VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

Bezoek ons op: 

body>

 

Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, bekijk hem online.

Header VVM Nieuwsbrief
 

VVM nieuwsbrief November 2017

 

De VVM is het kennis- en relatieplatform van milieuprofessionals. Met bijeenkomsten, congressen, cursussen en het tijdschrift Milieu werkt de VVM aan het verder professionaliseren van haar 1500 leden. Voor € 125,- per jaar bent u al lid van de VVM.

VVM Bureau
Arthur van Schendelstraat 758
3511 MK Utrecht
t. 030 - 232 29 89
f. 030 - 232 80 41
e.
uaerub.[antispam].@vvm.info
i. www.vvm.info

 

VVM op Twitter, LinkedIn & Facebook

twitter.com/VVMBureau
twitter.com/RachelHeijne
twitter.com/hetMILIEUblad

VVM op LinkedIn
VVM-groep op LinkedIn
Facebookpagina VVM

 

VVM nieuws

 

ALV op 30 november

30 november vindt de jaarlijkse ALV plaats. Alle leden van VVM zijn uitgenodigd deze te bezoeken. Zet de datum vast in uw agenda! Vanaf 19:30 start de ALV tot ongeveer 20:30. Aansluitend is er een borrel.

 

Uitreiking Rachel Carson Milieuscriptieprijs

De uitreiking van de Rachel Carson Milieuscriptieprijs vindt dit jaar plaats op 30 november, voorafgaand aan de ALV. Genomineerden Sarah Bedolfe, Naomie Montenegro Navarro, Thomas Thorin en Marlinde Verton zullen hun scriptie presenteren, met professionals en met de zaal in gesprek gaan. Vervolgens wordt door de jury de prijs uitgereikt.

Meer informatie en aanmelden via vvm.info/milieuscriptieprijs/uitreiking-2017.

 

Regelmatig vacatures op de VVM website

Regelmatig staan er vacatures op onze site. Bent u op zoek naar een baan in het milieuveld, kijk dan vooral regelmatig op onze website!

 

Kom in het VVM mediateam!

VVM is op zoek naar mensen met talent voor (social) media. Kan jij vloggen, bloggen, infographics, animatiefilmpjes maken of ...? En vind je het leuk om dit zo af en toe te doen voor de VVM? Dan nodigen wij je uit deel te nemen aan ons mediateam. In het team wordt besproken welke onderwerpen en activiteiten zich hiervoor lenen. Sturing wordt gegeven vanuit het VVM bureau, maar eigen creativiteit en ideeèn worden sterk gewaardeerd.

Voor meer informatie neem contact op met Sara Jantzen (neztnaj.s.[antispam].@vvm.info) en/of Rachel Heijne (enjieh.r.[antispam].@vvm.info/06-20770671).

 

Postbus VVM opgeheven

Vanaf 1 januari wordt de postbus van VVM opgeheven. Vanaf dat moment ontvangen wij onze post alleen nog maar op ons bezoekadres, Arthur van Schendelstraat 758, 3511 MK in Utrecht. Stuurt u uw post naar ons postadres? Wijzig dan de adresgegevens voor 1 januari!

 

VVM(-leden) in het nieuws

Regelmatig is VVM of zijn VVM-leden in het nieuws, bekijk hier het overzicht. Bent u in het nieuws geweest, geef dit dan aan ons door via uaerub.[antispam].@vvm.info, met een link naar het artikel of naar het programma.

