VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

 

 

 

 

 

 

Hoe wetenschappers de effecten van klimaatverandering voorspellen - Nieuwe shorts van Duurzame Dingen

Geplaatst op 01-02-2023  -  Categorie: VVM-leden in het nieuws  -  Auteur: Boudewijn Zweekhorst

VVM-lid (en oud-medewerker) Boudewijn Zweekhorst en Elmer maken regelmatig aflevering van Duurzame dingen.

duurzame-dingen-2022

Hoe wetenschappers de effecten van klimaatverandering voorspellen #shorts

Bekijk de video op YouTube

Meer Voordelen dan je Denkt - Aflevering van Duurzame Dingen

Okt 2022 - In deze aflevering gaan we langs in Utrecht om het te hebben over de voordelen van bomen en planten in de stad. Groen in de stad is namelijk niet alleen mooi, het brengt ook heel veel voordelen met zich mee.

De komende tijd kunnen we door klimaatverandering steeds heftigere weerspatronen verwachten. Langer aanhoudende periodes van droogte en heftigere regenbuien zijn daar onderdeel van en de afgelopen tijd hebben we onze steden daar totaal niet voor ingericht. Veelste veel steen en een rioolsysteem dat regenwater afvoert in plaats van het vasthoudt. Nou door groen toe te passen kunnen we deze problemen tegengaan en kunnen we onze steden klimaatadaptief inrichten. Op deze manier zijn we dus beter voorbereid op de effecten die we door klimaatverandering kunnen verwachten.

Bekijk de video op YouTube

Hoe 2 Technologieën Vlees van Dieren Overbodig Kunnen Maken - Aflevering van Duurzame Dingen

Jun 2022 - Deze aflevering gaan we in op een rapport van de denktank RethinkX.

In dit rapport stellen onderzoekers dat er een grote innovatie gaat plaatsvinden op het gebied van vleesvervangers. Er zitten twee nieuwe technologieën aan te komen die vlees zo goed namaken dat verwacht wordt dat dieren niet meer nodig zijn voor een stukkie vlees.

Bekijk de video op YouTube

Elektrische Auto's | De Enige Logische Optie?

jun 2022 - Duurzame Dingen!

Onlangs kwamen we het rapport van RethinkX tegen het lijf over ontwikkelingen die klimaatverandering tegen gaan. Een van deze ontwikkelingen is de omschakeling van fossiel aangedreven auto’s naar elektrisch aangedreven auto’s. Op het eerste gezicht lijkt het misschien dat elektrische auto’s een toevoeging zijn in het totale aanbod aan auto’s die je momenteel kunt kopen. Maar elektrische auto’s zijn geen toevoeging, ze zijn de vervanging.

Bekijk de video op YouTube

Streken in het Sterrebos | Hoe CO2 Compensatie (Niet) Werkt

mei 2022 - Duurzame Dingen

Voor de uitbreiding van VDL Nedcar moet helaas een bos tegen de vlakte, het Sterrebos. VDL heeft aangekondigd compensatiemaatregelen te treffen om de kap van het bos te compenseren. Dit lijkt een goede oplossing, zeker als je leest hoeveel er wordt gecompenseerd. Wat voor velen echter onduidelijk is, is dat CO2 compensatie niet 1 op 1 werkt. CO2 dat eenmaal uitgestoten is kun je niet zomaar compenseren. Hoe dat zit leggen we in de video uit!

Bekijk de video op YouTube

 

duurzame-dingen

De Manier om Biodiversiteit te Verbeteren? - Aflevering 4 van Duurzame Dingen

Okt 2021 - In deze aflevering gaan we langs bij Koen en Jasper van Blue Habitats. Zij verbeteren namelijk de biodiversiteit door tuinen te ontwikkelen onder drijvende gebouwen en constructies.

Het verbeteren van de biodiversiteit is een goed idee, want wij mensen maken ontzettend veel gebruik van (ecosysteem)diensten die voortkomen uit de diversiteit van planten en dieren. Denk aan onze voedselvoorziening (!), de aanvoer van schone lucht maar ook het gezang van vogels op een late zomer avond. Duurzaam!

Bekijk de video op YouTube

Duurzaam Voedsel Verbouwen?! - Aflevering 3 van Duurzame Dingen

Dec 2020 - In deze aflevering brengen we een bezoek aan een voedselbos.

Voedselbossen zijn alternatieve manieren om eten te verbouwen. Het verschil met landbouw zoals je die normaal ziet is dat ze bij voedselbossen de natuur haar gang laten gaan en de bomen en planten meer met rust laten. Zo laten ze bij voedselbossen de planten staan tijdens het oogsten in plaats van deze uit de grond te halen. Dit zorgt er voor dat een voedselbos (op dit moment) wel nog minder 'efficiënt' is, maar op het gebied van duurzaamheid ontzettend veel voordelen oplevert.

Bekijk de video op YouTube

Duurzaam Je Handen Wassen?! - Aflevering 2 van Duurzame Dingen

Jul 2020 - In deze aflevering gaan we langs Chichi die met haar onderneming Earth Elements duurzame zeep maakt!

Chichi vermijdt het gebruik van overbodige ingrediënten en synthetische parfums in haar zeep. Hierdoor zitten er geen onbekende stoffen in de zeep, en weet je dus wat je koopt. Verder zorgt het weglaten van overbodige stoffen in de zeep dat de zeep duurzamer is. Dit komt door de relatief grote CO2 footprint die ingrediënten en parfums hebben op de CO2 footprint van zeep.

Bekijk de video op YouTube

Hier maken ze taarten van... afval?! - Aflevering 1 van Duurzame Dingen

Mei 2020 - In de eerste aflevering van Duurzame dingen! gingen ze langs bij Trash’ure Taarten. Hier maken ze zoet en hartig gebak van voedsel dat op het punt staat weggegooid te worden. Dat dit voedsel wordt weggegooid kan komen door verschillende redenen: de houdbaarheidsdatum loopt af, er is een overschot van of kleine mankementen aan het uiterlijk zorgen er voor dat deze niet meer in de supermarkt mogen liggen. Wat de reden ook is, het is zonde. Gelukkig zijn Jeanne en Anton van Trash’ure Taarten bezig deze voedselverspilling tegen te gaan door er nog lekker dingen van te maken.

Bekijk de video op YouTube!