De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) heeft op 9 februari dit jaar het rapport Rechtvaardigheid in klimaatbeleid. Over de verdeling van klimaatkosten gepubliceerd. Later dit jaar verwachten we het advies van de Adviesraad Internationale Vraagstukken over een eerlijke en rechtvaardige klimaattransitie. Climate Justice is een hot topic. Maar hoe zit het met de andere vele transities die nu noodzakelijk zijn om binnen de planetaire grenzen te blijven? Hoe zorgen we vanuit Nederland dat de voedsel/ eiwittransitie, de omslag naar circulaire economie, rechtvaardig is? Hoe zorgen we dat rechtvaardigheid niet alleen draait om eerlijke verdeling van geld? En wat zijn dan de indicatoren om rechtvaardigheid op te toetsen? Geven we bijvoorbeeld de natuur ook rechten?
De VVM, netwerk van milieuprofessionals, is hét kennis- en relatienetwerk voor milieuprofessionals (www.vvm.info). In de week van 13 – 17 november 2023 organiseert de VVM een congres rondom het thema Planeetrechtvaardigheid.
Om dit onderwerp goed en uit verschillende invalshoeken op te pakken, roept de VVM op om onderzoek dat recent is uitgevoerd of momenteel wordt uitgevoerd rondom dit onderwerp aan te melden. We willen werkgroepen, in labs, stimuleren om actief aan de slag te gaan met concrete casussen. De uitkomsten van deze onderzoeken en casussen worden gepresenteerd op de Nationale Milieudag in november.
De VVM zoekt, ter ondersteuning van de projectgroep, per 1 april (of zo snel mogelijk) een secretaris voor 4 – 8 uur per week. Het is ook mogelijk dit project als afstudeerstage in te vullen.
Als secretaris ondersteun je de projectgroep. Het takenpakket bestaat onder meer uit:
Interesse? Stuur dan zo snel mogelijk per mail een brief met motivatie en cv aan Judith Veraart, directeur. Mailen kan naar j.veraart@vvm.info. Eerst meer weten? Maak een belafspraak per mail.
NB: ben je nog verder op zoek naar een bijbaan? Er is ruimte voor meer productionele werkzaamheden bij de VVM. Heb je interesse, geef dit dan meteen aan bij de sollicitatie.