VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

 

 

 

 

 

 

Column: Arjen Lubach slaat plank mis

Geplaatst op 13-11-2018  -  Categorie: VVM-leden Blog  -  Auteur: Martin Kroon

vvm-lid-martin-kroon-4x4-publishVVM-leden Column Martin Kroon

Op zondag 11 november was Arjan Lubach met zijn warme pleidooi voor kernenergie volledig de weg kwijt. Arjen Lubach en kernenergie. Op internet is al gehakt gemaakt van zijn oppervlakkige conclusies, en WISE heeft hem geparafraseerd op Youtube. Daarnaast blijft het de vraag waarom je de Duivel met Beëlzebub moet uitdrijven.

Dus jammer dat onze altijd kritische Lubach en zijn jeugdig(?) team in de actuele kernenergie-is-de-oplossing-voor-het-klimaat framing getrapt zijn en drie verkeerde uitgangspunten nemen.

Het gebrek aan energie in de toekomst met alleen zon/wind (terecht gesignaleerd) kan ook - en moet - naast duurzame opslag via waterstof e.d. - vooral opgevangen worden door radicale energiebesparing. Verder gaat Lubach ervanuit - en helaas de onbenullige voorlichtster van Greenpeace ook - dat kernenergie ‘nul CO2’ of CO2-vrij is. Dat is een sterk frame (er wordt niks verbrand), maar aantoonbaar misleidend. Je moet immers full-cycle rekenen bij CO2/klimaat. Dan blijkt kernenergie per kWh nog altijd 10% - 20% aan CO2 bij te dragen vergeleken met de 100% bij kolenstroom.

Lubach gaf tot slot een klassiek staaltje statistisch liegen weer, afgezien van de aanvechtbaarheid van de cijfers die hij van internet geplukt heeft. In de besluitvorming met doden/gezondheid als criterium tellen de buitenlandse full-cycle slachtoffers nooit mee bij een project/product in Nederland. Idem met Arbo-doden, die sowieso nooit meetellen in milieuvergunningen. Lubach gooit dus alles op een statistische hoop, appels en peren en kippen door elkaar. Prima zo'n kritisch geluid, maar ik ben bang dat hier enige onervarenheid met risicovergelijking opspeelt.

De grootste omissie is uiteraard het weglaten van het maximaal mogelijke ongeval/gevolg als je een centrale op de Maasvlakte zet: de complete en decennia durende besmetting en ontruiming van Rijnmond of de hele Randstad, waar een stralingspluim vrijwel zeker overheen zal trekken. Zolang er geen intrinsiek veilige kerncentrales bestaan kan geen enkele overheid dat risico nemen.

Martin Kroon

Martin Kroon is oud-projectleider rijsnelheden en rijgedrag/ instructeur Het Nieuwe Rijden. Hij is sinds 2006 lid van VVM en is actief in de sectie Verkeer en Vervoer.