VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 
𝕏

VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

Bezoek ons op: 
𝕏
WWW 20170309en Nationaal Energiedebat CC0 MariaGodfrida @pixabay

Nationaal Energiedebat 2017

Politiek en praktijk in debat over de energietransitie

t/m 2 maart 

Op 9 maart vond in Nieuwspoort in Den Haag het Nationaal Energiedebat plaats. Over de onderwerpen centraal-decentraal beleid, financiering, en innovatie en draagvlak gaan experts in gesprek met vijf kandidaat-Tweede Kamerleden. De finale van deze Haagse avond, zes dagen voor de Tweede Kamer-verkiezingen, was een debat tussen alle aanwezige politieke partijen. Met als hoofdvraag: “Op welke manier gaat jullie partij bij regeringsdeelname de klimaatdoelstellingen van Parijs halen?”

datum: 9 maart
tijd: 18:30 -22:30 uur

20170309en Nationaal Energiedebat DSC 0210   VVMTerugblik

Naar aanleiding van het debat zijn een aantal artikelen verschenen in verschillende media.

Programma

18:30 uur Ontvangst met koffie en thee
19:00 uur

Centraal versus decentraal beleid - Michael Boddeke (directeur van deA duurzame energie Apeldoorn, een lokale energiecooperatie en HOOM, een landelijke coöperatie van en voor lokale initiatieven energiebesparing) in gesprek met Suzanne Kröger (GroenLinks, nr 11) en Sharon Dijksma (PvdA, nr 4).

19:30 uur

Financiering - Itske Lulof (Triodos Bank) in gesprek met  Eric Smaling (SP, nr 15, afwezig wegens griep) en Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren, nr 4) 

20:00 uur

Pauze

20:30 uur

Innovatie – Ad van Wijk (TU Delft, professor Future Energy Systems) in gesprek met Stientje van Veldhoven (D66, nr 2) en Agnes Mulder (CDA, nr 13)

21:00 uur

Verkiezingsdebat met hierboven genoemde politici

21:45 uur Netwerkborrel
22:30 uur Einde Nationaal Energiedebat 2017

De transitie van fossiele naar duurzame energie verloopt in een langzaam tempo. Daarmee is het zeer de vraag of we de klimaatdoelstellingen van Parijs wel waar kunnen maken.
Toch lijkt er van alles te gebeuren als het gaat om energietransitie. Grote windparken op zee worden gepland, er is een serieus gesprek over uitfasering van gas, gemeenten willen klimaat-neutraal worden, het aantal lokale energiecoöperaties is nog steeds groeiende.

Om al die initiatieven aan elkaar te koppelen en te zorgen voor een duurzame energievoorziening lijkt een centraal georganiseerd beleid onontbeerlijk. Tegelijk remmen centralistische structuren, publiek en privaat,  allerlei creatieve initiatieven op lokaal niveau. Veel grote ondernemingen en financiers zijn zoekende naar hun rol in een veranderend speelveld. Lokale overheden en innovatieve start-ups met klimaatambities vragen om speelruimte  in de nationale regels.

In het Nationaal Energiedebat leggen we de vraag voor of en hoe de energietransitie op centraal en decentraal niveau tot  succes kan leiden.

De avond staat onder leiding van milieu-en energiedeskundige Job van den Berg.

 

locatie: Nieuwspoort, Lange Poten 10, 2511 CL Den Haag
kosten (incl.BTW):

Vroegboektarief t/m 9 februari

VVM-leden € 65,95 | Studentleden €9,08 | Niet-leden € 84,10

Regulier tarief vanaf 10 februari

VVM-leden € 78,05 | Studentleden €9,08 | Niet-leden € 102,25

FedEc en Energy Valley leden

deelname voor de VVM-ledenprijs € 78,05 incl. btw

organisatie:  VVM sectie Energie
delen:

Download en verspreid de flyer

Twitter mee via #energiedebat, bekijk tweets.

Deel het Facebook Event en geef daar ook aan of je gaat komen.

Deel en like onze LinkedIn update.

 |  |  

Zonnepanelen

Tweets #energiedebat

Aanmelden & annuleren

Minder dan een week voor aanvang is aanmelden nog altijd mogelijk, maar wij kunnen dan niet meer garanderen dat alle u relevante informatie ontvangt. Bij annulering minder dan een week voor aanvang zijn de volledige deelnamekosten verschuldigd. Lees meer in onze algemene voorwaarden (.pdf).

Verdere informatie

De organisatie van deze bijeenkomst is in handen van Anthony Voets van de VVM Sectie Energie en Alphons Rommelse van VVM Sectie Klimaat.