VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 
𝕏

 

 

 

 

 

 

Hoogste tijd voor een krachtig Ministerie van Volksgezondheid en Milieu

Geplaatst op 21-11-2023  -  Categorie: Persberichten

milieu-6-chemours-michiel-wijnbergh

“Stel na de verkiezingen, bij de komende kabinetsformatie weer een Ministerie voor (Volksgezondheid en) Milieu in, met ruime coördinerende en wetgevende bevoegdheden. Dat bepleit Tom Trouwborst, voormalig inspecteur volksgezondheid, in nr. 6 van het Tijdschrift Milieu. Zo’n ministerie is namelijk hard nodig, gezien alles wat er mis is gegaan rond de lozing van o.a. de schadelijke PFAS op het milieu.”

Trouwborst stelt dat het begrip ‘Milieu’ bijna onzichtbaar is geworden nadat het werd ondergebracht bij Infrastructuur en Waterstaat. Ambitieuze doelen maakten steeds meer plaats voor pragmatische handhaving van regels.

“Schijnbaar heeft het idee postgevat dat met de wetgeving alles is geregeld en dat nu slechts handhaving nodig is,” schrijft Trouwborst. “Maar de werkelijkheid is anders, getuige de incidenten met PFAS en andere ontwikkelingen rond stoffen.” Hij noemt daarbij ook bestrijdingsmiddelen en diergeneesmiddelen.

Die incidenten volgens Trouwborst aan dat een herbezinning nodig is over de huidige aanpak en knelpunten in het huidige stoffenbeleid. “De registratie en beoordeling van stoffen moeten worden versneld. De invoering van kritische parameters voor een eerste beoordeling, zoals persistentie, is urgent.”

Verder is volgens Trouwborst continue afstemming nodig tussen toezicht en uitvoering van beleid van rijksoverheden. “Het toezicht moet mede als taak hebben het tijdig signaleren van nieuwe inzichten en misstanden, en moet niet beperkt zijn tot controle op de naleving van de vergunningen.”

Het begrip ‘Milieu’ moet weer gekoppeld worden aan volksgezondheid, en moet weer als afzonderlijke entiteit een herkenbare plaats krijgen in de organisatie van de Rijksoverheid, met sterke coördinerende en normstellende bevoegdheden.

Meer informatie:

Het volledige artikel, een voorpublicatie uit Milieu nr. 6 dat verschijnt op 22 december, is te vinden via https://milieu.vvm.info/milieu-voorpublicatie/pfas-in-het-milieu-de-kanarie-in-de-kolenmijn/


In de media: 

21-11-2023 | afvalonline.nl | Hoogste tijd voor een krachtig Ministerie van Volksgezondheid en Milieu