamste scripties in het H...

MEI
27
Voorjaarssymposium luchtkwaliteit 2021

Thema-bijeenkomsten | 15:00 - 17:00 | Online

meer info

MEI
28
2-daagse cursus: Emissiemetingen volgens SCIOS

VVM Cursussen | 09:00 - 17:00 | Den Bosch

Deze VVM opleiding zal met VVM docenten op de locatie Parkstad in Den Bosch worden gegeven. Aanme...

MEI
28
Feestelijke Prijsuitreiking Rachel Carsons Afstudeeprijs 2021

Thema-bijeenkomsten | 14:25 - 14:45 | Online

Feestelijke prijsuitreiking 28 mei De officiële prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 28 mei om...

JUN
1
Speeddaten met VVM-mentoren

Thema-bijeenkomsten | 19:30 - 21:00 | Online

Op dinsdag 1 juni organiseert VVM sectie Jong een activiteit waarin jonge VVM leden kunnen speedd...

 

De podcastplayer gebruikt cookies in overeenstemming met de betreffende Cookiebeleid (Soundcloud).Ze kunnen gebruiksgegevens verzamelen voor analysedoeleinden.