VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

Bezoek ons op: 

 

Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, bekijk hem online.

Header VVM Nieuwsbrief
 

VVM nieuwsbrief Juli 2017

De VVM is het kennis- en relatieplatform van milieuprofessionals. Met bijeenkomsten, congressen, cursussen en het tijdschrift Milieu werkt de VVM aan het verder professionaliseren van haar 1500 leden. Voor € 125,- per jaar bent u al lid van de VVM.

VVM Bureau
Postbus 19039
3501 DA Utrecht
t. 030 - 232 29 89
f. 030 - 232 80 41
e.
uaerub.[antispam].@vvm.info
i. www.vvm.info

VVM nieuws

 

VVM en PAOTM bundelen krachten bij Opleiding Luchtkwaliteit

PAO Techniek en Management en VVM hebben tot beider genoegen een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de opleiding Luchtverontreiniging, luchtkwaliteit en depositie. In deze opleiding verzorgt PAOTM drie blokken en VVM twee. De opleiding is op hbo-niveau en is gecertificeerd bij het CPION. Deelnemers leren o.a. over wetgeving, vergunningverlening, fysieke processen, monitoring en rekenen met modellen. De eerstvolgende startdatum is 18 januari 2018. Lees meer >>

 

Sectie Water van VVM zoekt nieuwe leden!

De VVM-sectie Water is op zoek naar enthousiaste versterking. Wellicht ben jij wel degene naar wie we zoeken. De sectie Water bestaat op dit moment uit ca. 5 leden en komt één keer per ca. 6 weken bijeen. Iedere keer worden de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van water in relatie tot milieu en leefomgeving besproken. Daarnaast worden de activiteiten besproken die we organiseren. Meestal zijn dit enkele evenementen per jaar. Van sectieleden wordt verwacht dat zij bijdragen aan de activiteiten die we organiseren. Als je meer wilt weten of als je je belangstelling kenbaar wilt maken, kun je contact opnemen met sectievoorzitter Vincent Linderhof: fohrednil.tnecniv.[antispam].@wur.nl. Of bel met het VVM-Bureau: 030 232 2989.

 

VVM bureau gesloten

Tijdens de vakantie is het VVM-Bureau gesloten vanaf vrijdag 28 juli tot en met maandag 14 augustus. Ook buiten deze periode kan er in de maanden juli en augustus sprake zijn van verminderde bereikbaarheid door de afwezigheid van medewerkers. We wensen iedereen een prettige vakantie!

 

Call for papers Landelijk Geurcongres 2018

Begin 2018 gaat de VVM weer een landelijk geurcongres organiseren. Bij deze willen we graag een oproep doen aan iedereen die een presentatie over een geuronderwerp zou willen geven. Te denken valt aan geurhinder ten gevolge van bedrijven, veehouderijen of houtrook; ontwikkeling van nieuwe meetmethoden of een interessante casus. Voor het plenaire deel in de ochtend staan wetgeving en de drie geactualiseerde geurnormen al op het programma. Uw aanmelding, graag voorzien van een korte samenvatting van het onderwerp in max. 200 woorden, kunt u mailen naar negninjiehnav.m.[antispam].@vvm.info (deadline 30 september). Het organisatiecomité bestaat nu uit 4 mensen en kan ook nog wel uitbreiding gebruiken. Dus ook daarvoor kunt u zich aanmelden.

 

Sara is opnieuw moeder geworden

Sara Jantzen, onze bureaumedewerkster PR en communicatie, is voor de tweede keer moeder geworden. Op 14 juni werd Samuel geboren, zoon van Remko en Sara, broertje van Elijah. Van harte gefeliciteerd!

 

VVM(-leden) in het nieuws

Regelmatig is VVM of zijn VVM-leden in het nieuws, bekijk hier het overzicht. Bent u in het nieuws geweest, geef dit dan aan ons door via uaerub.[antispam].@vvm.info, met een link naar het artikel of naar het programma.

 

Laatste nieuwe berichten:

  • VVM-lid Rudy Rabbinge is winnaar geworden van de Rachel Carson Oeuvreprijs 2017. Volgens de jury hebben zijn maatschappijvisie en wetenschappelijke werk voor mens en milieu een enorme impact. Lees meer>>
  • VVM-lid Ernst Vuyk werd vanwege zijn bijzondere staat van dienst benoemd tot erelid van de Vereniging Organisatie voor Duurzame Energie. Wij wensen hem van harte geluk met zijn benoeming! Lees meer>>
  • VVM-lid Frits van Arkel schreef een weblog voor Quinsens Milieuadvies over big data en de Nationale Milieudag. Lees meer>>
  • VVM-lid Paquita Pérez Salgado deed onderzoek naar de vraag welke kennis en vaardigheden milieu- en duurzaamheidsprofessionals naar eigen zeggen nodig hebben om succesvolle interventies naar duurzaamheid te kunnen realiseren. VVM en Rachel Heijne hebben aan dit onderzoek meegewerkt. Lees meer>>
  • VVM-lid Jan Juffermans publiceerde een artikel op duurzaamnieuws.nl over miljoenen doden door fossiele energie. Lees hier het volledige artikel>>
  • VVM-lid Rachel Heijne, directeur van VVM, schreef een blog op de site van NPHF Federatie voor Gezondheid over haar bevindingen tijdens de Nationale Milieudag die in het teken stond van big data. Lees meer>>

