VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

 

 

 

 

 

 

Persbericht: Plaats asbesthype in reeël perspectief

Geplaatst op 25-03-2013  -  Categorie: Persberichten  -  Auteur: VVM - persbericht

Themanummer tijdschrift Milieu over risocobeleid

De ontdekking van asbest leidt vaak tot paniekreacties. Kosten noch moeite worden gespaard om het asbest zo snel mogelijk te verwijderen. Ten onrechte, schrijft Sible Harmsma, Senior Adviseur bij Arcadis, in het april-nummer van Tijdschrift Milieu. Zorgvuldig omgaan met asbest is absoluut noodzakelijk, maar paniek is volgens hem overbodig. De maatregelen na de vondst van asbest op Kanaleneiland in Utrecht afgelopen zomer - waaronder spoedevacuatie van de bewoners - waren bijvoorbeeld disproportioneel. Bovendien zijn flinke kostenbesparingen mogelijk door de aanpak beter af te stemmen op de daadwerkelijke risico's.

 

Harmsma roept in zijn artikel op de aandacht te richten op situaties waar de grootste risico's zijn. Zo geeft een onbeschadigde asbesthoudende golfplaat op een boerenschuur veel minder risico's op blootstelling dan een slecht hechtende laag isolatiemateriaal. Een verbod op asbesthoudende daken en gevelpanelen zal volgens een recente schatting van het ministerie van Infrastructuur en Milieu tussen de  € 1,1 en  € 2,1 miljard kosten, terwijl de gezondheidsbaten uiterst gering zijn. In zijn artikel roept de auteur op de druk te weerstaan om altijd, overal en snel te saneren. Het is zinvoller om de aanpak te richten op het goed definiëren en inventariseren van de meest risicovolle toepassingen van asbest.

Download artikel>> 

 

Nieuwe rubriek: Energiefabels doorgeprikt

'Energiefabels doorgeprikt' is de naam van een nieuwe rubriek in Tijdschrift Milieu. Hierin helpt prof.dr. Jo Hermans misverstanden over energie de wereld uit. In zijn eerste bijdrage legt hij haarfijn uit waarom scheren met de kwast meer energie vergt dan elektrisch scheren. In het kader van energiebesparing is dit weliswaar klein bier, maar het voorbeeld is een handig hulpmiddel bij het vaststellen waar we in huis of op kantoor veel energie gebruiken. "Alle elektrische apparaten zijn eigenlijk elektrische kachels. Een stofzuiger van 800 watt is een kachel van 800 watt. Enzovoort. Ze helpen allemaal mee het huis te verwarmen, met het rendement van de elektriciteitscentrale."

Download artikel>> 

 

Meer hypotheek voor energiezuinige woning

Bas van de Griendt, Milieumanager Bouwfonds Ontwikkeling, maakt in de nieuwe Milieu duidelijk dat kopers van een energiezuinige woning meer hypotheek kunnen krijgen. Voor een gemiddelde woning tot wel € 30.000,-. De Ministeriële Regeling Hypothecair Krediet biedt hiertoe de ruimte. Enkel is dit deel van de nieuwe kredietregeling bij banken en hypotheekadviseurs nog nauwelijks bekend is.

Download artikel>> 

 

Tijdschrift Milieu wordt uitgegeven door de VVM, netwerk van milieuprofessionals.
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met hoofdredacteur Jan de Graaf, tel. 06-2190584.