VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

 

 

 

 

 

 

Persbericht: Nationale Milieudag 2019 komt eraan!

Geplaatst op 25-04-2019  -  Categorie: Algemeen

Het onderwerp van de Nationale Milieudag is Transities: effectieve aanpak of modieuze illusie?

De term transitie is inmiddels gemeengoed in milieuland, maar ontwikkelingen op dit gebied kunnen gemakkelijk ontsporen. Bovendien dreigen sommige kansrijke opties de boot juist te missen. Hoog tijd dus om de klokken gelijk te zetten. Dit gebeurt op 14 mei tijdens de Nationale Milieudag 2019 in Den Haag.

Transitie Vlinder

stefan-lechtenbohmer-c-nmd2019-staandEén van de hoofdspreker is niemand anders dan prof. dr. Stefan Lechtenböhmer van het gezaghebbende Wuppertalinstituut. Hij is een van de co-auteurs van ‘Die Grosse Transformation’, een sublimatie van de kennis die deze prominente Duitse milieudenktank in de afgelopen jaren heeft opgedaan in tal van nationale en internationale onderzoeksprojecten. Het boek maakt duidelijk dat een oplossing van het klimaatprobleem samen moet gaan met een integrale aanpak die alle grondstoffen en biodiversiteit omvat. Zo niet, dan dreigt de oplossing van het ene deelprobleem het andere te verergeren. Voor wie geïnteresseerd is in een breed overzicht over de actuele duurzaamheidsdiscussie is dit een onmisbaar boek, zo luidde de conclusie van de recensent van dit boek in Tijdschrift Milieu.

Naast de lezing van prof. dr. Stefan Lechtenböhmer heeft het programma nog veel meer te bieden. Zo zal Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, haar visie op de transitie-aanpak geven en wie waarvoor aan zet is. De stand van het denken in de Nederlandse transitiewetenschap wordt geleverd door Flor Avelino, van het aan de Erasmus Universiteit verbonden instituut DRIFT. Marjolein Brasz, Amsterdam Economic Board, schetst vervolgens hoe de Metropoolregio Amsterdam met de verschillende transities omgaat en welke toekomstperspectieven zij daarin ziet.

Het plenaire programma wordt vervolgd met deelsessies over de verschillende transities. Tijdens een plenaire afsluiting wordt de balans opgemaakt.

De Nationale Milieudag vindt plaats op 14 mei in het Provinciehuis Zuid-Holland in Den Haag.

Ga voor meer informatie en aanmelden naar: www.nationalemilieudag.nl.