VVM activiteiten

 

Innovatie en Duurzaamheid in de binnenvaart

Excursie | 7 september | 13:00 - 18:00 | VEKA Group | Werkendam

Werkendam is het hart van de scheepvaartindustrie waarin stalen casco's in enkele maanden tijd veranderen in volledig afgebouwde en ingerichte hightech schepen voor de binnenvaart. U heeft met deze excursie een unieke kans om een kijkje in de keuken te nemen van deze boeiende industrie, een schip in aanbouw te zien, te horen van de nieuwste duurzame innovatie van binnenvaartschepen en over de organisatie van de afgifte en financiering van afvalstoffen.

Meer info & aanmelden >>

 

Studiemiddag IJsseldelta zuid

Studiemiddag | 13 september | 13:30 - 16:30 | Isala Delta | Kampen

Op 13 september a.s. vindt een unieke studiemiddag plaats naar het omvangrijke project IJsseldelta-Zuid. De bypass ten zuiden van Kampen moet in combinatie met de reeds uitgevoerde zomerbedverlaging van de Beneden-IJssel met circa twee meter voor voldoende veiligheid zorgen. Daarnaast levert het project nevenvoordelen op voor recreatie, wonen en natuur.

Meer info & aanmelden >>

 

Ons voedselsysteem en het klimaat

Bijeenkomst | 27 september | 18:00 - 20:30 | Vrije Universiteit | Amsterdam

Deze bijeenkomst is de tweede in de serie bijeenkomsten onder de titel "Ons Voedselsysteem, duurzaam en gezond". Hoe voeden we in de toekomst 10 miljard wereldburgers duurzaam en gezond? Het onderwerp staat inmiddels op vele agenda's, maar welke rol ligt er voor milieuprofessionals? Die vraag staat centraal tijdens de VVM-bijeenkomst 'Ons voedselsysteem en het klimaat' op 27 september 2017 in Amsterdam.

Meer info & aanmelden >>

 

Dag van de Omgevingswet 2017

Congres | 5 oktober | Provinciehuis | Utrecht

De datum voor de Dag van de Omgevingswet 2017 is bekend: 5 oktober. Eerdere jaren vond de dag altijd plaats bij de Provincie Zuid-Holland, dit jaar zijn we voor het eerst te gast bij de Provincie Utrecht.

Meer info & aanmelden >>

 

Green Pharmacy Conference 2017

Conferentie | 27 oktober | 09.00 - 17.00 | UMC Utrecht | Utrecht

Worldwide, medicines of human and animal origin are found in (drinking) water, soil, food crops and air. Multi-resistant bacteria are also widely dispersed. To address this problem, a change is necessary in the way we deal with these agents. During this symposium, concrete options for action will be described and UMC Utrecht will demonstrate what they are doing in this area.

Meer info & aanmelden >>

 


Column

Elke maand plaatsen we een nieuwe column, geschreven door een VVM-lid.

 

"Ik zie wat jij niet ziet."

Door Annemarie van de Vusse

In deze column vertelt Annemarie van de Vusse over bijeenkomsten met het onafhankelijk adviesorgaan (OIM) waar mensen vanuit diverse achtergronden met elkaar in discussie gingen over wat er nodig is om Nederland een duurzame toekomst te geven. En hoe die toekomst eruit kan zien. Voorts verteld ze hoe dit leidde tot  een brief aan de informateur en hoe hieruit beelden werden gevormd van hoe Nederland in de toekomst duurzamer kan worden en deze beelden zich als een olievlek verpreidde en nog steeds verspreiden. Lees de column hier >>

 


Activiteiten derden

Klik hier voor een uitgebreid overzicht van activiteiten derden.

 

VMR Verdiepingsbijeenkomst - Het omgevingsrecht van de compacte stad

21 september 2017 | Raadzaal Pietershof | Utrecht

Kosten: zie VMR site

Meer informatie en aanmelden: VMR

Marlon Boeve zal tijdens deze bijeenkomst spreken over haar onderzoek over het omgevingsrecht in de compacte stad. Zij stelt het idee van de compacte stad centraal: de concentratie en menging van functies in het stedelijk gebied, waarbij een goede leefkwaliteit in dat gebied blijft gewaarborgd. Het onderzoek biedt inzicht in de benodigde juridische instrumenten ter stimulering van zuinig gebruik van de schaarse ruimte met een verantwoord niveau van milieubescherming. De nadruk is gelegd op de juridische knelpunten die samenhangen met het realiseren van een compacte stad als gevolg van door mensen ontstane verontreiniging.

 Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf u dan hier uit met deze unieke code: