VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

 

 

 

 

 

 

Circular Economy Lab 23: Circulaire Dataservers

dinsdag 1 december 2020

 
Tijd
10:00 tot 12:00 uur
Locatie
online
 

In samenwerking met Amsterdam Economic Board organiseert Utrecht Sustainability Institute het 23ste Circular Economy Lab over circulaire dataservers. Dit in navolging van het vorige lab over circulair inkopen van ICT op de werkplek.

Data:

Wanneer: di 1 december 2020 | 10.00 - 12.00
Waar: Online, meepraten via chat
Kosten: geen
Aanmelden: https://fd21.formdesk.com/universiteitutrecht/circulareconomylab23 
Meer informatie: https://www.usi.nl/nl/actueel/agenda/circular-economy-lab-23-circulaire-dataservers

 

Met toenemende digitalisering komen er steeds meer datacenters in Nederland. De Metropool Amsterdam is uitgegroeid tot de nummer één datacenter hub van Europa. Deze datacenters zijn gevuld met hardware zoals dataservers en verbruiken veel energie.
 
Dataservers hebben een grote impact op het milieu. Naast een hoog energieverbruik, kost ook de productie van dataservers veel energie (embodied energy) en ze bevatten kritieke metalen. De groei van de datacenters en de korte afschrijvingsperiode van servers zorgen ervoor dat kritieke metalen snel opraken. Zo worden in Nederland jaarlijks een half miljoen servers afgedankt (7,4 kton; op basis van cijfers over 2016).
 
Er is veel potentie voor circulaire en modulaire oplossingen, maar de vraag naar deze oplossingen voor dataservers in het inkoop- en aanbestedingsproces is nog laag. We identificeren samen met experts en koplopers de knelpunten en bepalen hoe circulaire oplossingen bereikbaar en opgeschaald kunnen worden. Met name de sturende rol van opdrachtgevers in het kader van circulair inkopen en aanbesteden komt daarbij aan bod.
 
Doe mee met de paneldiscussies, leer van de experts en stel de vragen die jouw organisatie verder helpen. Het Circular Economy Lab is online en je kunt meepraten via de chat. Aanmelden kan hier.