VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

 

 

 

 

 

 

Klimaatcongres komt op juiste moment!

Geplaatst op 13-11-2019  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Jan de Graaf

Nijmegen is afgelopen jaar uitgeroepen tot Europe Green Capital. “Wij waren al op allerlei lijstjes de beste in Nederland en nu blijken we dus ook Europees tot de absolute top te behoren”, laat wethouder Harriët Tiemens trots weten. “Bijzonder vindt de Europese Commissie dat wij als kleine stad met een redelijk beperkt budget zulke goede resultaten weten te behalen.”harriet-tiemens

De indrukwekkende milieuprestaties komen Nijmegen niet aangewaaid. “We hebben jarenlang consequent beleid gevoerd”, benadrukt wethouder Harriët Tiemens. “We hebben vooral veel energie gestoken in de samenwerking met allerlei partijen in de stad, waaronder ziekenhuizen, de universiteit, scholen, sportverenigingen en evenementenorganisaties.”

Windpark van bewoners
Nijmegen scoort met name heel goed qua management, mobiliteit en een aantal indrukwekkende circulaire initiatieven. Het spreekt voor zich dat het vormgeven van de energietransitie volop prioriteit heeft in haar gemeente. “Zo steken we veel energie in de wijken. Al jarenlang stimuleren we de aanschaf van zonnepanelen en het nemen van besparingsmaatregelen. Dit gebeurt met oog voor de betaalbaarheid.” Ook de grote gebaren schuwt Nijmegen niet. “We hebben een indrukwekkend windpark aan de rand van de stad ontwikkeld. Bijzonder is dat inwoners daar eigenaar van zijn. Dit geldt ook voor een groot zonnepark dat onder de molens wordt aangelegd.” Maar er gebeurt nog veel meer door de Europese koploper, zoals in regionaal verband duurzame elektriciteit inkopen. “Dit betekent dat wij als gemeente over pakweg vijf jaar helemaal op onze eigen hernieuwbare bronnen draaien.”

Versnellingsopgave
Tijdens het Grote Klimaat Oplossingen Congres op 3 december hoopt Tiemens anderen te enthousiasmeren met het inspirerende verhalen uit haar gemeente. Toch is de energietransitie ook in Nijmegen nog lang geen gelopen race, waarschuwt ze. “Wij zijn een oude stad en dat maakt de besparingsopgave veel ingewikkelder dan in een nieuwe gemeente als Almere.” Ook het klimaatakkoord, dat zij van harte omarmt, zorgt voor hoofdbrekens. “Wij krijgen er heel veel taken bij. Dat kunnen we aan, laat dat duidelijk zijn, mits het Rijk over de brug komt met passende financiële en juridische ondersteuning. Wij zullen samen moeten uitvinden wat er nodig is om te versnellen.”

Daarbij hoort ook leren van de ervaringen van anderen. “Voor de energietransitie kijken we heel goed wat andere gemeenten doen en proberen we samen op te trekken als gaat om het agenderen van gebouwgebonden financiering bijvoorbeeld. Andere gemeenten kopiëren op hun beurt de concessie voor onze eigen hernieuwbare energie en hetzelfde geldt voor het windmolenpark.” De financiering is bijzonder. “Onze inwoners hebben via de aanschaf van aandelen gezorgd voor voldoende eigen vermogen om vervolgens met succes vreemd vermogen aan te trekken. Als gemeente hebben we alleen maar toestemming gegeven, want ook het initiatief voor het windpark kwam uit de bevolking.”

Oproep
Net als Bas Eickhout (zie Doorbreek hardnekkige taboes in klimaatbeleid), eveneens spreker tijdens het klimaatcongres, roept Tiemens op om klimaatoplossingen niet alleen maar te problematiseren. “We moeten kritisch zijn , maar vergroot niet voortdurend de nadelen van iedere oplossing uit, want daarmee wordt het onnodig ingewikkeld. Ook tussenstappen zijn nodig, we kunnen niet in één klap naar een ideale, volledig duurzame wereld. Dat verlamt de beweging die zo hard nodig is, terwijl er al zoveel stappen zijn die we kunnen zetten. Wat dat betreft komt het congres daarom op het juiste moment.”

Harriët Tiemens spreekt tijdens het Grote Klimaat Oplossingen Congres op 3 december in Den Bosch!