VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

Bezoek ons op: 

 

groene-gesprekken-logo

 

groene-gesprekken-logo

 

Groene Gesprekken

Laurie Kos van Groen Pensioen in de Duurzame Jonge 100. Zijn jongeren activistischer over klimaat? | #8

28 september 2021 - Laurie Kos van Groen Pensioen in de Duurzame Jonge 100. Zijn jongeren activistischer over klimaat? #8 - Te gast: Laurie Kos
Presentatoren: Richard van Galen en Walter Tobé

Het roer moet om! Er zijn duurzame oplossingen nodig voor de vragen van de toekomst. Jong talent is hierbij onmisbaar en laat van zich horen in klimaatmarsen. Zijn jongeren activistischer als het gaat om duurzaamheid dan oudere generaties? Zijn zij werkelijk meer doordrongen van de zorg om het klimaat, of blijft het bij woorden en zijn die goedkope vliegreizen te avontuurlijk om te laten liggen?

Hierover spraken we met Laurie Kos, die is verkozen tot een van de jongeren in de Duurzame Jonge 100, een overzicht van jonge ondernemers, young professionals en studenten die aantonen dat een duurzame toekomst mogelijk is. 

Laurie heeft haar uitverkiezing te danken aan haar inzet voor Groen Pensioen, een organisatie die de Nederlandse pensioenfondsen probeert te bewegen zich terug te trekken uit de olie- en gassector. Maar door je terug te trekken verlies je toch je stem? Laurie heeft een duidelijke visie op de rol van pensioenfondsen in de strijd om het nu nog gematigde klimaat te behouden en die hoor je in deze aflevering.

Mocht je meer willen weten over de vraag of jongeren eerder op de barricaden staan dan ouderen als het gaat over klimaat, lees dan dit recente artikel in The Guardian. En wil je weten hoe je bij kunt dragen aan een groener pensioen en aan duurzaam beleggen door jouw pensioenfonds, kijk dan op https://groen-pensioen.nl.

Dag van de Omgevingswet: inhoud, doelen en inwerkingtreding. In gesprek met Jos Dolstra | #7

2 september 2021 - Dag van de Omgevingswet: inhoud, doelen en inwerkingtreding. - Te gast: Jos Dolstra
Presentator: Linda van Berkel

De Omgevingswet gaat er nu eindelijk komen. Het doel van deze wet is om de regels voor ruimtelijke ontwikkeling eenvoudiger te maken. Daarom organiseert de VVM op 14 oktober alweer de tiende Dag van de Omgevingswet. Groene Gesprekken spreekt met Jos Dolstra, de geestelijk vader van de Dag van de Omgevingswet. Ook deze keer is hij weer vol enthousiasme bezig met de organisatie.

We spreken met hem over de inhoud en de doelen van de Omgevingswet. Over de inwerkingtreding. En natuurlijk ook over het programma van de Dag van de Omgevingswet. Een dag met een interessant plenair programma over de actualiteiten van de Omgevingswet. En 30 sessies om uit te kiezen. Groene Gesprekken vraagt aan Jos welke deelsessie we echt niet mogen missen. Hij vertelt ook over de voorbereidende digitale sessies voor beginners in september. Voor elk wat wils dus.

Luister de podcast over de Dag van de Omgevingswet.

Transitie in de landbouw. Hoe ziet de landbouw van de toekomst er uit? Met Jelleke de Nooy-van Tol | #6

5 juli 2021 - Transitie in de landbouw. Hoe ziet de landbouw van de toekomst er uit? - Te gast: Jelleke de Nooy-van Tol
Presentatoren: Walter Tobé en Linda van Berkel

Jelleke heeft jarenlange ervaring met participatie en gebiedsontwikkeling op verschillende plekken in de wereld. Als lid van de transitiecoalitie voedsel denkt ze mee over transitie in de landbouw. Wij spraken met deze oprichter van Catalyst4Change over verschillende scenario’s voor de toekomst van de landbouw. Een actueel onderwerp, nu kort geleden ook een SER-advies over duurzame toekomstperspectieven voor de landbouw is verschenen.

We spreken ook over het manifest over de landbouw dat eerder dit jaar door Cees Veerman namens een brede coalitie is aangeboden voor het nieuw te vormen kabinet.

