VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

 

 

 

 

 

 

Winnaars Rachel Carson Afstudeerprijs 2022 bekend

Geplaatst op 20-05-2022  -  Categorie: Algemeen

Actuele onderwerpen, relevant voor het werkveld

De winnaars van de 19e editie van de Rachel Carson Afstudeerprijs voor hbo en wetenschappelijk onderwijs (wo) zijn bekend! De hbo-prijs gaat naar Esther de Kroon (Van Hall Larenstein) met haar scriptie Iron oxidation in groundwater using a hyperbolic water vortex system. De wo-prijs gaat naar Sietse Gronheid (TU Delft/Universiteit Leiden) voor zijn scriptie Transition Experiments for Circular Construction: Learning-by-doing, but how.

winnaars-rcm-2022-web

Foto v.l.n.r.: Rachel Heijne, directeur VVM, Esther de Kroon, HBO-winnaar, Sietse Gronheid, WO-winnaar en Patricia de Cocq, juryvoorzitter.

Ook dit jaar zijn weer sterke, veelal behoorlijk technische scripties ingediend, over relevante en actuele onderwerpen. En dat voor scripties die allemaal in coronatijd tot stand zijn gekomen. De jury vermeldt in haar rapport haar grote respect voor studenten die in deze lastige periode zulk goed werk hebben kunnen afleveren. Dat is een extra pluim waard!

Winnaar hbo-prijs

Bij de hbo-scripties en afstudeerwerkstukken heeft de score voor toepasbaarheid en relevantie zwaar gewogen in het jury-oordeel. Daarnaast is de toegankelijkheid van de rapportage belangrijk. Esther de Kroon (Van Hall Larenstein) is uitgeroepen tot winnaar. De titel van haar scriptie luidt Iron oxidation in groundwater using a hyperbolic water vortex system. Zij schetst manieren om het energieverbruik van grondwaterwinning te verminderen – erg actueel in deze tijd van droogte.

De scriptie van Esther gaat volgens de jury over een relevant onderwerp met grote impact. Daarnaast was de jury te spreken over het wetenschappelijk gehalte – en dat terwijl de scriptie desondanks toch heel toegankelijk geschreven was.

Winnaar wo-prijs

De wo-prijs gaat dit jaar naar Sietse Gronheid (TU Delft/Universiteit Leiden) voor zijn scriptie Transition Experiments for Circular Construction: Learning-by-doing, but how. De overgang naar een circulaire economie, waarin afval niet bestaat, is een grote maatschappelijke uitdaging. Het experimenteren met dit soort projecten en daar zo veel mogelijk van leren, is daarom van groot belang. De jury vindt het mooi om te zien hoe de inzichten uit de verschillende case studies samenkomen in een groot raamwerk, dat weer gebaseerd is op de wetenschappelijke theorie. Verder zijn veel van de resultaten direct toepasbaar, voor vervolgonderzoek én voor de constructiesector zelf.
De jury was onder de indruk van de diepgang, de grondigheid en de reflectie in dit goed uitgevoerde en goed beschreven onderzoek.

Prijsuitreiking

De officiële prijsuitreiking vond plaats op vrijdag 20 mei om 11:15 uur tijdens het slotprogramma van Groene Peper. Een overzicht van alle genomineerden is te vinden op https://www.vvm.info/afstudeerprijs/2022/uitreiking.

Over Rachel Carson

De Afstudeerprijs is vernoemd naar Rachel Carson, de auteur van het boek ‘Silent Spring’. Dit boek markeerde zo’n vijftig jaar geleden het begin van een brede publieke bewustwording van de milieuproblematiek in grote delen van de wereld. De titel is een verwijzing naar de lente van het apocalyptische jaar dat de vogels niet meer zingen doordat zij als gevolg van het gebruik van bestrijdingsmiddelen zijn uitgeroeid. De prijs is ingesteld om meer bekendheid te geven aan het onderzoeksresultaten van studenten op milieugebied.