In de andere tips schrijf ik af en toe 'schakel (terug) naar' of iets dergelijks. Deze trucjes kunt u daarbij gebruiken. Maar ook in de rest van uw (computer)leven komen ze nog wel van pas, dat weet ik bijna zeker. Oefen er dus gerust meteen even mee. En als u ze onder de knie heeft, dan heeft u - misschien zonder dat u het wilde - een eerste kleine stap gezet richting het worden van een 'power user'. ;-)
De Windowstoets linksonder op uw toetsenbord (verder: ⊞) opent het startmenu, dat wist u misschien al. Maar wist u dat u dan ook meteen kunt intiepen waar u naar zoekt? Dus bijvoorbeeld ⊞excel (en dan enter) start meteen MS Excel op (als u dat programma heeft). Hoofdletters zijn niet nodig, en half-affe woorden werken vaak ook al, als het maar een ondubbelzinnig resultaat oplevert. ⊞firef (en dan enter) zorgt dus bijna zeker voor Firefox.
Alt-tab (bij Apple heet command-tab of ⌘-tab) is bijna onmisbaar:
Je kunt in plaats van het navigeren (stap 2) met meermaals tab of shift-tab, ook een venster selecteren met de muis.
Gebruikt u Zoom in uw browser, en/of vertoont u de presentatie via uw browser (bv Prezi of Google Slides)? Dan wilt u snel en soepel schakelen tussen browsertabbladen. Gebruik ctrl-tab als de uitleg hierboven over alt-tab. Let op, de browser moet dan wel 'bovenop' de stapel vensters liggen en geselecteerd (aangeklikt) zijn.
Oftewel:
Overigens hoeft u niet te wachten tot degene voor u is gestopt met scherm delen. U 'drukt deze weg' met uw presentatie.
Voor de beste ervaring voor zowel uzelf als de overige deelnemers, raden wij aan gebruik te maken van een pc+webcam of laptop, maar mogelijk heeft u die niet voorhanden. Het kan ook met een tablet of mobiel. Installeer daarvoor de Zoom Mobile App.
Op tablets en smartphones ziet Zoom er iets beknopter uit:
Als uw internetverbinding het aan kan, kan een tablet of mobiel, of een tweede laptop, apart ingelogd in de sessie, wel een erg handige aanvulling zijn. U kunt dan bijvoorbeeld meer mensen in beeld krijgen, of checken of de deelnemers wel zien wat u wil dat zij zien. Let wel altijd op dat op het tweede apparaat de microfoon en de speaker volledig gedempt zijn.
In de meeste gevallen werkt Zoom zonder haperingen en met slechts minimale vertraging. Toch is het goed om er bij stil te staan.
Er zijn diverse plekken waar vertragingen, haperingen en verstoringen kunnen ontstaan, en aan een deel daarvan kunt u iets doen. Soms zijn oplossingen kosten geld (), soms zijn ze alleen haalbaar op de lange(re) termijn (), en soms is enige affiniteit met computers een pré (). Ook zijn er 'quick fixes' (); handelingen die je binnen enkele seconden kunt uitvoeren als de nood aan de man (m/v) is (eventueel nadat u het een keer heeft gedaan).
Mogelijk weet u niet waar de hapering door wordt veroorzaakt. Daarom is het slim om het allemaal even door te nemen.
Soms zitten microfoons op een stokje, soms niet.
Draadloze headsets zorgen meestal voor een kraakhelder geluid, maar in sommige gevallen kan het juist verstorend werken (bijvoorbeeld als de verbinding niet goed tot stand is gekomen, of door interferentie van de bluetoothfrequentie met de wifi-frequentie).
Afhankelijk van de situatie op uw werkplek, is het volgende zinvol om te proberen. :
Als een verbindingsprobleem in deze categorie past, komt dat meestal doordat u (mogelijk onbewust) via extra schakels Zoom gebruikt.
Misschien kan het internet op uw werkplek niet sneller. Dan kunnen de oplossingen die vallen onder het kopje 'Tussen uw laptop en uw router' alsnog helpen.
Veel toepassingen (zoals MS Powerpoint, en Zoom) reageren anders als ze hebben ontdekt dat er een tweede beeldscherm is aangesloten op de laptop. En soms kan het nuttig zijn om met meerdere apparaten tegelijk gebruik te maken van Zoom. Binnenkort volgen hier een aantal vuistregels voor het omgaan met meerdere apparaten. Maar tot die tijd alvast de belangrijkste vuistregel:
Test het (met collega's of met ons) in de opstelling zoals je van plan bent de presentatie te gaan geven. Voer dan ook echt alle stappen uit zoals je dat gaat doen tijdens de presentatie (dus ook presentatie opstarten, scherm delen, eventueel geluid laten horen, ...)
Niet alles hoeft perfect te lopen, maar het is zonde als de techniek afleidt van de inhoud. Hier geeft VVM-medewerker Joost tips voor het gebruik van Zoom voor sprekers en gespreksleiders van de bijeenkomsten van de VVM. Doe er je voordeel mee!
Overigens, heb je Joost's tips voor deelnemers al gelezen? Dat is ook nuttig om te doen.
Onthoud vast: