VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

 

 

 

 

 

 

Column: Geef de toekomst een stoel!

Geplaatst op 03-04-2018  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Bas van de Griendt

VVM-leden Column Bas van de Griendt*

cartoon-tbv-vvm-column-c-ad-oskam-voor-strateg-adviesAls Jan Terlouw spreekt, dan luistert Nederland. Dat was eerder zo met het ‘touwtje uit de brievenbus’. En misschien is het goed dat nu ook weer te doen, want dat touwtje krijgt een vervolg, met het idee voor een stoel voor de toekomst. Tijdens het VVM Café op 18 april, getiteld ‘Jong geleerd, oud gedaan’, is Jan Terlouw hoofdspreker.

Cartoon:  Ad Oskam voor Stratego-Advies.nu

Op 30 november 2016 alweer, in een uitzending van De Wereld Draait Door, wist Jan Terlouw miljoenen Nederlanders in het hart te raken. Met een oprecht en emotioneel pleidooi voor een leefbare wereld, waarin wij zorgen voor de aarde en vertrouwen hebben in elkaar. Hij bracht iets onder woorden wat bij velen van ons leeft. En hij koos daarbij voor een prachtige metafoor: het touwtje uit de brievenbus.

Toekomststoel

Sinds enige tijd heeft Terlouw er weer één, een stoel. Een stoel voor de toekomst welteverstaan. Een lege stoel om bijvoorbeeld aan te schuiven bij elke directievergadering van bedrijven. Waarbij de board zich rekenschap geeft van en verantwoord naar de toekomst voor de besluiten die zij nemen. “Opdat ze bij elke beslissing die ze nemen nadenken over wat dat voor gevolgen heeft voor het nageslacht”, aldus Terlouw. “En misschien zouden de politiek en het openbaar bestuur dat ook moeten doen.”

Bij plan- en besluitvorming, ook op gebied van energie en klimaat, wordt vaak alleen de korte termijn in ogenschouw genomen, maar niet de toekomst. Althans, onvoldoende. “Daarom moet die toekomst een plek krijgen en dat gebeurt door middel van die stoel. Eén in elke boardroom, elk klaslokaal, in talkshows op TV en zelfs in de Tweede Kamer.”

Future Green Leaders

Het idee van zo’n stoel komt oorspronkelijk uit één van Terlouws meest recente boeken: ‘Het hebzuchtgas’ (2016). Vier jonge vrouwen, die allen actief zijn in de vastgoedsector, proberen het idee nu verder te brengen tot een breed maatschappelijk initiatief te maken, samen met Terlouw.

Met de #toekomststoel willen Lizzy Buttink (1990) van ASR Vastgoed Vermogensbeheer, Marianne Davidson (1988) van Volker Wessels Vastgoed, Yvette Watson (1982) van PHI Factory en Pamela Logjes (1980) van Dutch Green Building Council in actie komen en opkomen voor het klimaat en het milieu. Omdat ze willen bouwen – letterlijk en figuurlijk – aan duurzame toekomst en daarvoor mensen willen mee krijgen. In beweging krijgen.

De #toekomststoel van Terlouw en deze Future Green Leaders is misschien (nog) niet zo bekend als het touwtje in de brievenbus. Maar wat deze #toekomststoel zo interessant maakt en waarom het omwille van energie en klimaat zo relevant is, is dat het de blik niet naar achteren richt, zoals bij het touwtje in de brievenbus, maar naar voren. En dat je je daarbij dus op voorhand rekenschap geeft van de besluiten die je neemt in plaats van dat je je achteraf verantwoord als je – bij wijze van spreken – bij Petrus bij de Hemelpoort staat. Want dán is het immers is te laat. Vraag is echter hoe je je verantwoord naar de toekomst en wat daarbij de juiste keuzes zijn. Dat is vermoedelijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Over Bas van de Griendt

Auteur Bas van de Griendt is oprichter en eigenaar van Stratego Advies, adviesbureau voor het vormgeven aan duurzaamheid in de gebouwde omgeving. Sinds 1 augustus 2017 is hij kwartiermaker voor het Deltaplan Duurzame Renovatie van de DGBC. Vanaf 1 maart 2018 werkt hij voor het Nationaal Renovatie Platform (NRP) als programmamanager Circulair Bouwen. Bas is lid van de VVM sinds 1990.
Meer weten over de #toekomststoel: ga naar www.toekomststoel.nl.