VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

 

 

 

 

 

 

Gevangen in het oude normaal

Geplaatst op 28-09-2020  -  Categorie: VVM-leden Blog  -  Auteur: Antoine Heideveld  -  Bron: Tijdschrift Milieu

Ook de nieuwe voorzitter van VVM schrijft de openingscolumn voor Tijdschrift Milieu.

milieu-2020-4-blog-antoine

Gevangen in het oude normaal

Milieu 2020 nr 4 (september), door Antoine Heijdeveld, voorzitter VVM

Alles lag plat. Maar de lente wist het niet... En na de zomer? Ja, na de zomer zouden we het nieuwe normaal vol trots vormgeven. Grote economen, wetenschappers van formaat en enkele groten der aarde hebben hier een lans voor gebroken. Aandacht voor elkaar, gezondheid en aandacht voor de aarde. Die gaan hand in hand in het nieuwe normaal. Waarbij we sturen op sociale, ecologische en economische aspecten tegelijkertijd. Waarin de vervuiler betaalt.

Download de column

milieu-2020-3-blog-antoine-het-paard-en-de-wagen

Het paard en de wagen

Milieu 2020 nr 3 (juni), door Antoine Heijdeveld, voorzitter VVM

In dertig regio’s wordt hard gewerkt aan een Regionale Energiestrategie om handen en voeten te geven aan de energietransitie. Lekker concreet. Samen. Met politiek, bedrijven, overheden, NGO’s en burgers. Burgers? O ja? Een kleine rondgang leert dat burgers niet of nauwelijks betrokken zijn bij deze strategieën. Vast zijn er voorbeelden te vinden waar het wel goed is gegaan, maar ik hoor vaak dat buurtinitiatieven, energiecoöperaties en actieve burgers niet of nauwelijks zijn betrokken. Zo ook in mijn eigen buurt in de Bijlmer in Amsterdam.

Download de column

Alles ligt plat

milieu-2020-4-carts-column-antoine

Milieu 2020 nr 2 (april), door Antoine Heijdeveld, voorzitter VVM

Alles ligt plat. En niet voor even. Gelukkig ook niet voor een heel leven. Maar toch. Door Corona zijn er voor ons ongekende maatregelen genomen. Niet naar café. Niet meer vliegen. Alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Thuis werken als het kan. Met als resultaat lege treinen, geen files, minder vliegbewegingen. Plotseling is de urgentie zo hoog dat drastische maatregelen worden genomen die ons allemaal inperken in de vrijheid die we zo belangrijk vinden. En terecht lijkt me, gezondheid gaat immers ruim voor op economische activiteiten.

Download de column

its-the-circular-economy-stupidIt is the circular economy, stupid!

Milieu 2020 nr 1 (februari), door Antoine Heijdeveld, voorzitter VVM

Klimaatoplossingen. Een mooi onderwerp. En technisch is zeer veel mogelijk. Van warmtepompen en sterke isolatie inits-the-circular-economy-stupid huis tot overschakeling op houtbouw in plaats van beton. Van waterstof als energiedrager tot versterking van de kwaliteit van de bodem in de landbouw. Van versterking van de capaciteit van oceanen voor de opname van CO2 tot voedselbossen. Top. Ook prachtig weergegeven in Drawdown. Allemaal mooie oplossingen met in potentie een grote bijdrage aan het tegengaan van de klimaatverandering.

Download de column

111annotation-2020-01-07-132906Meer

Milieu 2019 nr 7 (december), door Antoine Heijdeveld, voorzitter VVM.

De laatste jaren buitelen initiatieven rondom een duurzame leefwereld over elkaar heen. Van het maken van laptophoezen van oude spijkerbroeken tot biologisch eten van de boer in de buurt. Van lokaal inzamelen van plastic en er producten mee maken tot samen energie-opwekken met andere buurtbewoners. Van social enterprises tot coöperaties. Top! Een groot aantal van deze prachtige initiatieven is verzameld op www.maex.nl. Nog niet gezien? Neem snel een kijkje.

Download de column

antoine-milioe-nr-6-2019Keuzes

Milieu 2019 nr 6 (November), door Antoine Heijdeveld, voorzitter VVM.

Jeetje. Jeetje. Jeetje. Wat een aandacht voor klimaat, natuur en milieu de afgelopen weken en maanden. Stikstof. PFA S. Elektrische auto’s die record op record vestigen. Weer een autoproducent die sjoemelsoftware installeerde in diesel-auto’s. Circulaire producten die op de markt beginnen te komen. Banken die hun strategie op papier volledig op duurzaamheid en klimaat richten. Discussies op straat. Discussies in de politiek. En dan heb ik het nog niet eens over alles wat speelt rondom klimaat, het klimaatakkoord en de wereldwijde afspraken. Je kunt geen krant meer open-slaan of het gaat over het klimaat.

Download het artikel

milieu-2019-5-carts-column-antoineHet kan anders!

Milieu 2019 nr 5 (oktober), door Antoine Heijdeveld, voorzitter VVM.

Soms… soms is één en één drie. Soms… zijn oplossingen zo voor de hand liggend dat we er niet meer aan denken. Daarvoor moeten we wel wat vaker over de eigen schaduw heen stappen en stoppen met retoriek. Zo ook rondom de discussie in de landbouw.

Download de column

milieu-2019-4-carts-column-antoinePappen en nathouden?

Milieu 2019 nr 4 (september), door Antoine Heijdeveld, voorzitter VVM.

Twee keer vlak achter elkaar is de overheid stevig op de vingers getikt. Het bestaande beleid voor natuur en milieu is volstrekt onvoldoende. We halen onze eigen klimaatdoelstellingen niet. Wederom is stevig aangetoond dat we in Nederland wel goed zijn in doelstellingen en plannen maken. Maar uitvoeren en implementatie schiet tekort. Als je dan niet serieus monitort en niet serieus evalueert, blijft het pappen en nathouden.

Download de column 

milieu-2019-3-carts-column-antoineTransitie-advies

Milieu 2019 nr 3 (Juni), door Antoine Heijdeveld, voorzitter VVM.

Ken je dat? Woon je in een prettig eigen huis uit de jaren zeventig, gaat je cv-ketel kapot. Je wilt wel los van het gas, maar er is nog geen plan in de wijk voor een collectieve voorziening. Wat doe je? Warmtepomp? Toch een nieuwe ketel aanschaffen? Eentje huren misschien? 

Download de column

 


Tijdschrift Milieu

Tijdschrift Milieu is het opinie- en vakblad van de VVM en steekt gericht in op koersaanpassingen in het milieubeleid en wakkert het debat hierover aan. Vast onderdeel vormt het toegepast wetenschappelijke dossier, dat op een toegankelijke manier ingaat op de voortgang in het beleid, het daarmee verbonden onderzoek en de respons in de maatschappij.

Lees meer in Nu in Tijdschrift Milieu