VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

Bezoek ons op: 

Nationale Milieudag 2021:
Leren van 50 jaar milieubeleid

 15-18 juni 2021
 Online, via Zoom

 

 

 

 

 


Nationale Milieudag 2021:
Leren van 50 jaar milieubeleid

 15-18 juni 2021
 Online, via Zoom

Plenair programma

 

Laatste update: 1 april

 
 

Nationale Milieudag 2021

15 juni | 09:30-11:00 

09:00 

Inloggen (via Zoom)

09:30 

Welkom
door dagvoorzitter Antoine Heideveld, voorzitter VVM 

Antoine Heideveld (c) | NMD2020 | NMD2019

Antoine Heideveld,
dagvoorzitter

Het nieuwe gezicht van het milieubeleid
Een aantal jonge mensen die op verschillende manieren werken aan een duurzame samenleving komen aan het woord. Zij gaan in op vragen als: Wat doe je? Waar verbaas je je over dat dat niet al lang gebeurd is? Welke omslag moeten we maken? Wat doe jij echt anders dan de vorige generaties milieuprofessionals. Met:
Rico Disco, organizer Fair Future Generators, Milieudefensie 
Laurie Kos, assistant project manager, Gemeente Amsterdam & mede-initiatiefneer Groen Pensioen 
Anton Teeuw, oprichter & ontwerper, Planq  

spreker-01-rico-disco-400x400

Rico Disco

spreker-02-laurie-kos-vierkant
Bio Laura Kos

Laurie is medeoprichter van- en PensioenVergroener binnen- het initiatief Groen Pensioen. Zij bewegen pensioenfondsen om te stoppen met beleggen in vervuilde industrieën en duurzaam te gaan beleggen. Groen Pensioen informeert en activeert pensioendeelnemers en is in gesprek met pensioenfondsbestuurders om pensioenbeleggingen transparanter en duurzamer te maken. Verder roept Laurie op tot meer jongeren die hun stem laten horen in de vergrijsde pensioensector.

Laurie werkt bij de Gemeente Amsterdam aan een verduurzamingslag binnen projectmanagement in gebiedsontwikkelingsprojecten. In gebiedsontwikkeling (transformatie en nieuwbouw) is veel duurzame winst te behalen. Ze werkt aan de ontwikkeling van IJburg en daarnaast aan meer kennis en vaardigheden onder projectmanagers en aan meer samenwerking tussen verschillende afdelingen binnen de gemeente voor een duurzamer Amsterdam. 

 
spreker-03-anton-teeuw-via-li
Info over Planq

Planq is een duurzaam meubelmerk, opgericht door de tweelingbroers Anton & Dennis. Het doel is simpel: de jaarlijkse textiel afvalberg van 139.000 ton in Nederland te verkleinen, door van laagwaardige afvalstromen, high-end producten te maken. Vanuit dit perspectief hebben de broers een eigen PlanqTextile ontwikkelt. Dit is een composiet van onder andere textiel, zoals spijkerbroeken en legerkleding, maar ook van biologisch afbreekbare materialen, zoals vlas en jutezakken. Door de combinatie van het PlanqTextile en de passie voor ontwerpen ontstond er een duurzame meubelcollectie. Het PlanqTextile leent zich perfect voor de zittingen van de stoelen, tafelbladen en als fineer voor de circulaire kasten. Hiermee zijn de meubels niet alleen duurzaam, maar ook nog eens uniek!

 

Reactie van doorgewinterde milieuprofessionals
Vier mensen die al langer in de milieuwereld meelopen reageren op de verhalen van de jongeren. Zij gaan in op vragen als: Wat vind je van het geluid van deze generatie? In hoeverre verschilt dit van jouw benadering en aanpak? Met:
Jacqueline Cramer,USI UU, AEB 
Ed Nijpels, bestuurder/toezichthouder, SER 
Carolien Kroeze, Professor, leerstoelhouder Water Systems and Global Change, WUR 
Carola Wijdoogen, Stichting Sustainability University >

Veel ruimte voor interactie met deelnemers

spreker-2a-jacqueline-cramer-c
Bio Jacqueline Cramer

Jacqueline Cramer is professor duurzaam innoveren aan de Universiteit Utrecht en lid van de Amsterdam Economic Board, met name actief op het gebied van circulaire economie. Daarnaast heeft ze verschillende nevenfuncties, zoals voorzitter van het Betonakkoord, voorzitter van de Raad van Toezicht van Holland Circular Hotspot en voorzitter van de Raad van Toezicht van de Plastic Soup Foundation. Van februari 2007-febr.2010 was zij Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

 
spreker-06-ed-nijpels-via-ser-vierkant

Ed Nijpels

spreker-07-carolien-kroeze-vierkant
Bio Carolien Kroeze

Prof dr Carolien Kroeze is hoofd van de leerstoelgroep Water Systems and Global Change Group van de Wageningen UR en directeur van WIMEK (Wageningen Institute for Environment and Climate Research). Daarnaast is ze ook universitair hoofddocent in Environmental Outlook Studies aan de Faculteit Management, Science & Technology van de Open Universiteit van Nederland, en universitair hoofddocent aan de Chinese Academy of Sciences. Haar onderzoek omvat scenarioanalyses en evaluatie van milieubeleid gericht op gelijktijdige bestrijding van meerdere milieuproblemen. Ze houdt zich bezig met de analyse van milieusystemen.

 
spreker-08-carola-wijdoogen-400x400
Bio Carola Wijdoogen

Carola studeerde bedrijfskunde aan Nyenrode en Internationale Betrekkingen aan de Johns’ Hopkins University in Washington DC.

In 2010 werd zij de eerste directeur Duurzaam ondernemen bij NS. Haar doel was het realiseren van een klimaatneutraal, circulair en inclusief bedrijf. Carola was de drijvende kracht achter het grootste groene windstroom contract in de wereld, waardoor in Nederland als eerste land ter wereld de treinen op 100% windstroom rijden. Ook zorgde zij er voor dat NS als een van de eerste bedrijven ter wereld een maatschappelijke winst- en verliesrekening publiceerde. Voor haar werk ontving zij diverse onderscheidingen zoals MVO-manager van het jaar in 2014.

In 2019 verliet zij NS en werd zij directeur-bestuurder en medeoprichter van de Stichting Sustainability University (2019) met als doel kennis over het vak van (toekomstige) duurzaamheidsprofessional te ontwikkelen en te delen door onderzoek en peer2peer-learning. Met dezelfde doel schreef zij de boeken 'MVO doe je Zo' (2016) en “7 Roles to Create Sustainable Success” (2020).

Daarnaast ondersteunt zij organisaties en professionals bij transities naar duurzame bedrijfsvoering, heeft diverse toezichthoudende posities en geeft gastcolleges en lezingen op verschillende universiteiten en hogescholen. 

 

Afsluiting
Met een boodschap voor de komende tijd. Deze wordt overhandigd aan:
Michel Scholte, minister van de Nieuwe Economie, TruePrice.org / ImpactInstitute.com / ImpactEconomyFoundation.org 
Roald Lappere, DG Milieu en Internationaal, Ministerie van I&W 

11:00 

Einde

spreker-09-michel-scholte-via-li

Michiel Scholten

spreker-10-roald-lapperre-via-abd-vierkant

Roald Lappere