VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

Bezoek ons op: 

 

groene-gesprekken-logo

 

groene-gesprekken-logo

 

Groene Gesprekken

Hoe weerstand grote infra-projecten vooruit helpt. Dr. Eva Wolf (Tilburg University) verklaart | #5

14 juni 2021 - Hoe weerstand grote infra-projecten vooruit helpt. Dr. Eva Wolf (Tilburg University) verklaart. - Te gast: dr. Eva Wolf
Presentatoren: Richard van Galen en Linda van Berkel

Wat hebben de mogelijke uitbreiding van Lelystad Airport, de aanleg van de Betuwelijn en de plannen voor de verbreding van de A27 bij Amelisweerd gemeen? Deze infrastructurele projecten riepen en roepen weerstand op onder de bevolking. Dat gebeurde ook bij de Oosterweelverbinding in Antwerpen, die de ring rond de stad dicht moet maken. Eva Wolf (Tilburg University) promoveerde op de besluitvorming rond deze verbinding en schreef er een boek over: De waarde van weerstand.

Groene Gesprekken vraagt Eva wat we in Nederland van dit Antwerpse project kunnen leren. Hoe kan weerstand helpen bij de energietransitie? Hoe maak je een abstracte beleidsvraag concreet? Kun je mensen prikkelen om na te denken en zich uit te spreken over de gevolgen van een groot project? Een conflict kan zo’n project ook verbeteren. Maar pas op, want het conflict kan ook destructief worden. Hoe dat zit, dat hoor je in deze podcast.

Wil je na het luisteren van het gesprek nog verder lezen? Lees dan zeker de bijdrage van Eva in de VVM-bundel van de dag van de Omgevingswet 2020 (pagina 11-12).

Hoe zit het nou echt met stikstof? Dimitri Lamers, HAS-docent Milieukunde, legt het haarfijn uit | #4

18 mei 2021 - Hoe zit het nou echt met stikstof? Dimitri Lamers, HAS-docent Milieukunde, legt het haarfijn uit - Te gast: Dimitri Lamers
Presentatoren: Linda van Berkel en Richard van Galen

Nederland belandde in de zomer van 2019 in een ‘stikstofcrisis’. De Raad van State besloot toen dat het Nederlandse stikstofbeleid niet deugt. Wat daarop volgde? Radicale boeren die protesteren tegen de stikstofregels. Protesten tegen de verbreding van de A27. Een boze bouwsector, omdat ze niet meer kunnen bouwen. Groene Gesprekken vraagt zich af: hoe zijn we zo ver gekomen? En hoe werkt stikstof nou eigenlijk?

Dat vragen we aan Dimitri Lamers. Als docent milieukunde aan de HAS in Den Bosch weet hij heel veel over schone (en vieze) lucht. In deze podcast spreken Richard van Galen en Linda van Berkel hem over verschillende stikstofbronnen en de effecten van stikstofuitstoot en -neerslag. Natuurlijk vragen we Dimitri ook wat hij vindt van de huidige maatregelen en vragen we hem naar oplossingen.

Wil je na het luisteren nog verder lezen? Lees het artikel van Dimitri Lamers uit Tijdschrift Lucht 4, december 2020: Wereldmarktvrije oplossing voor de stikstofcrisis? 
Of lees dit opiniestuk, door Dimitri Lamers getipt, van Lohrman en Boersma uit de Volkskrant van 10 juli 2020: Lever boeren niet langer uit aan de lage prijzen op de wereldmarkt. 

 

Gezellig de kachel aan, maar hoe voorkomen we overlast door houtrook? Inzicht van Carla Anzion | #3

22 april 2021 - Gezellig de kachel aan, maar hoe voorkomen we overlast door houtrook? | Carla Anzion geeft inzicht - Te gast: Carla Anzion
Presentatoren: Walter Tobé en Boudewijn Zweekhorst

Brrr koud buiten, we steken lekker de houtkachel aan. Het klinkt zo gezellig en onschuldig, maar houtrook kan aanzienlijke overlast en gezondheidsrisico’s veroorzaken voor de omgeving. Om deze reden heeft houtrook heeft een aparte paragraaf gekregen in het recente Schone Lucht Akkoord. Verbieden te stoken is geen aantrekkelijke optie, maar wat kan je er wel aan doen? Hoe wil de overheid de overlast door houtrook aanpakken? We vragen Carla Anzion, co-voorzitter van het Platform Houtrook en Gezondheid, om inzicht in dit gevoelige dossier.
 
Door de coronamaatregelen nemen we de podcasts online op. We realiseren ons dat de geluidskwaliteit van deze podcast niet optimaal is en we streven naar een beter geluid. Toch willen we deze podcast graag ten gehore brengen omdat we van mening zijn dat het verhaal goed is!

18 mei is er een online sessie over het meten en beoordelen van houtrookoverlast.

