VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 
𝕏

 

 

 

 

 

 

Schat aan informatie over Omgevingswet gebundeld

Geplaatst op 20-12-2018  -  Categorie: Persberichten  -  Auteur: VVM

Hans Oosters, voorzitter van de Unie van Waterschappen en dijkgraaf van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, kijkt uit naar de inwerkingtreding van de Omgevingswet. “De komende periode gaan waterschappen, gemeenten en provincies via pilots proefdraaien in de praktijk. Een dag als de Dag van de Omgevingswet biedt professionals de mogelijkheid de stand van zaken mee te krijgen en om ervaringen uit te wisselen. Door nu aan de slag te gaan met casussen uit de praktijk komen we weer een stap dichter bij het 2021, het jaar waarin de wet in werking treedt." Oosters liet dit weten tijdens de presentatie van het boek ‘De praktijk aan zet bij megawet in wording’ van de VVM, netwerk van milieuprofessionals. De publicatie bundelt in woord en beeld de hoofdpunten van de zevende editie van de Dag van de Omgevingswet.

Naast een plenair programma bestond de Dag van de Omgevingswet dit jaar uit meer dan dertig deelsessies. Vrijwel alle aspecten van de wet kwamen uitvoerig aan de orde. De belangrijkste bevindingen zijn nu samengevat in ‘De praktijk aan zet bij megawet in wording’. Hans Oosters is onder de indruk van de informatieschat over de nieuwe wet. “De grote lijn van de Dag van de Omgevingswet was ‘hard op weg naar de eindstreep’. Dat deze eindstreep steeds meer in zicht komt, is te zien aan alle informatie die al verzameld is en samengevoegd wordt. De Omgevingswet krijgt steeds meer vorm en de implementatie ervan vordert gestaag.”

Nu de eindstreep voor de wet nadert, komt de uitvoeringspraktijk meer aan zet. In het programma van de 2018-editie heeft dit aspect dan ook veel aandacht gekregen, vandaar ook de titel van het boek. Projectleiders deelden volop hun opgedane kennis en ervaring met de ruim 300 deelnemers aan het congres dat plaatsvond in het provinciehuis van Utrecht, binnenkort de werkplek van Hans Oosters, die per 1 februari 2019 tot Commissaris van de Koning is benoemd. Duidelijk werd ook dat er nog veel te doen staat om vanaf 1 januari 2021 daadwerkelijk aan de hand van een vernieuwde werkwijze invulling te geven aan het omgevingsbeleid. Dit aspect krijgt in de uitgave eveneens nadrukkelijk aandacht.

De datum voor de volgende editie van de Dag van de Omgevingswet is ook vandaag bekend gemaakt: 10 oktober 2019 in Utrecht.

‘De praktijk aan zet bij megawet in wording’ is gratis als pdf te downloaden van de pagina van de Dag van de Omgevingswet. Een gedrukt exemplaar is tegen een vergoeding van € 12,50 (incl. verzendkosten) beschikbaar en is per mail te bestellen: bureau@vvm.info o.v.v. ‘Omgevingswet’.

uitreiking-congresbundel-dvdo-2018-jos-lr

Hans Oosters (rechts), voorzitter Unie van Waterschappen, ontvangt uit handen van Jos Dolstra, voorzitter van de VVM-sectie Milieurecht en Praktijk het 1e exemplaar van de terugblik op de Dag van de Omgevingswet 2018.

uitreiking-congresbundel-dvdo-2018-groep-lr

Vlnr: Margit Koesoemo Joedo, Daniella Nijman, Jos Dolstra, Hans Oosters, Rachel Heijne en Ada Goverde bij de overhandiging van de congresbundel.

HR-foto's zijn hier te downloaden.

In de media