VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

 

 

 

 

 

 

Klassiek milieubeleid springlevend!

Geplaatst op 13-02-2018  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Staatssecretaris Van Veldhoven (IenW)

Stientje van Veldhoven | Ministerie van IenW‘Een schoon, gezond en veilig Nederland is nooit af’, schrijft Stientje van Veldhoven, Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, in haar voorwoord in de nieuwe editie van Tijdschrift Milieu, getiteld ‘Schoon, Gezond en Veilig. Uit de artikelen, interviews en columns blijkt dat het klassieke milieubeleid nog springlevend is. Wel is voortdurend vernieuwing en alertheid nodig om aan de eisen van deze tijd te voldoen. 

Uit de uitgave blijkt dat, ondanks het feit dat de kwaliteit van de leefomgeving in ons land de afgelopen decennia fors is verbeterd, er nog vele uitdagingen liggen om de samenleving veiliger, schoner en gezonder te maken. Zo dienen zich voortdurend nieuwe ontwikkelingen aan met potentiële milieurisico’s. Denk aan nanomaterialen of genetisch gemodificeerde organismen. Ook de beweging naar een circulaire economie vereist dat we anders omgaan met bijvoorbeeld zeer zorgwekkende stoffen. 

Daarnaast vraagt de menselijke factor in toenemende mate om aandacht. Van Veldhoven wijst er in dit verband op dat de samenleving bovendien verwacht dat de overheid zorgt voor gezonde lucht en een veilige leefomgeving. Tegelijkertijd bestaat een samenleving zonder risico’s volgens haar niet. ‘Mensen moeten er echter wel volledig van op aan kunnen dat de overheid structureel werkt aan een steeds gezonder en veiliger omgeving. Dat wil ik zichtbaar maken de komende kabinetsperiode.’ 

De artikelen in de special zijn divers, net zo divers als het milieuveld is. Sommige laten de complexe en dynamische ontwikkelingen zien waarmee de samenleving geconfronteerd wordt, andere richten zich op nieuwe oplossingen of geven een beeld van beleid dat op stapel staat. Mooie voorbeelden en ervaringen uit de praktijk komen eveneens aan bod. Ook maakt de uitgave duidelijk wat er nodig is voor het gezonder, schoner en veiliger maken van de leefomgeving. Van Veldhoven beveelt de speciale editie van harte aan. ‘Het geeft een breed en inspirerend beeld van het verleden, het heden en de uitdagingen en nieuwe kansen in de toekomst.’

Staatssecretaris Van Veldhoven (IenW)


cover-tijdschrift-milieu-2018-1-februari-400pxGratis download
‘Schoon, Gezond en Veilig is gemaakt in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. U kunt het tijdschrift en alle losse artikelen eenmalig gratis downloaden via deze link. Wilt u vaker dit tijdschrift lezen en uw kennis verbreden en/of verdiepen via ons netwerk van milieuprofessionals? Word dan lid en profiteer van alle voordelen, waaronder korting op alle bijeenkomsten van het netwerk.