VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

Bezoek ons op: 
 

Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, bekijk hem online.

Header VVM Nieuwsbrief
 

VVM nieuwsbrief Januari 2017

 De VVM is het kennis- en relatieplatform van milieuprofessionals. Met bijeenkomsten, congressen, cursussen en het tijdschrift Milieu werkt de VVM aan het verder professionaliseren van haar 1500 leden. Maak voor € 65,- een half jaar kennis met de VVM voor een half jaar en neem een proef­lidmaatschap.

VVM Bureau
Postbus 19039
3501 DA Utrecht
t. 030 - 232 29 89
f. 030 - 232 80 41
e.
uaerub.[antispam].@vvm.info
i. www.vvm.info

VVM op Twitter, LinkedIn & Facebook

twitter.com/VVMBureau
twitter.com/RachelHeijne
twitter.com/hetMILIEUblad

VVM op LinkedIn
VVM-groep op LinkedIn
Facebookpagina VVM

VVM Column

Vanaf deze maand plaatsen we elke maand een column, geschreven door een VVM-lid.

Offers brengen - Anne Michiels van Kessenich

Wat ik eigenlijk niet wil horen over het tegengaan van klimaatverandering is: “Ja, tof helemaal mee eens. Alleen weet je…… nu ff niet”. Herkenbaar? Dat iets in z’n abstracte vorm geweldig ambitieus, gaaf en dringend noodzakelijk is? Totdat je je realiseert dat het betekent dat je NU iets moet doen wat je helemaal niet ziet zitten. Dan wordt het opeens iets dat een beetje verlegenheid oproept. Je voelt behoefte aan uitstellen, wegkijken.

Lees verder>>


VVM nieuws

Reserveer vast deze data in uw agenda!

Op de agenda voor komend jaar staan al de volgende twee grote VVM congressen. Zet deze data vast in uw agenda.
  • 7 juni - Nationale Milieudag 2017 met het thema Big Data en Milieu.
  • 5 oktober - Dag van de Omgevingswet 2017

VVM(-leden) in het nieuws

Regelmatig is VVM of zijn VVM-leden in het nieuws, bekijk hier het overzicht. Bent u in het nieuws geweest, geef dit dan aan ons door via uaerub.[antispam].@vvm.info, met een link naar het artikel of naar het programma.

Laatste nieuwe berichten:

  • VVM-lid Leendert van Bree schreef een artikel in Stadswerk Magazine over 'De gezonde stad'. Dit artikel gaat over de speciale editie van Tijdschrift Milieu die de perspectieven belicht op duurzaam gezonde en zorgzame steden. Lees meer>>
  • VVM-lid Frits van Arkel schreef een weblog voor Quinsens Milieuadvies over het belang van bewustwording in het behalen van langetermijn-doelstellingen. Lees meer>>
  • VVM-lid Lourens Aalders schreef een artikel voor Hét Ondernemersbelang over afval in de circulaire economie. Lees meer>>
  • VVM-lid Peter van de Laak schreef een artikel in Toets waarin de m.e.r.-praktijk wordt geanalyseerd vanuit vier dimensies inclusief de patronen en mechanismen die daarin werkzaam zijn. Lees meer>>

ENEP

De ENEP-newsflash nr 52 staat weer online! Met onder andere: 'Climate and Emissions: European Parliament and EU Ministers move to reform the Emissions Trading System (ETS)' en 'Marrakech climate conference: world forging ahead on climate action despite US election'. Lees newsflash 52>>


Vacture: Verantwoordelijke milieudienst

Productie, Inpak & Logistiek / Tilburg
Ben jij een echte teamplayer met respect voor je collega's en voor hun inzet en inspanningen? Denk jij klantgericht met ons mee en streef je er elke dag naar zowel jezelf als ons bedrijf nog verder te verbeteren? Ga je voor de lange termijn en wil je er samen met ons voor gaan om een duurzaam bedrijf, kwalitatief hoogstaande producten en maximale klantenservice te realiseren? Dan heb je onze Agristo-smaak alvast te pakken!

Kijk hier voor de volledige vacature en solliciteer nu!