Lees meer over schone lucht in de speciale editie van Tijdschrift Milieu

Uitgestelde klimaattoppen, risico voor het klimaat? Heleen van Soest (PBL) legt het uit | #2

22 maart 2021 - Uitgestelde klimaattoppen, risico voor het klimaat? | Heleen van Soest (PBL) legt het uit - Te gast: Heleen van Soest
Presentatoren: Walter Tobé en Richard van Galen

Wat betekent het voor klimaatbeleid wereldwijd dat door corona meerdere klimaatonderhandelingen zijn uitgesteld? Heeft de pandemie de klimaatdoelen juist dichterbij gebracht? Of zijn we er verder vandaan gedreven?

Walter Tobé en Richard van Galen spreken over deze vragen Heleen van Soest. Als onderzoeker internationaal klimaatbeleid bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) weet zij er alles van.

Fun fact: de publicatie van deze podcast over uitgestelde klimaattoppen is zelf ook uitgesteld! Het is eigenlijk de allereerste Groene Gesprekken die we hebben opgenomen, live vanuit het kantoor van VVM, in de zomer van 2020. Maar geen zorgen: de inhoud is nog net zo actueel.

Het Grote Klimaat Oplossingen Congres: Maurits Groen ziet enorme veranderingen | #1

18 februari 2021 - Het Grote Klimaat Oplossingen Congres | Maurits Groen ziet enorme veranderingen - Te gast: Maurits Groen
Presentatoren: Walter Tobé en Richard van Galen

Groene Gesprekken, de podcast van VVM, is begonnen! In deze kersverse podcast spreken we met experts over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, milieu en natuur.

Walter Tobé en Richard van Galen hebben het in de eerste podcast over de Gróte Klimaatoplossingen. Waarom? Van 2 tot 4 maart 2021 organiseert VVM het Grote Klimaatoplossingen Congres www.vvm.info/klimaatcongres
 
Te gast is Maurits Groen. Maurits loopt, en dat is een understatement, al een tijdje mee in de wereld van milieu en klimaat. Hij liet bijvoorbeeld de film An Inconvenient Truth van Al Gore in Nederland vertonen. Ook was en is hij betrokken diverse klimaatpositieve bedrijven zoals WakaWaka en Kipster. 
 
We spreken Maurits vooral omdat hij de enige echte bedenker is van het congres. Met hem kijken we vooruit naar het congres van 2021. Waar kijkt hij naar uit? Is hij optimistisch of pessimistisch over de klimaatcrisis? En hoe verleiden we de burger deel te nemen aan deze transities?

Wat is Groene Gesprekken

In de podcast Groene Gesprekken spreken we met experts over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, milieu en natuur. Dus wil je alles weten over de stikstofcrisis, klimaat, biodiversiteitsverlies, uitbreiding Schiphol of biomassa? En wil je geen soundbites, maar diepgang bij het nieuws? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking, een tip of suggestie of misschien wel een compliment of kritische noot n.a.v. een aflevering van Groene Gesprekken? We lezen je bericht graag! Mail naar: nekkerpsegeneorg.[antispam].@vvm.info

Wie maken Groene Gesprekken?

Linda van Berkel, Richard van Galen, Baaf Nuhn, Ante Sellis, Heleen van Soest, Walter Tobé en Boudewijn Zweekhorst

 

Komende activiteiten

JUN
21
VERPLAATST naar 17 december - Opfriscursus Emissiemetingen SCIOS Scope 6

VVM Cursussen | 09:00 - 12:30 | Den Bosch

Deze cursus is verplaatst naar vrijdag 17 december 2021 Opfriscursus ter voorbereiding op Per...

JUN
24
“Om de leefomgeving” advies van de Commissie Van Aartsen over het VTH Stelsel

Thema-bijeenkomsten | 15:00 - 16:30 | Online

Sessie n.a.v. het rapport van de Commissie-Van Aartsen. sprekers: Jozias van Aartsen en Maa...

JUN
25
Invasieve Exoten

Thema-bijeenkomsten | 14:00 - 16:00 | Online

Symposium over aanpak Amerikaanse rivierkreeften, Chinese wolhandkrab, muskusrat en beverrat. me...

JUN
29
Betontoepassing duurzamer – wat kan ik daaraan bijdragen?

Thema-bijeenkomsten | 09:30 - 11:00 | Online

meer info

SEP
16
Opleiding Luchtverontreiniging, luchtkwaliteit en depositie - blok 1

VVM Cursussen | 14:00 - 21:00 | Utrecht

Het Platform Kwaliteit Luchtmetingen (PKL) heeft het initiatief genomen om een opleiding Lucht op...

SEP
21
Career Event

Thema-bijeenkomsten | 13:00 - 17:30 | volgt nog

Op 21 september 2021 organiseert VVM sectie Jong een bedrijvenmarkt. Een middag gevuld met intere...

 

De podcastplayer gebruikt cookies in overeenstemming met de betreffende Cookiebeleid (Soundcloud).Ze kunnen gebruiksgegevens verzamelen voor analysedoeleinden.