Wil je na het luisteren van het gesprek nog verder luisteren over de toekomst van de landbouw? Beluister dan zeker de podcast met Dimitri Lamers over stikstof

Hoe weerstand grote infra-projecten vooruit helpt. Dr. Eva Wolf (Tilburg University) verklaart | #5

14 juni 2021 - Hoe weerstand grote infra-projecten vooruit helpt. Dr. Eva Wolf (Tilburg University) verklaart. - Te gast: dr. Eva Wolf
Presentatoren: Richard van Galen en Linda van Berkel

Wat hebben de mogelijke uitbreiding van Lelystad Airport, de aanleg van de Betuwelijn en de plannen voor de verbreding van de A27 bij Amelisweerd gemeen? Deze infrastructurele projecten riepen en roepen weerstand op onder de bevolking. Dat gebeurde ook bij de Oosterweelverbinding in Antwerpen, die de ring rond de stad dicht moet maken. Eva Wolf (Tilburg University) promoveerde op de besluitvorming rond deze verbinding en schreef er een boek over: De waarde van weerstand.

Groene Gesprekken vraagt Eva wat we in Nederland van dit Antwerpse project kunnen leren. Hoe kan weerstand helpen bij de energietransitie? Hoe maak je een abstracte beleidsvraag concreet? Kun je mensen prikkelen om na te denken en zich uit te spreken over de gevolgen van een groot project? Een conflict kan zo’n project ook verbeteren. Maar pas op, want het conflict kan ook destructief worden. Hoe dat zit, dat hoor je in deze podcast.

Wil je na het luisteren van het gesprek nog verder lezen? Lees dan zeker de bijdrage van Eva in de VVM-bundel van de dag van de Omgevingswet 2020 (pagina 11-12).

Hoe zit het nou echt met stikstof? Dimitri Lamers, HAS-docent Milieukunde, legt het haarfijn uit | #4

18 mei 2021 - Hoe zit het nou echt met stikstof? Dimitri Lamers, HAS-docent Milieukunde, legt het haarfijn uit - Te gast: Dimitri Lamers
Presentatoren: Linda van Berkel en Richard van Galen

Nederland belandde in de zomer van 2019 in een ‘stikstofcrisis’. De Raad van State besloot toen dat het Nederlandse stikstofbeleid niet deugt. Wat daarop volgde? Radicale boeren die protesteren tegen de stikstofregels. Protesten tegen de verbreding van de A27. Een boze bouwsector, omdat ze niet meer kunnen bouwen. Groene Gesprekken vraagt zich af: hoe zijn we zo ver gekomen? En hoe werkt stikstof nou eigenlijk?

Dat vragen we aan Dimitri Lamers. Als docent milieukunde aan de HAS in Den Bosch weet hij heel veel over schone (en vieze) lucht. In deze podcast spreken Richard van Galen en Linda van Berkel hem over verschillende stikstofbronnen en de effecten van stikstofuitstoot en -neerslag. Natuurlijk vragen we Dimitri ook wat hij vindt van de huidige maatregelen en vragen we hem naar oplossingen.

Wil je na het luisteren nog verder lezen? Lees het artikel van Dimitri Lamers uit Tijdschrift Lucht 4, december 2020: Wereldmarktvrije oplossing voor de stikstofcrisis? 
Of lees dit opiniestuk, door Dimitri Lamers getipt, van Lohrman en Boersma uit de Volkskrant van 10 juli 2020: Lever boeren niet langer uit aan de lage prijzen op de wereldmarkt. 

 

Gezellig de kachel aan, maar hoe voorkomen we overlast door houtrook? Inzicht van Carla Anzion | #3

22 april 2021 - Gezellig de kachel aan, maar hoe voorkomen we overlast door houtrook? | Carla Anzion geeft inzicht - Te gast: Carla Anzion
Presentatoren: Walter Tobé en Boudewijn Zweekhorst

Brrr koud buiten, we steken lekker de houtkachel aan. Het klinkt zo gezellig en onschuldig, maar houtrook kan aanzienlijke overlast en gezondheidsrisico’s veroorzaken voor de omgeving. Om deze reden heeft houtrook heeft een aparte paragraaf gekregen in het recente Schone Lucht Akkoord. Verbieden te stoken is geen aantrekkelijke optie, maar wat kan je er wel aan doen? Hoe wil de overheid de overlast door houtrook aanpakken? We vragen Carla Anzion, co-voorzitter van het Platform Houtrook en Gezondheid, om inzicht in dit gevoelige dossier.
 
Door de coronamaatregelen nemen we de podcasts online op. We realiseren ons dat de geluidskwaliteit van deze podcast niet optimaal is en we streven naar een beter geluid. Toch willen we deze podcast graag ten gehore brengen omdat we van mening zijn dat het verhaal goed is!

18 mei is er een online sessie over het meten en beoordelen van houtrookoverlast.

Lees meer over schone lucht in de speciale editie van Tijdschrift Milieu

Uitgestelde klimaattoppen, risico voor het klimaat? Heleen van Soest (PBL) legt het uit | #2

22 maart 2021 - Uitgestelde klimaattoppen, risico voor het klimaat? | Heleen van Soest (PBL) legt het uit - Te gast: Heleen van Soest
Presentatoren: Walter Tobé en Richard van Galen

Wat betekent het voor klimaatbeleid wereldwijd dat door corona meerdere klimaatonderhandelingen zijn uitgesteld? Heeft de pandemie de klimaatdoelen juist dichterbij gebracht? Of zijn we er verder vandaan gedreven?

