VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

WWW 20170607 NMD   CC0 geralt   pixabay

Big Data - Big Ambition

Nationale Milieudag 2017

t/m woensdag 31 mei 2017

Dataverzameling en -analyse speelt een steeds belangrijkere rol om milieuvraagstukken aan te pakken. In het streven naar een schonere wereld biedt deze ontwikkeling ongekende kansen. Reden om tijdens de Nationale Milieudag 2017 op 7 juni 2017 een palet aan nieuwe mogelijkheden op dit gebied te presenteren en in te gaan op dilemma’s die het gebruik van deze data kan opleveren.

 

datum: woensdag 7 juni 2017
tijd: 09:00-17:30 uur

Toepassingen van moderne datatechnologie winnen snel terrein, neem de slimme energiemeter, de rijgegevens die een auto verzamelt of de chip in afvalcontainers. Ook de term Big Data duikt steeds meer op in relatie tot milieubeleid en –onderzoek; hiervan is sprake wanneer datasets die op grote schaal (automatisch) gegenereerd worden te groot zijn om op de traditionele manier te beheren, koppelen of analyseren. Denk aan slimme energienetwerken die bijdragen aan verduurzaming of het leggen van relaties tussen omgeving en gezondheid (fijnstof, geluidsoverlast). Tegelijk is er nog weinig besef van de mogelijkheden en de dilemma’s die deze ontwikkeling met zich meebrengt.

Op landelijk, provinciaal en lokaal niveau is inmiddels een schat aan data beschikbaar. Zoals bij elke nieuwe ontwikkeling gaat het veelal om een mix van rijp en groen. Soms wordt een kans optimaal benut, minstens zo vaak ook niet. Het combineren van verschillende systemen is nog een braakliggend terrein. Hetzelfde geldt voor het generen van nieuwe datasystemen en de mogelijkheden van ‘citizen science’.

Gevolg is dat tal van kansen voor het creëren van een schonere leefomgeving onbenut blijven, terwijl dilemma’s niet of nauwelijks aan de orde komen. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met privacy? Hoe kun je alle verzamelde data optimaal gebruiken? En hoe maak je van (Big) data bruikbare informatie? Dergelijke vragen, gericht op een efficiëntere én verantwoorde inzet van de moderne technologische mogelijkheden van data, staan centraal tijdens de Nationale Milieudag 2017.

 

locatie: Hogeschool van Amsterdam, Amsterdam (exacte gebouw/adres volgt nog)

kosten (incl. BTW):

Vroegboek­tarief
(t/m 1 mei)

Reguliere tarief
(vanaf 2 mei)

Regulier € 217,80 € 260,15
HvA-medewerker
of VVM-lid
€ 121,00 € 151,25
VVM-kortingslid
(gepensioneerd / uitkering)
€ 78,65 € 78,65
Student (geen lid) € 30,25 € 30,25

HvA-student of VVM-studentlid of recent afgestudeerd VVM-lid

€ 18,15 € 18,15
organisatie:  VVM
delen:

Download en verspreid de flyer

Twitter mee via #NMD2017en #bigdata, bekijk tweets.

 |  |  

UMAIL 20170607 NMD   CC0 geralt   pixabay

Aanmelden & annuleren

Minder dan een week voor aanvang is aanmelden nog altijd mogelijk, maar wij kunnen dan niet meer garanderen dat alle u relevante informatie ontvangt. Bij annulering minder dan een week voor aanvang zijn de volledige deelnamekosten verschuldigd. Lees meer in onze algemene voorwaarden (.pdf).

Verdere informatie

De organisatie van deze bijeenkomst is in handen van Rachel Heijne, van de VVM.