VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 
𝕏

 

 

 

 

 

 

Congresbundel ‘Omgevingswet als stip op de horizon’ aangeboden aan Ministerie BZK

Geplaatst op 06-02-2023  -  Categorie: Persberichten

Vorige week donderdag (2 februari) nam Marjolein Jansen, directeur-generaal van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de congresbundel over de Dag van de Omgevingswet 2022 in ontvangst. ‘Ik ben blij met dit mooie naslagwerk. De congresbundel bevat veel kennis en expertise die nuttig is en hopelijk gebruikt wordt in aanloop naar de Omgevingswet en ná inwerkingtreding’, zei Jansen tijdens de aanbieding.

bundeldvdo2022uitreiking-enkel-staand-lrMet een lange aanloop komt de Omgevingswet toch echt steeds dichterbij. Tijdens het congres, dat op 6 oktober 2022 werd georganiseerd door VVM netwerk van Milieuprofessionals, lag de nadruk dan ook op de implementatie en uitvoering van de wet. Daarbij ontbrak het zeker niet aan vertrouwen – en zelfs enthousiasme, dat in de congresbundel ook tot uiting komt.

Goed werkbaar

Gedeputeerde Huib van Essen noemt het in de bundel positief dat de rijksoverheid de regie op de ruimte herneemt. Volgens hem gaat dat prima samen met de lokaal gerichte Omgevingswet, waarin participatie van burgers centraal staat. “Centraal regelen wat moet, lokaal regelen wat kan” is voor hem een prima motto. Ook Jan van den Broek, beleidssecretaris bij VNO-NCW, laat in de bundel een positief geluid horen: de wet is gewoon eenvoudiger én beter dan de huidige 150 wetten en regels die zij vervangt. Al zijn voor een succesvolle invoering wel goede voorlichting en oefencasussen nodig, stelt Van den Broek.

Grote verbouwing

Rosemarie Bastianen, voormalig programmadirecteur Eenvoudig Beter bij het Ministerie van BZK, zet de komst van de Omgevingswet in het licht van ‘de grote verbouwing van Nederland’. Ze beschrijft hoe de Rijksoverheid gaat helpen om de diverse ruimtelijke opgaven te stapelen en te verbinden, met de programma’s NOVEX en Mooi Nederland. “We werken aan gezamenlijke toekomstperspectieven voor 2030,” stelt Bastianen in de bundel. “En aan snelle en concrete handelingsperspectieven om functies te combineren. Denk aan de verandering van het landelijk gebied en aan natuurinclusief bouwen.”

Bestellen en downloaden van de congresbundel

Naast de bijdragen van de keynote speakers bevat de congresbundel ook de conclusies uit de deelsessies die tijdens de dag werden gehouden over uiteenlopende onderwerpen.

Een gedrukt exemplaar van de congresbundel is voor € 15,- (incl. verzendkosten) te bestellen via uaerub.[antispam].@vvm.info o.v.v. ‘Omgevingswet 2022’.

De PDF is gratis te downloaden.

Download de congresbundel

Volgende Dag van de Omgevingswet
De eerstvolgende Dag van de Omgevingswet is op 5 oktober 2023.

bundeldvdo2022uitreiking-groep-lr

DG Omgevingswet Marjolein Jansen ontvangt het eerste exemplaar van de congresbundel uit handen van de organisatoren van de dag. Vlnr: Herbert Korbee, Marjolein Jansen, Jos Dolstra, Judith Veraart en Martha Bleeker.

Artikelen in media: