VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

 

 

 

 

 

 

Call for Papers Nationale Milieudag 2022: Grenzen aan de groei, 1972-2022-2072

Geplaatst op 28-06-2021  -  Categorie: Algemeen

‘Grenzen aan de groei’, het roemruchte rapport van de Club van Rome, verscheen in 1972. In 2022 is dit precies vijftig jaar geleden. Het alarmerende rapport vormde mondiaal het startsein om vorm te geven aan het milieubeleid. De VVM grijpt dit gouden jubileum aan om tijdens de 2022-editie van de Nationale Milieudag, stil te staan bij water sindsdien is bereikt en vooral wat niet: wat zijn de uitdagingen voor de komende vijftig jaar?

‘Grenzen aan de groei’ bracht voor het eerst de wisselwerking in beeld van vijf kritische factoren: bevolkingsgroei, voedselproductie, industrialisatie, uitputting van natuurlijke hulpbronnen en vervuiling. Dit gebeurde in de vorm van scenarioberekeningen voor de periode 1970-2170 met dramatische uitkomsten.

Het jaar 2022 markeert de eerste vijftig jaar van hoe de wereld er nu voorstaat. Wat zijn de lessons learned? Is het beeld voor wat de wereld de komende vijftig jaar te wachten staat nog net zo dramatisch als de in het boek getoonde berekeningen? En wat betekent voor de toekomstige ontwikkelingen.

In 2022 wil de VVM diverse activiteiten rondom dit thema opzetten. In ieder geval staat de Nationale Milieudag in het teken van dit onderwerp. Ook brengen we een special uit van Tijdschrift MILIEU en maken we filmpjes en podcasts rondom dit thema.

Oproep
Om het hele jaar door voldoende nieuws te hebben, roept de VVM op om onderzoeksvoorstellen in te dienen. Ook willen we studenten enthousiasmeren om voor hun Master met het onderwerp aan de slag willen. Met het oog hierop zoeken we organisaties om een student te begeleiden of een stageplek te bieden.

We vragen je om in maximaal een half A4 een onderzoeksvoorstel in te dienen via uaerub.[antispam].@vvm.info. Liefst zo snel mogelijk, maar in ieder geval voor 1 februari 2022. Na het indienen krijg je zo snel mogelijk een reactie. Kijk op onze website voor meer informatie.