VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

 

 

 

 

 

 

VVM zet winnaars milieuafstudeerprijzen 2018 in het zonnetje

Geplaatst op 09-11-2018  -  Categorie: Persberichten  -  Auteur: VVM

Tijdens een feestelijke bijeenkomst heeft de VVM, netwerk van milieuprofessionals, de prijzen uitgereikt voor de 2018-editie van de Rachel Carson Afstudeerprijs voor HBO en Wetenschappelijk Onderwijs. In de categorie HBO ging de prijs naar Loesanne van der Geest (Hogeschool Leiden) en in de categorie WO naar Mieke Westerhaus (IVM- VU University Amsterdam). Het was de zestiende keer dat de prijs voor de meest in het oog springende scriptie op het gebied van milieu en duurzame ontwikkeling werd uitgereikt.

Loesanne van der Geest is de winnaar van de HBO-afstudeerprijs. Zij behandelt volgens de jury een relevant onderwerp: hoe kun je inspelen op de Omgevingswet met instrumenten die er nu al liggen? De nieuwe wet is momenteel een hot-item en de relevantie wordt in de scriptie duidelijk aangegeven. Pluspunt is bovendien dat de aanbevelingen duidelijk én bruikbaar zijn. De scriptie is gericht op Alphen aan de Rijn, maar ook toepasbaar in andere gemeenten. 

Winnaar van de Rachel Carson Afstudeerprijs Wetenschappelijk Onderwijs 2018 is Mieke Westerhaus met haar scriptie over de rol van klimaatverandering op het verhuisgedrag van mensen in Afrika en het Midden-Oosten. De jury vindt het een zeer toegankelijke scriptie en noemt de keuze voor het onderwerp niet alleen interessant en origineel, maar ook bijzonder actueel. De eerste klimaatvluchtelingen zijn er immers al. De jury is bovendien zeer te spreken over de toegankelijkheid en leesbaarheid. ‘Mieke Westerhaus zet een duidelijk doel en gaat daar naar toe, zonder omwegen. Je komt in een flow!’, aldus het juryrapport.

De afstudeerprijs is vernoemd naar Rachel Carson, de auteur van het boek ‘Silent Spring’. Dit boek markeerde zo’n vijftig jaar geleden het begin van een brede publieke bewustwording van de milieuproblematiek in grote delen van de wereld. De titel is een verwijzing naar de lente van het apocalyptische jaar dat de vogels niet meer zingen doordat zij als gevolg van het gebruik van bestrijdingsmiddelen zijn uitgeroeid. De prijs is ingesteld om meer bekendheid te geven aan het onderzoeksresultaten van studenten op milieugebied.

rcm-2018-winnaars-web

Bijschrift foto: V.l.n.r. Rachel Heijne, directeur VVM, Loesanne van der Geest, winnaar HBO, Mieke Westerhaus, winnaar WO en Leendert van Bree, voorzitter jury.

Alle foto's (HR) zijn hier te downloaden >>

Foto's met genomineerden v.l.n.r. Merel van der Most, genomineerde WO, Leendert van Bree, voorzitter jury, Loesanne van der Geest, winnaar HBO, Mieke Westerhaus, winnaar WO, Rachel Heijne, directeur VVM en Remi Elzinga, genomineerde WO.


 

In de media: