VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 
𝕏

 

 

 

 

 

 
Basisvaardigheden, ook nuttig zonder Zoom

In de andere tips schrijf ik af en toe 'schakel (terug) naar' of iets dergelijks. Deze trucjes kunt u daarbij gebruiken. Maar ook in de rest van uw (computer)leven komen ze nog wel van pas, dat weet ik bijna zeker. Oefen er dus gerust meteen even mee. En als u ze onder de knie heeft, dan heeft u - misschien zonder dat u het wilde - een eerste kleine stap gezet richting het worden van een 'power user'. ;-)

 

Windowstoets is machtig

De Windowstoets linksonder op uw toetsenbord (verder: ⊞) opent het startmenu, dat wist u misschien al. Maar wist u dat u dan ook meteen kunt intiepen waar u naar zoekt? Dus bijvoorbeeld ⊞excel (en dan enter) start meteen MS Excel op (als u dat programma heeft). Hoofdletters zijn niet nodig, en half-affe woorden werken vaak ook al, als het maar een ondubbelzinnig resultaat oplevert. ⊞firef (en dan enter) zorgt dus bijna zeker voor Firefox.

 

Alt-tab schakelt tussen vensters

Alt-tab (bij Apple heet command-tab of -tab) is bijna onmisbaar:

  1. Houd Alt ingedrukt en druk kort tab. Blijf alt ingedrukt houden! Je ziet nu een overzicht van openstaande vensters, en één daarvan is gemarkeerd.
  2. Telkens als je tab drukt, verschuift de markering één naar rechts. Met shift-tab verschuift de markering naar links. Blijf de hele tijd wel alt ingedrukt houden!
  3. Zodra je alt loslaat, komt het gemarkeerde venster bovenop alle andere vensters te liggen.

Je kunt in plaats van het navigeren (stap 2) met meermaals tab of shift-tab, ook een venster selecteren met de muis.

 

Ctrl-tab schakelt tussen browsertabbladen

Gebruikt u Zoom in uw browser, en/of vertoont u de presentatie via uw browser (bv Prezi of Google Slides)? Dan wilt u snel en soepel schakelen tussen browsertabbladen. Gebruik ctrl-tab als de uitleg hierboven over alt-tab. Let op, de browser moet dan wel 'bovenop' de stapel vensters liggen en geselecteerd (aangeklikt) zijn.

 
Soepel scherm delen

Presentatie helemaal opstarten, dan pas scherm delen

Oftewel:

  1. Open de powerpoint (of ander te presenteren bestand);
  2. Zet deze in de presentatiemodus (dat levert meestal een beeldvullende presentatie op, die alle andere vensters bedekt);
  3. Schakel terug (alt-tab of -tab) naar Zoom;
    • Had u Zoom nog niet opgestart, dan kunt u dat alsnog doen met ⊞zoom
  4. Selecteer (onderin het scherm) de groene knop Share Screen en kies vervolgens de juiste afbeelding;
    • De juiste afbeelding is bijna nooit een die 'Screen' in de naam heeft, zelfs niet als die er wel op lijkt;
    • De juiste afbeelding is bijna altijd de eerste pagina van uw presentatie, zonder venster o.i.d. er omheen.
  5. Alléén als in uw presentatie geluid of een filmpje zit, vinkt u links onderaan ook de bijbehorende optie(s) aan.
  6. Kies Share (rechtsonder)

 

Overigens hoeft u niet te wachten tot degene voor u is gestopt met scherm delen. U 'drukt deze weg' met uw presentatie.

 
Zoom op tablet of mobiel

Voor de beste ervaring voor zowel uzelf als de overige deelnemers, raden wij aan gebruik te maken van een pc+webcam of laptop, maar mogelijk heeft u die niet voorhanden. Het kan ook met een tablet of mobiel. Installeer daarvoor de Zoom Mobile App.

Op tablets en smartphones ziet Zoom er iets beknopter uit:

  • U heeft geen mogelijkheden om zelf uw scherm in te delen;
  • U kunt maximaal vier personen tegelijk zien, swipe naar links of rechts om andere aanwezigen te zien;
  • Tik op uw scherm om de knoppen te laten verschijnen. Die zitten vaak op een andere plek.

Als uw internetverbinding het aan kan, kan een tablet of mobiel, of een tweede laptop, apart ingelogd in de sessie, wel een erg handige aanvulling zijn. U kunt dan bijvoorbeeld meer mensen in beeld krijgen, of checken of de deelnemers wel zien wat u wil dat zij zien. Let wel altijd op dat op het tweede apparaat de microfoon en de speaker volledig gedempt zijn.

 
Haperingen verhelpen

In de meeste gevallen werkt Zoom zonder haperingen en met slechts minimale vertraging. Toch is het goed om er bij stil te staan.

Er zijn diverse plekken waar vertragingen, haperingen en verstoringen kunnen ontstaan, en aan een deel daarvan kunt u iets doen. Soms zijn oplossingen kosten geld (), soms zijn ze alleen haalbaar op de lange(re) termijn (), en soms is enige affiniteit met computers een pré (). Ook zijn er 'quick fixes' (); handelingen die je binnen enkele seconden kunt uitvoeren als de nood aan de man (m/v) is (eventueel nadat u het een keer heeft gedaan).

Mogelijk weet u niet waar de hapering door wordt veroorzaakt. Daarom is het slim om het allemaal even door te nemen.

 

Tussen uw mond en uw microfoon

Soms zitten microfoons op een stokje, soms niet.

  • Controleer of uw microfoon dicht genoeg bij uw mond zit.
  • Controleer of uw microfoon niet over uw kleding schuurt.
  • Controleer of u de juiste microfoon heeft geselecteerd (pijltje omhoog naast Mute).
  • Pas eventueel de gevoeligheid van uw microfoon aan (pijltje omhoog naast Mute, kies 'audio settings', en dan onder Microphone).

 

Tussen uw microfoon en uw laptop

Draadloze headsets zorgen meestal voor een kraakhelder geluid, maar in sommige gevallen kan het juist verstorend werken (bijvoorbeeld als de verbinding niet goed tot stand is gekomen, of door interferentie van de bluetoothfrequentie met de wifi-frequentie).

  • Soms helpt het om de verbinding tussen de draadloze headset en de laptop volledig opnieuw te starten (dus ook eerst verwijderen uit de lijst met bekende bluetooth-apparaten op uw laptop).
  • Sluit een bedrade headset aan, of gebruik de interne microfoon van uw laptop.
  • ,  Mogelijk kan uw wifi-router op een andere frequentie werken. Raadpleeg hiervoor de handleiding van uw wifi-router of de provider van wie u de wifi-router in bruikleen heeft.

 

Tussen uw laptop en uw router

Afhankelijk van de situatie op uw werkplek, is het volgende zinvol om te proberen. :