 

Laatste nieuwe berichten:

  • UNESCO-hoogleraar en VVM-lid Paquita Perez en beleidsmedewerker dr. Jos Rikers, hebben bijgedragen aan een UNESCO-publicatie over leren voor duurzame ontwikkeling. Lees meer>>
  • VVM-leden Rens Bolkestein en Daniella Nijman zijn geinterviewd voor een artikel in Publiek Denken over de Omgevingswet. Lees meer>>
  • VVM-lid Pieter Jan Kole en anderen hebben in 2015 in tijdschrift Milieu een artikel gepubliceerd over autobandenslijtstof. Hierover is nu gepubliceerd in International Journal of Environmental Research and Public Health. Lees meer>>
  • VVM-lid Babette Porcelijn heeft een app gemaakt om je eigen 'verborgen impact' in kaart te brengen. Hiermee is ze al meerdere keren in het nieuws geweest. Lees meer>>
  • VVM-leden Jerry de Rijke en Tjeerd van der Meulen beide actief in VVM sectie Milieurecht & Praktijk, schreven een artikel voor ROMagazine met de titel 'Het omgevingsplan is meer dan een speeltje voor RO'ers'. Lees meer>>

ENEP

De ENEP-newsflash nr 55 staat weer online! Met onder andere: 'Neonicotinoid bans having adverse effects on the bee population' en 'Members express that EU SDG goals are not impressive enough'. Lees newsflash 55>>

 

Advertorial

World Efficiency Solutions: duurzaamheidsoplossingen

Klimaatdoelstellingen en ecologische transitie zijn belangrijker dan ooit. Bent u op zoek naar oplossingen voor CO-2 reductie- en duurzaamheidsvraagstukken? World Efficiency Solutions is zowel een beurs met congres als een permanent online-platform voor uitwisseling. Kom naar Parijs van 12 t/m 14 december of naar Bonn (COP 23) van 14 t/m 16 november en join de online community. Registreer op deze link met de code PSXP17.

 


VVM activiteiten

 

VVM Café - Duurzame toekomst voor voedsel én biodiversiteit

VVM Café | 15 november | 17:30 - 20:30 | VVM Bureau | Utrecht

De productie van voedsel en het verbeteren van de biodiversiteit zijn nauw met elkaar verweven. Het versterken van die wisselwerking staat centraal tijdens het VVM Café op woensdagavond 15 november. Daarbij is er nadrukkelijk oog voor de rol van de financiële sector bij het stimuleren van duurzame initiatieven in het bedrijfsleven.

Meer info & aanmelden >>

 

(3-daagse) Beneluxconferentie 2017

VVM Congres | 22 t/m 24 november | Middelburg & Oostkapelle

Van 22 t/m 24 november a.s. vindt in Nederland (provincie Zeeland) de conferentie 'Leren leven binnen de grenzen van onze Aarde' plaats. Menselijk ingrijpen in ecosystemen vormt de rode draad van alle inleidingen, filmbeelden en excursies. Bedreigingen én kansen voor de natuur komen beide aan bod, steeds vanuit het perspectief van voorlichting, educatie en onderwijs.

Meer info & aanmelden >>

 

Juridisch Café over de Zorgplicht

Juridisch Café | 29 november | 16:30 - 20:00 | VVM Bureau | Utrecht

Handhavend optreden op basis van de zorgplicht kent de nodige haken en ogen. Toch zijn er zeker mogelijkheden. Hetzelfde geldt voor het stellen van maatwerkvoorschriften op basis van de zorgplicht. Het Juridisch Café van de VVM op woensdag 29 november 2017 focust op wat hier zoal bij komt kijken.

Meer info & aanmelden >>

 

Algemene Ledenvergadering (ALV)

ALV (alleen voor leden) | 30 november | 19:00 - 21:00 | VVM Bureau | Utrecht

Inloop is vanaf 19:00. Vanaf 19:30 start de ALV tot ongeveer 20:30. Aansluitend is er een borrel.

 

Uitreiking Rachel Carson Milieuscriptieprijs

Uitreiking | 30 november | 17:00 - 19:00 | VVM Bureau | Utrecht

Op donderdag 30 november presenteren de genomineerden van de Rachel Carson Scriptieprijs tijdens een feestelijke bijeenkomst hun onderzoek. De VVM wil met deze prijs grotere bekendheid geven aan de onderzoeken die studenten aan hogescholen (HBO) en universiteiten (WO) rond milieu en duurzaamheid uitvoeren.

