VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

 

 

 

 

 

 

Het was schrikken, maar we pakken door!

Geplaatst op 01-12-2023  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Peter Visser  -  Bron: VVM

Voor wie zoals wij bij VVM met milieu, klimaat of duurzaamheid bezig zijn was de verkiezingsuitslag een behoorlijke klap. Een partij als grote winnaar die het verkiezingsprogramma begint met: “Geen miljardenuitgaven meer aan links-liberaal ideologisch beleid als stikstof en klimaat”, nee dat voorspelt niet veel goeds.” Verderop kun je lezen: “De Klimaatwet, het Klimaatakkoord en alle andere klimaatmaatregelen gaan direct door de shredder. Geen miljardenverspilling aan zinloze klimaathobby’s ..” En ook nog: “Alle milieuzones schrappen”. Dit laat zich kort samenvatten, de PVV wil in feite van alle milieu- en klimaatmaatregelen af.

Nu kan dit gelukkig niet zomaar. Om te beginnen heb je toch het liefst een meerderheid nodig om een regering te vormen en dan zijn er na deze uitslag maar twee werkbare meerderheden: PVV, NSC, VVD en BBB met 88 zetels of GLPvdA, NSC, VVD en D66 met 78 zetels. En voor alle duidelijkheid, allebei zijn dan de wens van de kiezer, want dat is een meerderheid per definitie. Nu heeft de VVD al aangegeven niet in een kabinet te stappen, maar wel een rechts kabinet te willen gedogen. Dus hangt het nu eerst van NSC-leider Pieter Omtzigt af of er een minderheidskabinet komt van PVV, NSC en BBB.

Maar dan nog; welk kabinet er ook komt; Nederland is bijvoorbeeld gewoonweg gehouden aan de Europese klimaatdoelen, die lidstaten onder meer verplichten de landelijke broeikasgasuitstoot in 2030 met 55 procent te verlagen ten opzichte van 1990. In 2050 moet Nederland ‘klimaatneutraal’ zijn, wat neerkomt op netto nul CO2-emissies.

Kunnen we dus achterover gaan leunen, ook als VVM, want dit komt wel goed. Nee, dat ook zeker niet, we zullen des te harder elkaar op moeten zoeken en helpen om te laten zien waar we mee bezig zijn; waarom een schoon Nederland ook een gezond Nederland is. Milieuvervuiling is dan wel minder zichtbaar geworden, maar nog steeds een sluipmoordenaar. We moeten ook laten zien waarom een klimaatneutraal Nederland een veilig Nederland is zonder gevaarlijke en ontwrichtende overstromingen. En we zullen moeten laten zien dat een duurzaam Nederland een toekomstgericht Nederland is, waar iedereen een plaats heeft en kansen krijgt om zich te ontwikkelen en we ook kansrijke werkgelegenheid ontwikkelen voor die schone, duurzame toekomst.

Dus laat deze uitslag ons vooral strijdbaar maken, de VVM is harder nodig dan ooit. Help ons daarbij, denk mee, doe mee en vraag zeker ook eens in je omgeving aan mensen om VVM-lid te worden. We hebben elkaar nu echt allemaal nodig.

Aan de slag dus!

Peter Visser, interim-directeur VVM