VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

 

 

 

 

 

 

Persbericht: Nationale Milieudag 2018: Wetenschap versus emotie

Geplaatst op 04-06-2018  -  Categorie: Persberichten  -  Auteur: VVM

NMD2018De milieuprofessional krijgt meer en meer te maken met inwoners en media die zich laten leiden emoties en wensdenken. Gevolg is dat feiten dreigen onder te sneeuwen. Hoe beïnvloedt dit de beslissingen van politiek, bedrijven én van individuen? Die vraag staat op 29 juni centraal tijdens de Nationale Milieudag 2018 bij de RIVM in Bilthoven.

Inhoudelijke kennis over actuele onderwerpen wordt de laatste tijd regelmatig ontkend, gebagatelliseerd of verdacht gemaakt. Een voorbeeld vormt de ketelmuziek van de klimaatsceptici die het leven van serieuze klimaatonderzoekers tamelijk lastig maakt. Of neem de populariteit voor gasvrije huizen en wijken, waarvan het nog maar de vraag is of dit een fossielvrije energievoorziening dichterbij brengt. En wat te denken van de ophef vorig jaar over rubbergranulaat op sportvelden van kunstgras.

Zo spelen er tal van actuele vraagstukken waarbij feitenkennis ondergesneeuwd dreigt te raken. De achtergrond van wetenschap versus emotie vormt de kern van het programma van de Nationale Milieudag 2018. De dag bestaat uit een mix van lezingen en workshops. Ook is er een Milieumarkt. 

sprekersHet plenaire programma bestaat onder meer uit de volgende overdenkingen:

  • Beleidsromantiek: waar is de liefde tussen milieuprofessionals, overheden en burgers? door Sonja van der Arend, schrijver/onderzoeker SenF – Serious Fiction
  • De waarheid voorbij? Wetenschap en emotie in een tijd van post-truth door Michiel van Oudheusden, onderzoeker bij SCK-CEN, Belgisch studiecentrum voor Kernenergie
  • Het veranderende wetenschappelijke paradigma door Sarah Durston, hoogleraar Ontwikkelingsstoornissen van de Hersenen aan het UMC Utrecht
  • Professional tussen ratio en emotie door Frans Brom, directeur WRR
  • Wetenschap, Emotie en Wereldbeeld door Klaas van Egmond, hoogleraar Geowetenschappen aan de Universiteit Utrecht.

Ook staan Loek Stokx, RIVM en Hedwig te Molder, WUR/Universiteit Twente op het programma. Vera Dalm, voorzitter VVM en directeur Milieu Centraal is de dagvoorzitter.

Meer weten over het programma en deelname? Ga naar: www.nationalemilieudag.nl


In de media

Als agenda-item

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met VVM-directeur Rachel Heijne, 06-20770671, enjieh.r.[antispam].@vvm.info of met het VVM- bureau, tel. 030-2322989.

Er is (beperkt) plaats voor pers om de bijeenkomst bij te wonen, neem hierover contact op met VVM bureau, uaerub.[antispam].@vvm.info.