Meer info & aanmelden >>

 

Jaarcongres Relevant 2017

Congres | 14 december | 09:00 - 17:00 | De Fabrique | Utrecht

Dit is hét congres voor Externe Veiligheid. Jaarlijks bezoeken zo'n 250 deelnemers, afkomstig uit gemeenten, provincies, veiligheidsregio's, bedrijfsleven en adviesbureaus, het congres voor verdieping en ontmoeting. Centraal staat dit keer de veranderingen die de Omgevingswet voor het werkveld met zich meebrengt.

Meer info & aanmelden >>

 

Landelijk Geurcongres 2018

Congres | 20 maart | 09:00 - 17:00 | HAS Hogeschool | 's-Hertogenbosch

Geuren spelen een belangrijke rol in de kwaliteit van de leefomgeving. Vaak in aangename zin, maar regelmatig ook niet. Een belangrijk effect van ongewenste geur is hinder, variërend van ergernis tot slaapverstoring. Het congres 'Geurhinder: landelijk en lokaal' op 20 maart 2018 belicht de mogelijkheden om overlastsituaties te verminderen.

Meer info & aanmelden >>

 


VVM Cursussen

Klik hier voor een overzicht van alle cursussen die VVM biedt.

 

Emissiemetingen voor SCIOS 

2-daagse cursus | 10 en 24 november | Sectie Lucht en Kiwa Training

In het Besluit emissie-eisen middelgrote stookinstallaties is opgenomen dat emissiemetingen mogen worden uitgevoerd door geaccrediteerde laboratoria en SCIOS scope 6 gecertificeerde bedrijven. In twee dagen worden de verschillende aspecten van emissiemetingen, zoals het nemen van representatieve rookgasmonsters en de daarop volgende analyse en verwerking van de analyseresultaten, uitgelegd. De cursus wordt afgesloten met een praktijkdeel en een toets.

Meer info & aanmelden >>

 

Luchtverontreiniging, luchtkwaliteit en depositie 

Opleiding | Start 18 januari | PAO, PKL en VVM

Omdat de samenleving vraagt om goed opgeleide professionals en experts op het gebied van luchtverontreiniging, luchtkwaliteit en depositie, en de breedte en complexiteit daarvan groot is, heeft het Platform Kwaliteit luchtmetingen (PKL) het initiatief genomen om een opleiding Lucht op te zetten op post-HBO niveau. Deze opleiding geeft u een stevige basis voor uw werkzaamheden op het gebied van luchtverontreiniging, luchtkwaliteit en depositie. De opleiding wordt georganiseerd door VVM en PAO Techniek en Management.

Meer info & aanmelden >>

 


Overig nieuws

 

Complexe samenhang mondiale duurzaamheidsuitdagingen verbeeld

De publicatie People and the Earth, met 23 infographics over de doelen voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties, is gelanceerd tijdens een bijeenkomst in het Museon in Den Haag. De mondiale uitdagingen om duurzaam om te gaan met voedsel, water, land en energie zijn complex vanwege de onderlinge verwevenheid. In infographics wordt de mondiale samenhang zichtbaar gemaakt en helder verbeeld welke mogelijke oplossingen er zijn om te komen tot een duurzame wereld. Lees meer en download de publicatie hier >>.

 

Call for abstracts 2018 SRA-Benelux Conference : Change In Risk – Risk In Change
SRA-E-Benelux welcomes your abstracts for oral presentations. The deadline for submissions is 17 November 2017.

Click here for more information >>

 


Activiteiten derden

Klik hier voor een uitgebreid overzicht van activiteiten derden.

 

Congres Geluid, Trillingen en Luchtkwaliteit 

7 en 8 november 2017 | Expo Hoevelaken | Hoevelaken

Kosten: €695. Early bird korting loopt tot 18 september.

