VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

 

 

 

 

 

 

Prijs voor beste milieuscriptie 2019 met 3 winnaars!

Geplaatst op 26-11-2019  -  Categorie: Persberichten  -  Auteur: Jan de Graaf

De winnaars van de zeventiende editie van de Rachel Carson Afstudeerprijs voor HBO en Wetenschappelijk Onderwijs (WO) zijn bekend. De HBO-prijs voor de beste afstudeerscriptie op het gebied van duurzaamheid is toegekend aan Sebastiaan de Jongh (Hogeschool Inholland, Delft). De WO-prijs kent dit jaar twee winnaars: Sándor Kruse (links) (Rijksuniversiteit Groningen) en Anthea van Scherpenzeel (Universiteit Utrecht).

20191122-dsc-0246

Dit jaar waren er 29 inzendingen: 21 van universiteiten en 8 van hogescholen. Volgens de jury waren het ook sterke scripties en allen heel actueel. Wel bevatten de WO-scripties veel inventarisatie, weinig hypotheses en mist de jury wetenschappelijke diepgang. De toepasbaarheid viel juist in positieve zin op.
Sebastiaan de Jongh is uitgeroepen tot winnaar van de HBO-scriptieprijs. De jury noemt zijn scriptie, getiteld ‘De bodemzorgen van morgen’, een bijzonder actueel werk. Voor de meeste Omgevingsdiensten zijn chemische stoffen nog helemaal geen item. De scriptie kan dienen om ze te waarschuwen: ‘Pas op! Dit komt er aan, daar moeten jullie iets mee’. “Met dit werk geef je echt een handreiking, heel waardevol”, aldus de jury. Het werk eindigt met heel heldere adviezen, wat de toepasbaarheid erg groot maak.

Het afstudeerwerk van Sándor Kruse 'A solution to more efficient grid use by intermitted renewable energy sources' handelt over de capaciteit van het elektriciteitsnet, met de focus op modellering van de inputkant. Om overcapaciteit te voorkomen, willen netwerkbeheerders doorgaans het net aanpassen. Nu is het uitgangspunt dat het net een beperking is voor de levering van elektriciteit uit zon en wind. Kruse maakt duidelijk dat afschakelen bij overproductie gemakkelijker en niet veel duurder is. Die insteek is een omslag in het denken. “Kruse brengt hiermee een nieuw element in deze discussie”, aldus de jury, “dat is verrassend, praktisch en toepasbaar.” De jury noemt de wetenschappelijkheid degelijk en de resultaten zijn goed uitgelegd, evenals het analytisch kader. Jammer is wel dat door de vele cijfers en lettertjes de toegankelijkheid tegenvalt, maar niettemin scoort het werk heel hoog op toepasbaarheid.

De jury vindt het afstudeerwerk 'From Data to Circular Decision' van Anthea van Scherpenzeel eveneens zeer waardevol. Hierin staan de circulaire keuzes op basis van data met betrekking tot materiaalgebruik centraal. Dat is precies waar de praktijk met circulariteit tegenaan loopt. In de studie wordt aangegeven wat er voor nodig is om circulariteit te laten werken en hoe je de juiste beslissingen rondom materiaalgebruik maakt. De jury noemt het een originele studie. “Hier zit men op te wachten. Het kan bedrijven helpen om de overstap naar circulair te maken.” Te meer daar de studie duidelijk maakt wat niet goed gaat, waar knelpunten zitten en wat daaraan te doen is.
De scripties van Sandor Kruse en Anthea van Scherpenzeel geven beiden een impuls aan een heel andere doelgroep. Vandaar dat zij allebei de Rachel Carson WO Afstudeerprijs 2019 krijgen toegekend.

Hier vind u het gehele juryrapport.

Over Rachel Carson

De Afstudeerprijs is vernoemd naar Rachel Carson, de auteur van het boek ‘Silent Spring’. Dit boek markeerde zo’n vijftig jaar geleden het begin van een brede publieke bewustwording van de milieuproblematiek in grote delen van de wereld. De titel is een verwijzing naar de lente van het apocalyptische jaar dat de vogels niet meer zingen doordat zij als gevolg van het gebruik van bestrijdingsmiddelen zijn uitgeroeid. De prijs is ingesteld om meer bekendheid te geven aan het onderzoeksresultaten van studenten op milieugebied.

In de media: