VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 
𝕏

VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

Bezoek ons op: 
𝕏
De gemaakte planeet

Zorg voor de toekomst in het Antropoceen

 

Dialoog

Het Antropoceen is het tijdperk waarin de mens de voorheen natuurlijke processen op aarde meer en meer beïnvloedt. Daarmee heeft de mens een grote verantwoordelijkheid op zich genomen, voor de aarde en voor de generaties die na ons komen. Het veilig stellen van onze ecologische toekomst stuit op tal van ethische en institutionele vragen.

  Zet in uw agenda

  woensdag 27 maart 2019
  19:00 - 21:30
  VVM Bureau,
Arthur van Schendelstraat 758, 3511 MK Utrecht

Let op, aan deze activiteit zijn deelnamekosten verbonden. Ga naar de kosten>>

 

Mens en natuur zijn de afgelopen eeuwen steeds verder verweven geraakt: in vele natuurlijke processen is de hand van de mens te herkennen. We zullen moeten nadenken over de grote urgentie van de ecologische vraagstukken van nu, maar ook moeten onderkennen dat we niet zomaar meer terug kunnen. Hoe kunnen we dan invulling geven aan onze verantwoordelijkheid? Welke morele kaders passen daarbij? Welke verplichtingen hebben we ten opzichte van de generaties van de toekomst? Hoe kunnen we de toekomstige generaties een stem geven in de besluitvorming van het heden?

Op deze ethische en institutionele vragen zijn geen eenduidige antwoorden te geven. De VVM-bijeenkomst ‘Zorgen over toekomst in het Antropoceen’ verkent de vragen aan de hand van een aantal introducties en vooral in een dialoog over de toekomst.

Programma

gemaakte-planeet-voorkant-albert-faber19:00 uur Introducties & Dialoog

Albert Faber, auteur van het boek ‘De gemaakte planeet, leven in het Antropoceen’, geeft een introductie op deze nieuwe tijd. Hij benoemt een aantal ethische en institutionele vragen over de zorg voor toekomstige generaties. Faber zal dit verbinden aan een pleidooi voor verbeeldingskracht.

Daarna gaan we hierover met elkaar in gesprek, onder leiding van Antoine Heideveld, voorzitter van de VVM en directeur van Het Groene Brein. In de eerste ronde verkennen we de ethische vragen, met een aftrap door Marc Davidson, hoogleraar ethiek van duurzame ontwikkeling (Universiteit Maastricht). In de tweede ronde gaan we dieper in op de institutionele vragen, met een aftrap door Wieke Pot, onderzoeker strategie langetermijnbesluitvorming (WUR).  

21:00 uur Netwerkborrel

21:30 uur Einde 

Boekbestelling

Hardcopy € 22,99 te bestellen via Amsterdam University Press

E-book € 11,99 te bestellen via Amsterdam University Press

 

  Delen

  Twitter mee via #Antropoceen @VVMbureau
Download de flyer
Deel het Facebookevent
Deel de LinkedIn Post

Tarieven

Vroegboektarief t/m 15 maart

€ 15,-- VVM-leden

Regulier

€ 47,50 Reguliere deelnemers
€ 25,--  VVM-leden
€ 9,-- Studenten, niet lid (voltijd)
gratis    Studentlid of recent afgestudeerd lid (voltijd)

Broodjespakket (te reserveren tot 25 maart)

€ 9,-- 2 broodjes + fruit p.p.

De kleine lettertjes

Tarieven zijn inclusief BTW. Wij controleren of u recht heeft op een korting. Bij annulering minder dan een week voor aanvang zijn de volledige deelnamekosten verschuldigd. Bij aanmelding minder dan een week voor aanvang, garanderen we niet meer dat u alle informatie tijdig ontvangt. Lees meer in onze algemene voorwaarden (.pdf).

 


Albert Faber, auteur @Albert_Faber


Antoine Heideveld, Het Groene Brein


Marc Davidson, Universiteit van Maastricht


Wieke Pot, WUR  @WiekePot

  Meer weten? Enthousiast geworden?

De organisatie van deze bijeenkomst is in handen van de VVM secties Jong en Ethiek