VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

 

 

 

 

 

 

Winnaars Rachel Carson Afstudeerprijs 2021 bekend!

Geplaatst op 28-05-2021  -  Categorie: Persberichten

De winnaars van de achttiende editie van de Rachel Carson Afstudeerprijs voor HBO en Wetenschappelijk Onderwijs (WO) zijn bekend. De HBO-prijs gaat naar Max-Julian Gerlach, Avans Hogeschool te Breda. De prijs voor de beste WO-scriptie is toegekend aan Ruud Sperna Weiland, Universiteit van Amsterdam.

Het zijn sterke scripties die dit jaar zijn ingediend, aldus de jury. De onderwerpen waren zeer divers en reikten verder dan het eigen werkveld van menig jurylid. Menig jurylid werd, vooral door de WO scripties, flink uitgedaagd. De rapportages behelsden heel uiteenlopende actuele en relevante onderwerpen waaronder circulariteit in infrastructuurprojecten, duurzaam beheer van mariene ecosystemen, de gevolgen van de energietransitie voor burgers en het gebruik van gedragscodes om de natuur te beschermen.

Winnaar HBO-prijs

Max-Julian Gerlach is uitgeroepen tot winnaar van de HBO-scriptieprijs. De titel van zijn scriptie luidt ‘Life Cycle Assessment of Power-to-Hydrogen: a comparison of scenarios for renewable hydrogen production by water electrolysis’. De jury vindt dat zijn scriptie een actueel onderwerp behandelt, namelijk: hoe gaan we energie opslaan? De toepasbaarheid scoort heel hoog. Bovendien was het een heel toegankelijke rapportage met duidelijke figuren.

Winnaar WO-prijs

De WO-prijs gaat dit jaar naar Ruud Sperna Weiland, Universiteit van Amsterdam, voor zijn scriptie ‘Intransitive atmosphere dynamics leading to persistent hot-dry or cold-wet European summers’. Volgens de jury een relevant en heel goed uitgevoerd onderzoek. De jury was echt onder de indruk van het onderzoek, de scriptie grenst aan briljant. Het werk scoort op wetenschappelijkheid uitzonderlijk hoog. De jury verwacht dat dit fundamentele onderzoek op lange termijn relevant is, zeker in relatie tot de verbetering van klimaatmodellen.

Hier vind u het gehele juryrapport.

winnaars-rachel-carson-afstudeerprijs-2021-web

v.l.n.r.: Paul Santman, afstudeerbegeleider HBO-winnaar Max-Julian Gerlach, Rachel Heijne, directeur VVM, Leendert van Bree, juryvoorzitter en Ruud Sperna Weiland, WO-winnaar

Over Rachel Carson

De Afstudeerprijs is vernoemd naar Rachel Carson, de auteur van het boek ‘Silent Spring’. Dit boek markeerde zo’n vijftig jaar geleden het begin van een brede publieke bewustwording van de milieuproblematiek in grote delen van de wereld. De titel is een verwijzing naar de lente van het apocalyptische jaar dat de vogels niet meer zingen doordat zij als gevolg van het gebruik van bestrijdingsmiddelen zijn uitgeroeid. De prijs is ingesteld om meer bekendheid te geven aan het onderzoeksresultaten van studenten op milieugebied.