VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

 

 

 

 

 

 

50 jaar vrijblijvendheid

Geplaatst op 02-07-2021  -  Categorie: VVM-leden Blog  -  Auteur: Antoine Heideveld  -  Bron: Tijdschrift Milieu

De voorzitter van VVM schrijft de openingscolumn voor Tijdschrift Milieu.

50 jaar vrijblijvendheid

Milieu 2021 nr 4 (juli), door Antoine Heideveld, voorzitter VVM

Normaal is bij mij het glas altijd halfvol, soms zelfs helemaal vol. Maar als je terugkijkt is het ook goed om dit nog eens heel kritisch te doen. Op het vlak van milieubeleid zijn er best veel successen te vieren, maar er valt ook iets op: vrijblijvendheid. Vrijblijvendheid, waarbij de keuze aan de consument wordt gelaten. Een paar voorbeelden.

Download de column Lees de column online

Van drog naar durf

Milieu 2021 nr 3 (mei), door Antoine Heideveld, voorzitter VVM

Lees ik net het bericht van het RIVM dat er aantoonbaar meer ziekteverschijnselen zijn rondom de staalfabriek in IJmuiden. komt er een special over het nieuwe Nationaal Milieuprogramma van Tijdschrift Milieu. Mooie timing. Want het blijkt steeds weer opnieuw: milieu en gezondheid zijn belangrijk.

Download de column Lees de column online

Nieuw perspectief

Milieu 2021 nr 2 (april), door Antoine Heideveld, voorzitter VVM

Nu de vaccinatiegraad in Nederland stijgt, kijken we weer vooruit. Perspectief, daar gaat het om. En onze nieuw gekozen volksvertegenwoordigers zijn aan zet om dit nieuwe perspectief mede vorm te geven. De groene reset. Dáár moeten we wat mij betreft op sturen. Niet terug naar het oude normaal, maar op naar de groene toekomst. Alleen zitten er nog wel wat kleine addertjes en perverse prikkels onder het groene gras.

 

Download de column Lees de column online

Rust en lucht

Milieu 2021 nr 1 (maart), door Antoine Heideveld, voorzitter VVM

Goh wat duurt deze coronacrisis lang he? Ik ben eigenlijk altijd positief en vol goede moed, maar deze tijd valt me toch wel zwaar. Collega's die ik al bijna een jaar niet ontmoet. Niet meer even een heerlijke koffie op een terras. Niet meer zo maar even afspreken met vrienden. Niet meer...

Maar tegelijkertijd - ja daar kom ik weer met goede moed :) - geniet ik ook...

 

Download de column Lees de column online

milieu-2020-6-carts-column-leendert

Toekomstdenken vanuit een donut?

Milieu 2020 nr 6 (december), door Leendert van Bree, toen (nog net) vicevoorzitter VVM

Mooi dat ik als scheidend vicevoorzitter van de VVM het columnstokje voor deze keer van Antoine mag overnemen. Maar wat schrijf je dan? Wat wil je overbrengen aan de lezers? Ik dacht eerst aan mijn werkzame leven, op een managementcursus wel eens samengevat als ‘van gifmenger naar toekomstdenker’. Van de milieutoxicoloog, met de focus op proefdieronderzoek naar milieupersistente verbindingen en luchtverontreinigende stoffen, naar gezondheidsdeskundige die zich bezighoudt met stedelijke ontwikkeling. Voor mijzelf een leven lang leren, zenden, luisteren, nadenken en samenwerken aan een betere toekomst. Het was mooi en goed, óók via de VVM als belangrijk netwerk en platform. En dat moet doorgaan, want ook déze tijd vraagt weer om problemen op te lossen, vooral met elkaar.

Download de column Lees de column online

milieu-2020-5-column-antoine

Achter de feiten

Milieu 2020 nr 5 (oktober), door Antoine Heijdeveld, voorzitter VVM

Ongelofelijk. Zijn we net wat bijgekomen van de eerste golf van corona. Heeft de tweede ons toch nog kunnen verrassen. Weer lopen de aantallen besmettingen in snel tempo op. Weer zien we de golf van verre aankomen. Ditmaal hadden we met elkaar de feiten redelijk op orde. We wisten het zogenaamde R-nummer, waar de besmettingen plaatsvonden, de manier om met het virus om te gaan etcetera. Natuurlijk wisten we niet alles, maar meer dan genoeg om handelend op te treden. Toch bleken we samen niet in staat om voor dat de golf kwam maatregelen te nemen en handelend op te treden. Weer wachten we af en handelden we te laat.

Download de columnLees de column online

milieu-2020-4-blog-antoine

Gevangen in het oude normaal

Milieu 2020 nr 4 (september), door Antoine Heijdeveld, voorzitter VVM

Alles lag plat. Maar de lente wist het niet... En na de zomer? Ja, na de zomer zouden we het nieuwe normaal vol trots vormgeven. Grote economen, wetenschappers van formaat en enkele groten der aarde hebben hier een lans voor gebroken. Aandacht voor elkaar, gezondheid en aandacht voor de aarde. Die gaan hand in hand in het nieuwe normaal. Waarbij we sturen op sociale, ecologische en economische aspecten tegelijkertijd. Waarin de vervuiler betaalt.

