VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

 

 

 

 

 

 

Paquita Perez aan tafel op Avond van Wetenschap en Maatschappij

Geplaatst op 08-10-2018  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Paquita Perez/OU

In iedereen zit een duurzame transitiemaker

Ieder jaar nodigt de Stichting De Avond van Wetenschap & Maatschappij een select gezelschap uit van 275 prominenten uit de kringen van wetenschap, cultuur, bedrijfsleven, politiek, media en sport, voor een feestelijk diner in de Ridderzaal in Den Haag. Op 8 oktober 2018 leidt prof. dr. Paquita Perez Salgado tijdens de Avond van Wetenschap en Maatschappij 2018 in haar hoedanigheid als tafelwetenschapper de gedachtewisselingen rondom de stelling 'In iedereen zit een duurzame transitiemaker. De milieu-en duurzaamheidsprofessionals staan centraal, samen met de transitie naar een duurzame samenleving.

Het onderzoek van Paquita heeft in samenwerking met VVM plaatsgevonden.

 

Duurzaamheidskwesties inspireren steeds meer burgers, bedrijven en overheden tot acties. Gepassioneerde transitiemanagers spelen een cruciale rol in de verduurzaming van onze samenleving. Maar hoe verlopen hun interventies en wat maakt sommigen succesvoller dan anderen? Welke kennis en vaardigheden zijn nodig om daadwerkelijk duurzame veranderingen tot stand te brengen?

Uit onderzoek van de Open Universiteit komt naar voren dat voor duurzame transities professionals tot besluiten moeten komen die aanvaardbaar zijn voor diverse belanghebbenden. De competentie om samen te werken is een belangrijke dimensie binnen het interventieproces, waarbij machtsfactoren een rol kunnen spelen.

Verschillende agenda’s en waarden vereisen dat regelmatig het eigen perspectief opzij moet worden gezet. De interactie met andere actoren kent dan ook een uitdagende microdynamiek. Geduld, doorzettingsvermogen en vertrouwen zijn hierbij van belang, evenals begrip voor (organisatorische en institutionele) cultuurverschillen en het kunnen afwegen van concurrerende belangen.

Succesvolle duurzaamheidsprofessionals zijn boundary spanners die verschillende 'werelden' met elkaar kunnen verbinden. Samen met duurzaamheidsprofessionals hebben de onderzoekers van de vakgroep Science meerdere dimensies van de interventiecompetentie onderscheiden, die onderling verbonden zijn en elkaar versterken. In de komende jaren vindt verder verdieping plaats en worden praktische toepassingen ontwikkeld.