Meer informatie: gtlcongres-beurs.nl. Aanmelden: gtlcongres-beurs.nl

Tijdens dit congres worden diverse actuele thema's op het gebied van geluid, trillingen en luchtkwaliteit besproken en bediscussieerd. Daarbij gaat het om beleid, regelgeving in ontwikkeling, uitvoering van projecten en technische ontwikkelingen. De actuele kennis en ervaringen hierover worden met u gedeeld. Op de informatiemarkt vindt u diverse bedrijven die graag hun innovaties en producten en diensten aan u willen toelichten. Ook is er voldoende gelegenheid om in een informele sfeer verder te praten over de besproken congresthema's, alsmede oude en nieuwe contacten te spreken.

 

Circularity in Businesses infographic 

10 november 2017 | HAS Universiteit | 's Hertogenbosch

Kosten: gratis.

Meer informatie: VVM. Aanmelden: HAS Universiteit

The annual mid-term event is hosted by Environmental Science students and takes place at HAS University of Applied sciences. During this event six project groups, which are all related to circularity, will present their intermediate results. These projects vary from sustainably brewing of beer to reuse of diapers. Do you want to be inspired or inspire us? Please be welcome to join us the 10th of November.

 

VNG Festival: Invoering Omgevingswet: Hoe dan?! 

15 november 2017 | Kromhouthal | Amsterdam

Kosten: gratis.

Meer informatie: VVM. Aanmelden: VNG Festival

Ben jij bezig met invoering van de Omgevingswet en vraag je je regelmatig af: "maar hóe dan?!" Reserveer dan 15 november in jouw agenda. Op deze dag vindt het VNG Festival Invoering Omgevingswet: Hoe dan?! plaats en gaan we jouw hoe-vragen beantwoorden. Specialisten én ervaringsdeskundigen staan dan klaar om met jou en je collega's uit andere gemeenten aan de slag te gaan met prangende hoe-vragen. Je gaat op deze dag interessante en relevante kennis en ervaring opdoen die je de volgende dag in je eigen praktijk kunt toepassen.

 

Groen nodig voor een gezonde stad 

24 november 2017 | WECF | Utrecht

Kosten: gratis.

Meer informatie: VVM. Aanmelden: PGL

In samenwerking met de WECF (women engage for a common future) organiseert de vereniging Partners voor een Gezond Leefmilieu (PGL) een themamiddag over te nemen maatregelen om de stad groener te maken met het oog op een verbetering van de gezondheid.

 

Symposium Oog, oor en hart voor stilte en stiltegebieden 

29 november 2017 | Provinciehuis Noord-Holland | Haarlem

Kosten: gratis (maar niet vrijblijvend).

Meer informatie: VVM. Aanmelden: NSG

Op deze informatieve en inspirerende dag zult u meer te weten komen over het belang van stilte en stiltegebieden. Het is een dag waarop de deelnemers kennis en informatie krijgen over stilte en stiltegebiedenbeleid van de gastsprekers én van elkaar. Ook zullen de deelnemers gedurende de dag op verschillende manieren stilte ervaren. Op deze dag zullen o.a. de volgende vragen aan de orde komen: Is stilte belangrijk voor mens en dier? Wat zijn effecten op gezondheid? Waarom zijn stiltegebieden belangrijk? Wat mag er wel en niet in stiltegebieden? etc.

 

Circular Economy Lab 17: Bedrijfsafvalstromen 

4 december 2017 | Academiegebouw | Utrecht

Kosten: gratis (maar wel aanmelden).

Meer informatie: VVM. Aanmelden: USI

Waarom worden bedrijfsafvalstromen nu nog gestort of verbrand?
Hoe kunnen dergelijke reststromen hoogwaardiger worden gerecycled?
Wat zijn de belemmeringen in dit proces en hoe kunnen deze worden weggenomen?
En welke bijdragen kunnen de betrokken bedrijven en andere belanghebbenden hieraan leveren?
Deze vragen staan centraal tijdens het 17e Circular Economy Lab. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door het Utrecht Sustainability Institute in samenwerking met Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en de Amsterdam Economic Board.

 Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf u dan hier uit met deze unieke code: .