VVM activiteiten

Waterkwaliteit onder druk door onkruidbestrijding

VVM Café |  18 januari | 17:30 - 20:30 | VVM bureau | Utrecht

Gewasbeschermingsmiddelen vormen nog steeds een probleem voor de waterkwaliteit. Nieuw beleid gaat dit tegen, ook met het oog op onze drinkwatervoorziening, maar het is de vraag of dit voldoende gaat helpen. Dit VVM Café zet de feiten op een rij en presenteert oplossingen.

Meer info & aanmelden >>

Milieulobby voor de Tweede Kamer

VVM Café |  15 februari | 17:30 - 20:30 | VVM bureau | Utrecht

De Tweede Kamer debatteert regelmatig over milieu en duurzaamheid. Hiervoor laten veel politieke partijen zich informeren. Deels via onderzoek, maar ook door lobby. In dit Café vertellen Bob van Dijk, fractie-medewerker milieu D'66 en Arabella Bosscher van de Stichting Natuur en Milieu over hun ervaringen met de Milieulobby.

Meer info & aanmelden >>

Brommers en luchtverontreiniging, bron van belang of toch niet?

Symposium |  7 maart | 12:00 - 17:00 | Stadskantoor | Utrecht

Deze informatiemiddag georganiseerd door de VVM sectie Lucht zal gaan over ontwikkelingen op het gebied van brommers/scooters/snorfietsen en de bijdrage van deze vervoermiddelen aan de luchtkwaliteit en blootstelling van overige verkeersdeelnemers.

Meer info & aanmelden >>

Nationaal Energiedebat: Transitie centraal of decentraal

Debat | 9 maart | avond | centraal in Nederland

De transitie van fossiele naar duurzame energie gaat tergend langzaam, en het is maar de vraag of we de klimaatdoelstellingen van Parijs wel waar kunnen maken. In het Nationaal Energiedebat leggen we dan ook de vraag voor of de energietransitie op centraal of decentraal niveau tot een succes kan leiden.

Meer info & aanmelden >>

Gezonde woning en buurt in een veranderend klimaat

VVM Café | 15 maart | 17:30 - 20:30 | VVM bureau | Utrecht

Plensbuien met wateroverlast en hitte-eilanden in woongebieden bij warm weer beïnvloeden onze gezondheid. Vocht in huis kan leiden tot schimmel-vorming, ozonvorming leidt tot gezondheidsklachten, isolatie van woningen tegen koude heeft bij warmte een ongunstig effect. Hoe vinden burgers, buurten, woningbouwverenigingen en gemeenten een afgewogen antwoord op deze problemen?

Meer info & aanmelden >>

NME Oriëntatiedagen: Mondiaal denken en lokaal doen

Oriëntatiedagen | 23 en 24 maart  | Woldhuis | Apeldoorn

De Oriëntatiedagen in 2017, georganiseerd door de sectie NME van de VVM, staan dit keer in het teken van wereldwijde ketens en de invloed daarvan op ons werk. De Oriëntatiedagen zijn bedoeld voor de NME-professionals die graag bijscholing willen op het gebied van wereldwijde ketens.

Meer info & aanmelden >>


VVM Cursussen

Klik hier voor een overzicht van alle cursussen die VVM heeft.

Luchtverontreiniging, luchtkwaliteit en depositie

Opleiding | start 19 januari 2017 | PAOTM, PKL en VVM

De samenleving vraagt om goed opgeleide professionals en experts op het gebied van luchtverontreiniging, luchtkwaliteit en depositie. De breedte en complexiteit ervan is groot. Deze opleiding geeft u een stevige basis voor uw werkzaamheden op het gebied van luchtverontreiniging, luchtkwaliteit en depositie.

Meer info & aanmelden >>

QRA-berekenen? Doe het goed!

2-daagse cursus | 24 maart en 7 april 2017

De sectie Externe Veiligheid organiseert cursusdagen voor de beginnende en gevorderde risico-analist. De cursus is gericht op professionals die de cursus (of vergelijkbaar niveau) bij het RIVM hebben gevolgd en nu in de dagelijkse praktijk QRA's opstellen en/of controleren.