Download de column

milieu-2020-3-blog-antoine-het-paard-en-de-wagen

Het paard en de wagen

Milieu 2020 nr 3 (juni), door Antoine Heijdeveld, voorzitter VVM

In dertig regio’s wordt hard gewerkt aan een Regionale Energiestrategie om handen en voeten te geven aan de energietransitie. Lekker concreet. Samen. Met politiek, bedrijven, overheden, NGO’s en burgers. Burgers? O ja? Een kleine rondgang leert dat burgers niet of nauwelijks betrokken zijn bij deze strategieën. Vast zijn er voorbeelden te vinden waar het wel goed is gegaan, maar ik hoor vaak dat buurtinitiatieven, energiecoöperaties en actieve burgers niet of nauwelijks zijn betrokken. Zo ook in mijn eigen buurt in de Bijlmer in Amsterdam.

Download de column

Alles ligt plat

Milieu 2020-2 column antoine - alles ligt platMilieu 2020 nr 2 (april), door Antoine Heijdeveld, voorzitter VVM

Alles ligt plat. En niet voor even. Gelukkig ook niet voor een heel leven. Maar toch. Door Corona zijn er voor ons ongekende maatregelen genomen. Niet naar café. Niet meer vliegen. Alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Thuis werken als het kan. Met als resultaat lege treinen, geen files, minder vliegbewegingen. Plotseling is de urgentie zo hoog dat drastische maatregelen worden genomen die ons allemaal inperken in de vrijheid die we zo belangrijk vinden. En terecht lijkt me, gezondheid gaat immers ruim voor op economische activiteiten.

Download de column

its-the-circular-economy-stupidIt is the circular economy, stupid!

Milieu 2020 nr 1 (februari), door Antoine Heijdeveld, voorzitter VVM

Klimaatoplossingen. Een mooi onderwerp. En technisch is zeer veel mogelijk. Van warmtepompen en sterke isolatie inits-the-circular-economy-stupid huis tot overschakeling op houtbouw in plaats van beton. Van waterstof als energiedrager tot versterking van de kwaliteit van de bodem in de landbouw. Van versterking van de capaciteit van oceanen voor de opname van CO2 tot voedselbossen. Top. Ook prachtig weergegeven in Drawdown. Allemaal mooie oplossingen met in potentie een grote bijdrage aan het tegengaan van de klimaatverandering.

Download de column

111annotation-2020-01-07-132906Meer

Milieu 2019 nr 7 (december), door Antoine Heijdeveld, voorzitter VVM.

De laatste jaren buitelen initiatieven rondom een duurzame leefwereld over elkaar heen. Van het maken van laptophoezen van oude spijkerbroeken tot biologisch eten van de boer in de buurt. Van lokaal inzamelen van plastic en er producten mee maken tot samen energie-opwekken met andere buurtbewoners. Van social enterprises tot coöperaties. Top! Een groot aantal van deze prachtige initiatieven is verzameld op www.maex.nl. Nog niet gezien? Neem snel een kijkje.

Download de column

antoine-milioe-nr-6-2019Keuzes

Milieu 2019 nr 6 (November), door Antoine Heijdeveld, voorzitter VVM.

Jeetje. Jeetje. Jeetje. Wat een aandacht voor klimaat, natuur en milieu de afgelopen weken en maanden. Stikstof. PFA S. Elektrische auto’s die record op record vestigen. Weer een autoproducent die sjoemelsoftware installeerde in diesel-auto’s. Circulaire producten die op de markt beginnen te komen. Banken die hun strategie op papier volledig op duurzaamheid en klimaat richten. Discussies op straat. Discussies in de politiek. En dan heb ik het nog niet eens over alles wat speelt rondom klimaat, het klimaatakkoord en de wereldwijde afspraken. Je kunt geen krant meer open-slaan of het gaat over het klimaat.

Download het artikel

milieu-2019-5-carts-column-antoineHet kan anders!

Milieu 2019 nr 5 (oktober), door Antoine Heijdeveld, voorzitter VVM.

Soms… soms is één en één drie. Soms… zijn oplossingen zo voor de hand liggend dat we er niet meer aan denken. Daarvoor moeten we wel wat vaker over de eigen schaduw heen stappen en stoppen met retoriek. Zo ook rondom de discussie in de landbouw.

Download de column

milieu-2019-4-carts-column-antoinePappen en nathouden?

Milieu 2019 nr 4 (september), door Antoine Heijdeveld, voorzitter VVM.

Twee keer vlak achter elkaar is de overheid stevig op de vingers getikt. Het bestaande beleid voor natuur en milieu is volstrekt onvoldoende. We halen onze eigen klimaatdoelstellingen niet. Wederom is stevig aangetoond dat we in Nederland wel goed zijn in doelstellingen en plannen maken. Maar uitvoeren en implementatie schiet tekort. Als je dan niet serieus monitort en niet serieus evalueert, blijft het pappen en nathouden.

Download de column 

milieu-2019-3-carts-column-antoineTransitie-advies

Milieu 2019 nr 3 (Juni), door Antoine Heijdeveld, voorzitter VVM.

Ken je dat? Woon je in een prettig eigen huis uit de jaren zeventig, gaat je cv-ketel kapot. Je wilt wel los van het gas, maar er is nog geen plan in de wijk voor een collectieve voorziening. Wat doe je? Warmtepomp? Toch een nieuwe ketel aanschaffen? Eentje huren misschien? 

Download de column

 


Tijdschrift Milieu

Tijdschrift Milieu is het opinie- en vakblad van de VVM en steekt gericht in op koersaanpassingen in het milieubeleid en wakkert het debat hierover aan. Vast onderdeel vormt het toegepast wetenschappelijke dossier, dat op een toegankelijke manier ingaat op de voortgang in het beleid, het daarmee verbonden onderzoek en de respons in de maatschappij.

Lees meer in Nu in Tijdschrift Milieu