Walter Tobé en Richard van Galen spreken over deze vragen Heleen van Soest. Als onderzoeker internationaal klimaatbeleid bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) weet zij er alles van.

Fun fact: de publicatie van deze podcast over uitgestelde klimaattoppen is zelf ook uitgesteld! Het is eigenlijk de allereerste Groene Gesprekken die we hebben opgenomen, live vanuit het kantoor van VVM, in de zomer van 2020. Maar geen zorgen: de inhoud is nog net zo actueel.

Het Grote Klimaat Oplossingen Congres: Maurits Groen ziet enorme veranderingen | #1

18 februari 2021 - Het Grote Klimaat Oplossingen Congres | Maurits Groen ziet enorme veranderingen - Te gast: Maurits Groen
Presentatoren: Walter Tobé en Richard van Galen

Groene Gesprekken, de podcast van VVM, is begonnen! In deze kersverse podcast spreken we met experts over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, milieu en natuur.

Walter Tobé en Richard van Galen hebben het in de eerste podcast over de Gróte Klimaatoplossingen. Waarom? Van 2 tot 4 maart 2021 organiseert VVM het Grote Klimaatoplossingen Congres www.vvm.info/klimaatcongres
 
Te gast is Maurits Groen. Maurits loopt, en dat is een understatement, al een tijdje mee in de wereld van milieu en klimaat. Hij liet bijvoorbeeld de film An Inconvenient Truth van Al Gore in Nederland vertonen. Ook was en is hij betrokken diverse klimaatpositieve bedrijven zoals WakaWaka en Kipster. 
 
We spreken Maurits vooral omdat hij de enige echte bedenker is van het congres. Met hem kijken we vooruit naar het congres van 2021. Waar kijkt hij naar uit? Is hij optimistisch of pessimistisch over de klimaatcrisis? En hoe verleiden we de burger deel te nemen aan deze transities?

Wat is Groene Gesprekken

In de podcast Groene Gesprekken spreken we met experts over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, milieu en natuur. Dus wil je alles weten over de stikstofcrisis, klimaat, biodiversiteitsverlies, uitbreiding Schiphol of biomassa? En wil je geen soundbites, maar diepgang bij het nieuws? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking, een tip of suggestie of misschien wel een compliment of kritische noot n.a.v. een aflevering van Groene Gesprekken? We lezen je bericht graag! Mail naar: nekkerpsegeneorg.[antispam].@vvm.info

Wie maken Groene Gesprekken?

Linda van Berkel, Richard van Galen, Baaf Nuhn, Ante Sellis, Heleen van Soest, Walter Tobé en Boudewijn Zweekhorst

 

Komende activiteiten

JAN
13
Opleiding Luchtverontreiniging, luchtkwaliteit en depositie - blok 3

VVM Cursussen | 14:00 - 21:00 | Utrecht

Het Platform Kwaliteit Luchtmetingen (PKL) heeft het initiatief genomen om een opleiding Lucht op...

JAN
20
QRA’s maken met Safeti-NL 8.3

VVM Cursussen | 09:00 - 17:00 | Utrecht

Cursus van de sectie Externe Veiligheid meer info

FEB
3
Cursus ‘Waarden en de Sustainable Development Goals’

VVM Cursussen | 16:00 - 20:30 | Utrecht

meer info Tarief: € 350,- voor VVM leden (excl. btw) € 450,- voor niet leden (excl. btw)

MRT
17
Opleiding Luchtverontreiniging, luchtkwaliteit en depositie - blok 4

VVM Cursussen | 14:00 - 21:00 | Utrecht

Het Platform Kwaliteit Luchtmetingen (PKL) heeft het initiatief genomen om een opleiding Lucht op...

APR
1
2-daagse cursus: Emissiemetingen volgens SCIOS

VVM Cursussen | 09:00 - 17:00 | Den Bosch

Deze VVM opleiding zal met VVM docenten op de locatie Parkstad in Den Bosch worden gegeven. In...

MEI
12
Opleiding Luchtverontreiniging, luchtkwaliteit en depositie - blok 5

VVM Cursussen | 14:00 - 21:00 | Utrecht

Het Platform Kwaliteit Luchtmetingen (PKL) heeft het initiatief genomen om een opleiding Lucht op...

 

De podcastplayer gebruikt cookies in overeenstemming met de betreffende Cookiebeleid (Soundcloud).Ze kunnen gebruiksgegevens verzamelen voor analysedoeleinden.