VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 
𝕏

VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

Bezoek ons op: 
𝕏
WWW 20170615mer Mer voor omgevingsvisie en plan   CC0 Joenomias @pixabay

M.e.r. voor omgevingsvisie en -plan: cascaderen of combineren?

Studiemiddag

t/m 8 juni 2017

Met het oog op de doelen van de Omgevingswet speelt de vraag wat het MER kan betekenen voor omgevingsvisie en omgevingsplan? Kan het MER bijvoorbeeld compacter en is cascaderen zinvol? Op donderdagmiddag 15 juni vindt een studiemiddag plaats over dit actuele onderwerp.

datum: donderdag 15 juni 2017
tijd: 13:00-16:30 uur

De Omgevingswet streeft naar vermindering van de onderzoekslasten, onder meer door het voorkomen van stapeling van opeenvolgende MER-onderzoeken. De suggestie dat er sprake is van onnodig en herhalend MER-onderzoek wordt niet herkend door MER-professionals. De vraag is dan ook of een globaal MER voor de omgevingsvisie wenselijk en houdbaar is. Relevant in dit verband is wat de Elverding-aanpak te bieden heeft voor de scoping van MER voor omgevingsvisie en omgevingsplan. En wanneer heeft cascaderen dan wel combineren van plan- en project-MER de voorkeur? Dit soort vragen staan centraal tijdens de studiemiddag. Ook wordt ingegaan op wat het concept Milieugebruiksruimte te bieden heeft voor het vereenvoudigen van de bestuurlijke afwegingsruimte.

Programma

13:00 uur Ontvangst met koffie en thee
13:30 uur Welkom en introductie door Peter van de Laak (VVM sectie MER)
13:45 uur

Cascaderen of combineren van plan- en project-MER, wanneer wel en niet doen? door Jos van der Wijst (provincie Noord-Brabant) 

14:15 uur Milieugebruiksruimte in omgevingsvisie of het omgevingsplan? door Yoeri Schenau (Arcadis) en Hans Roelofs (provincie Groningen)
14:45 uur Pauze
15:15 uur Vergeet de baten van m.e.r. niet! door Hens Runhaar (Universiteit Utrecht)
15:35 uur Van omgevingsvisie naar omgevingsplan: wat is de essentie van de m.e.r.-opgave voor visie en plan? door Veronica ten Holder (Commissie voor de m.e.r.) 
15:55 uur Plenaire discussie 
16:30 uur Afsluiting en netwerkborrel
locatie: Aristo Utrecht, Brennerbaan 150, 3524 BN Utrecht 
kosten (incl.BTW):

Vroegboektarief t/m 15 mei

Reguliere deelnemers € 85,-
VVM-leden € 65,-
Recent afgestudeerde leden € 9,50
Studentleden € 9,50

Regulier tarief vanaf 16 mei

Reguliere deelnemers € 110,-
VVM-leden € 85,-
Recent afgestudeerde leden € 9,50
Studentleden € 9,50

organisatie:  VVM sectie M.E.R. in samenwerking met ROmagazine
delen:

Download en verspreid de flyer

Twitter mee via #mer, bekijk tweets.

 |  |  

Omgeving

Aanmelden & annuleren

Minder dan een week voor aanvang is aanmelden nog altijd mogelijk, maar wij kunnen dan niet meer garanderen dat alle u relevante informatie ontvangt. Bij annulering minder dan een week voor aanvang zijn de volledige deelnamekosten verschuldigd. Lees meer in onze algemene voorwaarden (.pdf).

Verdere informatie

De organisatie van deze bijeenkomst is in handen van Peter van de Laak van de VVM Sectie M.E.R. en Marcel Bayer van ROmagazine.