VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 
𝕏

VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

Bezoek ons op: 
𝕏
WWW 20170118vvmc Kraan CC Petras Gagilas @Flickr

Waterkwaliteit onder druk door onkruidbestrijding

VVM Café

Gewasbeschermingsmiddelen vormen nog steeds een probleem voor de waterkwaliteit. Nieuw beleid gaat dit tegen, ook met het oog op onze drinkwatervoorziening, maar het is de vraag of dit voldoende gaat helpen. Het VVM Café op 18 januari 2017 zet de feiten op een rij en presenteert oplossingen.

datum: 18 januari 2017
tijd: 17:30-20:30 uur

Groen in de omgeving wordt zeer gewaardeerd, maar niet als het als onkruid wordt gezien, en evenmin als het tussen de stenen groeit. Zowel gemeentes als particulieren passen daarom chemische bestrijdingsmiddelen toe. Het onkruid mag daarmee verdwenen zijn, maar de schadelijke stoffen spoelen weg naar het grond- en oppervlaktewater. Dat tast de waterkwaliteit aan en dit vergt extra maatregelen om het water geschikt te maken voor drinkwater.

Alle reden dus om chemische bestrijdingsmiddelen aan te pakken. Gelukkig zit de overheid niet stil. Voor het openbaar groenonderhoud geldt sinds april van dit jaar een verbod op het gebruik van chemische onkruidbestrijding op verhardingen. Dit wordt in oktober 2017 uitgebreid naar al het openbaar groen. Er zijn wel enkele uitzonderingen gemaakt, bijvoorbeeld voor grind en gravel bij sportterreinen en golfbanen.

Voor particulieren gaat er ook een verbod gelden. De staatssecretaris heeft laten weten hieraan te werken (brief 12 juli 2016), maar het is nog niet duidelijk hoe dat vorm zal krijgen. Nu al geldt een verbod voor particulieren om azijn, keukenzout, chloor of bleekwater te gebruiken in de eigen tuin. Op zich goed, maar het is de vraag in hoeverre dat voldoende bekend is.

Het VVM Café van 18 januari 2017 besteedt aandacht aan de risico’s van bestrijdingsmiddelen voor de waterkwaliteit. Ook wordt ingegaan op het beleid en zullen alternatieven geschetst worden.

Programma

17:30 Ontvangst met koffie/thee en mueslibol
18:00 Introductie door voorzitter van sectie Water
18:05

Presentatie Martin Keve, senior beleidsmedewerker, directie Veiligheid en Risico’s van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

  • hij zal een inleiding houden over de overwegingen voor het beleid en regelgeving om gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen.
18:35

Presentatie André Bannink, senior beleidsmedewerker RIWA Maas.

  • over de risico’s van het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen voor grond en oppervlaktewater.
19:05

Presentatie Rien Klippel, senior beleidsmedewerkeremissies bij het waterschap Scheldestromen en voorzitter van Velt (vereniging van ecologisch leven en tuinieren) Nederland.

  • hij zal ingaan op milieuvriendelijk beheer van verhardingen in de particuliere tuin, en aangeven hoe je een verharding ook zonder pesticiden kunt onderhouden.
19:35 Discussie
19:50 Afronding en netwerkborrel
20:30 Einde VVM Café
locatie:

VVM Bureau
Arthur van Schendelstraat 758
3511 MK Utrecht

organisatie: VVM sectie Water
kosten (excl. BTW): Vroegboekkorting
t/m 1 januari 2017
VVM–leden € 12,50
Regulier
na 1 januari 2017

VVM–leden € 19,50
Niet leden € 39,50
Studentleden gratis
Studenten € 7,50

broodjes excl. BTW:

€7,50 (2 broodjes + fruit p.p.)
broodjespakket uitsluitend te reserveren tot 16 januari a.s.
via uaerub.[antispam].@vvm.info

voorwaarden: 

Bij annulering na 11 januari a.s. zijn de volledige deelnamekosten verschuldigd. 

delen:

Download en verspreid de flyer

Twitter mee via #VVMCafe #waterkwaliteit, bekijk tweets.

Deel het Facebook Event en geef daar ook aan of je gaat komen.

Deel en like onze LinkedIn update.

 |  |