VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

 

 

 

 

 

 

Hoe organiseren we het brede maatschappelijke Deltaplan Circulaire Economie

Geplaatst op 08-11-2016  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Jan Jonker  -  Bron: Jan Jonker

Op 6 oktober lanceerde Jan Jonker, hoogleraar Duurzaam Ondernemen aan de Radboud Universiteit, een nationaal onderzoek naar de circulaire economie. Dat is hard nodig, gezien de uitkomsten van een eerder gehouden regionaal onderzoek. Daaruit bleek dat de circulaire economie weliswaar volop in de belangstelling staat, maar dat het toepassen in organisaties nog nauwelijks van de grond komt.

Om een aanpak zeker te stellen die past bij de urgentie van de opgave roept Jan Jonker de regering, en de Minister President in het bijzonder, op om met een Deltaplan Circulaire Economie te komen. Een maatschappijbreed plan, want in dit land waar we zo goed zijn in brede maatschappelijk discussies wordt het hoog tijd voor breed maatschappelijk aanpakken. Inclusief de bemensing vanuit de regering.

Regels en geld noodzakelijk

Als het bedrijfsleven de circulaire kar moet gaan trekken, dan zijn er zowel faciliterende regels als geld noodzakelijk. Regelgeving om ervoor te zorgen dat iedereen in de juiste richting werkt en geld om nieuwe vormen van circulair ondernemen op te starten en uit te proberen.

Voorbeeld: spijkerbroek met statiegeld

Om die situatie duidelijk te maken lanceerde Jan Jonker het voorbeeld van statiegeld op spijkerbroeken. Door consumenten te stimuleren met een retourgeldregeling kunnen reststromen zo georganiseerd worden dat verantwoord hergebruik van grondstoffen mogelijk wordt. De spijkerbroek staat daarbij symbool voor de hele textielketen.

Oproep: vul de nationale enquête in

2016 11 JJ foto150
Het nationale onderzoek naar de Circulaire Economie dat op 6 oktober van start is gegaan heeft tot doel om de kansen en uitdagingen voor bedrijven en burgers, zo goed mogelijk in kaart te brengen. Zet met ons de eerste stap en vul de enquête in.

Invullen van de enquête kan hier.

Jan Jonker, hoogleraar Duurzaam Ondernemen, Nijmegen School of Management, e-mail: reknojnaj.[antispam].@wxs.nl