Meer info & aanmelden >>

Verdiepingsdag: QRA-berekenen? Doe het goed!

Verdiepingsdag | 12 mei 2017

Kennis moet je onderhouden, permanente educatie is belangrijk. Voor de berekening van de EV-risico's voor een bedrijf of buisleiding met chemicaliën maken we gebruik van het rekenmodel Safeti-NL. De basiskennis beheers je, maar ken je ook de nieuwste ontwikkelingen?

Meer info & aanmelden >>

Cursus Emissiemetingen voor SCIOS  

2-daagse cursus | 9 en 23 juni | Sectie Lucht en Kiwa Training

Deze cursus geeft de inspectiebedrijven de mogelijkheid om aan de verplichtingen te voldoen uit het Besluit emissie-eisen middelgrote stookinstallaties waarin is opgenomen dat emissiemetingen mogen worden uitgevoerd door geaccrediteerde laboratoria en SCIOS scope 6 gecertificeerde bedrijven.

Meer info & aanmelden >>


Activiteiten i.s.m. VVM

 Learning and Innovations in Resilient Systems

Symposium | 23 & 24 maart 2017 | Heerlen

Op 23 en 24 maart 2017 organiseert de OU-faculteit Management, Science & Technology in Heerlen een internationaal Symposium 'Learning and Innovations in Resilient Systems'.

Meer info & aanmelden >>


Overig nieuws

Deelnemers gezocht voor testcase CO2-beprijzing

Tijdens de klimaattop in Parijs is besloten dat er een prijs betaald gaat worden voor het veroorzaken van CO2-uitstoot. Om het bedrijfsleven voor te bereiden op deze CO2-beprijzing start ondernemersplatform Klimaatplein.com een unieke testcase in de provincie Noord Brabant. Deelname aan de testcase is gratis.

Meer info en aanmelden op www.klimaatplein.com

Footprint 5000

1 februari start de tweede Footprint 5000 Challenge. Het nieuwe jaar is een goed moment om concreet mooie nieuwe dingen te gaan doen. - Ga jij de uitdaging aan?

Meer info en aanmelden op www.footprint5000.nl


Activiteiten derden

Klik hier voor een uitgebreid overzicht van activiteiten derden.

Expert Meeting: De Omgevingswet in de startblokken op lokaal niveau 

19 januari 2017 | Assen
Kosten: €20,- (Lidmaatschap VVM aangeven bij inschrijving)
Meer informatie en aanmelden: Praktijk Academie Omgevingsrecht

Praktijk Academie Omgevingsrecht & Maandag® organiseren op donderdag 19 januari 2017 gezamenlijk een inspirerende expert meeting over de komende Omgevingswet. Een middag met veel interactie en met name praktische handreikingen om het werken met de nieuwe Omgevingswet verder vorm te geven.

Climate denial comes to power - climate policies in times of Trump 

19 januari 2017 | 12:00-13:30 | Wageningen
Kosten: gratis
Meer informatie: WUR

While around a year ago, when the Paris climate deal was crafted, the idea was that climate 'scepticism' had come to an end, the US proves otherwise: climate denial now comes to power. This may impact climate policies in other countries, both in positive and in more negative ways. VVM-member Jan Paul van Soest will talk about what we can learn from what happens in the U.S.

Werk maken van verantwoord beleggen 

24 januari 2017 | Breukelen
Kosten: gratis
Meer informatie en aanmelden (via Eventbrite): VBDO & ABP

Welke wereld willen wij aan onze (klein)kinderen nalaten en hoe kunnen wij daar met duurzaam en verantwoord beleggen aan bijdragen? Met genoegen nodigen wij u uit voor het seminar georganiseerd door ABP en VBDO.

Studium Generale: Bij de wortel 

vanaf 7 februari 2017 | Utrecht
Kosten: gratis
Meer informatie: Studium Generale UU

Vanaf 7 februari gaat Studium Generale Utrecht in acht lezingen op zoek naar de diepere oorzaken van onduurzaam gedrag en naar oplossingen om ze aan te pakken.


Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf u dan hier uit met deze unieke code: .