  • Zoek uit of uw wifi-signaal op een andere plek in huis mogelijk sterker is.
  • Zit u met meerdere apparaten in de bijeenkomst (bijvoorbeeld een tablet en een laptop), dan zet u bij maximaal één van de apparaten, de camera en microfoon aan.
  • Probeer data-intensieve werkzaamheden (met name uploaden van grote bestanden, of meerdere video conferencing-verbindingen) op een ander moment te plannen dan tijdens uw presentatie(s). Overleg eventueel met uw medegebruikers:
    • Op veel streaming diensten (bijvoorbeeld Netflix, Spotify, digitale televisie, ...) kunt u instellen hoe hoog de kwaliteit van de stream is. Het verschil tussen de hoogste en laagste kwaliteit is al snel een factor 10.
    • Overigens gebruikt de hoogste kwaliteit Spotify-stream nog altijd maar de helft van de laagste kwaliteit Netflix-stream. En verder is het goed om te weten dat bij het presenteren, de relatieve invloed van uploaden groter is dan de invloed van downloaden. Pick your battles carefully ;-).
  • Zorg voor een kabel tussen uw wifi-router en uw laptop.
  • Verbind niet via uw wifi-router, maar met een mobiele hotspot van uw smartphone (uitleg voor Android, uitleg voor Apple). Op veel plekken in Nederland is de 4G-verbinding daarvoor ruim voldoende. U bent er dan zeker van dat u de enige bent die van uw verbinding gebruik maakt.
    • Let wel, mogelijk betaalt u extra voor het datagebruik via mobiele abonnement. Bovendien is de accu van uw smartphone dan sneller leeg.
    • Let op, als het de eerste keer is dat u naar uw mobiele hotspot overschakelt, wordt u waarschijnlijk uit de Zoom-sessie gegooid. U moet dan dus opnieuw inloggen. De kans dat u er uit wordt gegooid als uw laptop uw mobiele hotspot al herkent, is veel kleiner.
  • Zet uw camera uit zet als u aan het presenteren bent. Daarmee missen de deelnemers weliswaar een bepaalde mate van communicatie, maar het zal de geluidskwaliteit ten goede komen, en de presentatie blijft ook gewoon doorgaan.
  • , ,  Installeer een wifi-versterker of mesh wifi (of laat het installeren).

 

Tussen uw router en het internet

Als een verbindingsprobleem in deze categorie past, komt dat meestal doordat u (mogelijk onbewust) via extra schakels Zoom gebruikt.

  • Maakt u gebruik van een VPN? Dat is een extra stap in de keten tussen u en de deelnemers. Overweeg dan om deze uit te schakelen voor de duur van de bijeenkomst.
  • Werkt u in een cloud-omgeving / op een server van uw werkgever / via Citrix / via RDP / via Parallels / ...? Ook dat is een extra stap in de keten tussen u en de deelnemers. Probeer dan die omgeving buiten uw Zoom-verbinding te houden. Oftewel:
    • Installeer en gebruik Zoom op uw eigen apparaat, niet in de cloud-omgeving;
    • vertoon uw presentatie op uw eigen apparaat, niet in de cloud-omgeving.
  • ,  Overweeg een 'groter' internetabonnement af te sluiten. Via deze pagina van de Consumentenbond kunt u meten wat uw internetsnelheid is, en ook of het (significant) sneller kan.

Misschien kan het internet op uw werkplek niet sneller. Dan kunnen de oplossingen die vallen onder het kopje 'Tussen uw laptop en uw router' alsnog helpen.

 
Meerdere beeldschermen, meerdere apparaten, ...

Veel toepassingen (zoals MS Powerpoint, en Zoom) reageren anders als ze hebben ontdekt dat er een tweede beeldscherm is aangesloten op de laptop. En soms kan het nuttig zijn om met meerdere apparaten tegelijk gebruik te maken van Zoom. Binnenkort volgen hier een aantal vuistregels voor het omgaan met meerdere apparaten. Maar tot die tijd alvast de belangrijkste vuistregel:

Test het (met collega's of met ons) in de opstelling zoals je van plan bent de presentatie te gaan geven. Voer dan ook echt alle stappen uit zoals je dat gaat doen tijdens de presentatie (dus ook presentatie opstarten, scherm delen, eventueel geluid laten horen, ...)

 

Waarom deze tips?

joost-heilbronlNiet alles hoeft perfect te lopen, maar het is zonde als de techniek afleidt van de inhoud. Hier geeft VVM-medewerker Joost tips voor het gebruik van Zoom voor sprekers en gespreksleiders van de bijeenkomsten van de VVM. Doe er je voordeel mee!

Overigens, heb je Joost's tips voor deelnemers al gelezen? Dat is ook nuttig om te doen.

Onthoud vast:

  • Windowstoets ⊞ is machtig
  • Alt-tab of -tab schakelt tussen vensters
  • Ctrl-tab schakelt tussen browsertabbladen