VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

 

 

 

 

 

 

Exoten: toelaten of niet?

Geplaatst op 06-07-2020  -  Categorie: VVM-leden in het nieuws  -  Auteur: Eefje Oomen  -  Bron: AD

wilfred-reinhold-via-li

VVM-lid Wilfred Reinhold schreef twee artikelen voor het tijdschrift Landschap van de Werkgemeenschap voor Landschapsonderzoek (WLO).

Meer over Wilfred>>

Exoten: toelaten of niet? | Landschap | 2020-1 (april) 

Over het toelaten van exoten bestaan heel verschillende opvattingen. Protectionisten zijn terughoudend en bepleiten het voorzorgbeginsel. Liberalen bepleiten open grenzen. Wouter van der Weijden & Wilfred Reinhold gaan hierover in debat met Helias Udo de Haes & Wil Tamis. Moeten exoten zoveel mogelijk worden geweerd of horen ze thuis in ons dynamische landschap.

Lees hier het artikel>>

Risico's van exoten voor landschappen | Landschap | 2018-3 

Over de effecten van invasieve exoten op de biodiversiteit, de landbouw, de economie en de volksgezondheid is veel gepubliceerd, maar over de effecten op landschappen is veel minder geschreven. Terwijl exoten ook voor het landschap en de landschapsecologie een risico kunnen vormen, zoals de vele sprekende voorbeelden in dit artikel laten zien. Om de schade aan landschappen te beperken is actief beleid nodig van overheden en bedrijven, bij voorkeur preventief en op basis van het voorzorgbeginsel.

Lees hier het artikel>>

Gevaarlijke tijgermug duikt weer op | AD | 4 juni 2018

Het is nog steeds niet gelukt om de tijgermug definitief uit Nederland te verjagen. Uit nieuwe gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat de mug in 2018 al is opgedoken in de gemeente Lansingerland (Zuid-Holland) en Aalten (Gelderland). 

Lees het artikel van Eefje Oomen op AD.nl>>

Invasieve Exoot Rode RivierkreeftMeer weten over invasieve exoten?

Kom dan 15 juni naar het VVM symposium Invasieve exoten benutten, kan dat? Wilfred is namens de VVM-sectie Biodiversiteit de organisator van dit symposium, dat dient als startsymposium van de Week van de Invasieve exoten. Lees meer >>

Wilfred Reinhold: 'Minister Bruins wil invoer tijgermug niet stoppen' | Medicalfacts | 14 mei 2018

Minister Bruins van Volksgezondheid wil de tijgermugvrije import van gebruikte banden en Lucky bambooplantjes niet afdwingen. Drie experts hadden daarvoor eind vorig jaar gepleit in een brandbrief aan de Tweede Kamer, toen in tien gemeenten tijgermuggen en andere gevaarlijke muggen werden aangetroffen. Volgens de minister komen de muggen ook via andere routes het land in, maar daarover geeft hij de Kamer geen nadere informatie.

Lees het artikel op medicalfacts.nl>>

Wilfred Reinhold is een eenzame strijder tegen tijgermuggen en een lakse overheid | Trouw | 22 januari 2018

Sinds 2006 strijdt Wilfred Reinhold tegen de invasieve exoot. Voorlopig is zijn strijd nog niet ten einde. 'Ik ga door tot ik niet meer kan.'

Lees het artikel van Max van der Heijden op Trouw.nl>>

Is de overlast van halsbandparkieten echt zo erg? | NRC | 12 januari 2018

Halsbandparkieten: vangen en doden die groene indringers, want ze vormen een bedreiging voor onze ‘eigen’ vogels. Maar is dat echt zo?

Lees het artikel van Kester Freriks op NRC.nl>>

Nederland wapent zich tegen de tijgermug | Volkskrant | 27 september 2017

'Daar komen de muggen op af. Ze vinden CO2 lekker'. De Aziatische tijgermug komt steeds vaker naar Nederland, als passagier in een zending banden bijvoorbeeld. Het insectje, dat tropische ziektes kan overbrengen, wordt met een muggenval vol CO2 bestreden.

Lees het artikel van Maaike Vos op volkskrant.nl>>

Invasieve Exoten | NPO Radio 1 | NOS Met het oog Op Morgen  | 16 juni 2016

De tijgermug. De halsbandparkiet. Het zijn allemaal Invasieve Exoten: planten- en dierensoorten die door menselijk toedoen in Nederland terecht zijn gekomen en schade aanrichten. Om daar aandacht voor te vragen begint morgen de Week van de invasieve exoten. Initiatiefnemer Wilfred Reinhold is milieujurist en van het "Platform Stop Invasieve Exoten". 

Beluister de uitzending>>


Over Wilfred Reinhold

Wilfred Reinhold   is milieujurist. Hij is initiatiefnemer van het Platform Stop Invasieve Exoten en de jaarlijkse Week van de Invasieve Exoten (juni). Hij is VVM-lid sinds 2013 en lid van de VVM-sectie Biodiversiteit.