VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 
𝕏

VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

Bezoek ons op: 
𝕏
WWW KL Gletsjer CCO Unsplash @pixabay

Geopolitieke en financiële gevolgen van een snelle energietransitie

Debatcyclus Post-Paris deel 2

 

Het Parijs-akkoord van december 2015 lijkt de aanzet te geven tot een transformatie van ons energiesysteem. Op zich een goede zaak, maar wat zijn de geopolitieke en financiële gevolgen van een dergelijke energietransitie? Over dit onderwerp vindt op woensdagavond 23 november vanaf 18.00 uur in Utrecht een debatavond plaats.

De transitie van fossiel naar duurzaam zal snel moeten gaan om het doel van maximaal 2 graden gemiddelde temperatuurstijging binnen bereik te brengen. De technieken daarvoor lijken in principe voorhanden, mits opschaling plaatsvindt. Maar zijn er ook risico’s verbonden aan zo’n snelle transitie? Wat betekent desinvesteren in fossiele energie bijvoorbeeld voor de stabiliteit van financiële markten? En verschuift met een grote rol voor vernieuwbare energiebronnen, die vooral landoppervlak nodig hebben, het machtsevenwicht tussen landen? Wat betekent dit voor huidige en mogelijk nieuwe conflictsituaties? Of draagt de energietransitie door Parijs juist bij aan de stabiliteit van financiële instituties en internationale veiligheid? Deze vragen willen we aan de orde stellen in deze bijeenkomst van de VVM-sectie Klimaat-debatcyclus ‘Post Paris’.

Programma:

18:00 uur Inloop
18:30 uur Introductie door avondvoorzitter: Leon Simons (energie- en innovatieondernemer/secretaris van de Club van Rome Nederland)
18:35 uur Presentatie door Louise van Schaik (Senior Research Fellow Clingendael) - Is zon in de Sahara veiliger dan olie uit Midden-Oosten en gas uit Rusland? 
18:50 uur Presentatie door Jaap van Dam (Principal Director Investment Strategy PGGM) - Dilemma’s rond investeren in fossiele energie versus hernieuwbare energie
19:10 uur Reflectie op inleidingen door Wouter Veening (directeur Institute for Environmental Security) en Faiza Oulahsen (Campagneleider Klimaat en Energie, Greenpeace)
19:20 uur Discussie
20:30 uur Einde Klimaat debat

Verdere informatie

De organisatie van deze bijeenkomst is in handen van Rob Swart (WUR), Heleen van Soest (PBL) en Alphons Rommelse (Rommelse Communicatieadvies) van de sectie Klimaat.

Voorwaarden

Bij annulering na 16 november a.s. zijn de volledige deelnamekosten verschuldigd. 

organisatie:

VVM sectie Klimaat (KL)

datum:

woensdag 23 november

tijd: 18:00-20:30
locatie: VVM bureau, Arthur van Schendelstraat 758, 3511 MK Utrecht
kosten (excl. BTW):

Vroegboekkorting t/m 9 november

VVM-leden € 29,50 | Studentleden € 7,50 | Niet leden € 49,50

Na 9 november 2016

VVM-leden € 34,50 | Studentleden € 7,50 | Niet leden € 57,50

delen: Twitter mee via #energietransitie. Download en verspreid de flyer (PDF)

Debatcyclus 'Post-Paris'

Debatcyclus over de implicaties van het klimaatakkoord van Parijs. Met aandacht voor de nationale en internationale kant van het klimaatprobleem, rekening houdend met de korte en lange termijn, en gevoelige onderwerpen als biomassa en 'negatieve emissies' niet schuwend.