VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

Bezoek ons op: 

STAD klimaatadaptatie utrecht (c) VVM joost

Samen sterk voor leefbaarheid


Logo VVM

Nationale Milieudag 2024:
Planetair denken en doen

 7 juni 2024
 Provinciehuis UtrechtLogo KiviLogo KNW

 

STAD klimaatadaptatie utrecht (c) VVM joost

 

Samen sterk voor leefbaarheid

 

 

 

 

 


Logo VVM

Nationale Milieudag 2024:
Planetair denken en doen

 7 juni 2024
 Provinciehuis UtrechtLogo KiviLogo KNW

 

Sprekers

Nationale Milieudag 2024

Plenair

 

Laatste update: 25 april

 
 

Sprekers

Nationale Milieudag 2024

 

Laatste update: 25 april

Plenair

marko-hekkert-vierkant

Marko Hekkert

Marko Hekkert is directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) sinds 2023. Ook is hij hoogleraar Dynamiek van Innovatiesytemen aan de Universiteit Utrecht. 

 

Over Marko Hekkert

Marko Hekkert (1971) is daarnaast ook hoogleraar Dynamics of Innovation Systems aan het Copernicus Institute of Sustainable Development van de Universiteit Utrecht. Hij onderzoekt de dynamiek van opkomende technologische sectoren en de transformatie van samenlevingen richt duurzame toekomsten.

Marko bestudeert meer specifiek de transformatie naar een circulaire economie, de landbouwtransitie en de energietransitie. Theoretisch draagt hij bij aan het verbeteren van onze kennis over hoe opkomende innovatiesystemen zich ontwikkelen en welk type micromechanismen (macht, lobby, onderzoek, strategie, verwachtingen, middelen) de dynamiek van innovatiesystemen bepalen.

(bron: Universiteit Utrecht)

Eerder vervulde hij diverse management- en toezichtfuncties binnen en buiten de Universiteit Utrecht.

Marko Hekkert studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde daar later ook, op een proefschrift getiteld ‘Improving Material Management to Reduce Greenhouse Gas Emissions’. Het onderwerp van zijn oratie, waarmee hij in 2008 het ambt van hoogleraar Dynamiek van innovatiesystemen aan de UU aanvaardde, was ‘Naar een duurzaam innovatieklimaat’. De combinatie van verduurzaming en innovatie is dan ook een rode draad door het werk van Marko Hekkert – een focus die ook bij het PBL zeer op zijn plaats is.

(bron: PBL)

 
Naar een krachtig, duurzaam doorwerkend integraal Milieubeleid

Meer info volgt

 

sander-mager-vierkant

Sander Mager

Sander Mager is vice-voorzitter van de Unie van Waterschappen (UvW) sinds november 2021. Daarnaast is hij dagelijks bestuurder van de Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. 

 

Over Sander Mager

Water is voor mij de drijvende kracht voor duurzame ontwikkeling. Van de natuur tot onze voedselproductie en van ons landschap tot recreatie. Water is onmisbaar en water verbindt! Het waterschap is daarom een belangrijke speler als het gaat om uitdagingen rondom duurzaamheid.

Ons gebied is vooral zo mooi omdat het zo verschillend is. We hebben bruisende steden, unieke natuurgebieden en ons bijzondere boerenlandschap met veenweiden. Het wordt spannend wanneer stad, natuur en landbouw elkaar raken. Verschillende belangen zorgen er soms voor dat het schuurt. Maar hier ontstaan ook de mooiste ideeën!

Als waterschap kunnen we de leiding nemen en het verschil maken. Maar dat kan alleen door goed samen te werken. Samen weten en kunnen we meer!

(bron: Waterschap Amstel Gooi en Vecht)

Sander studeerde Ecologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waar hij in 1996 afstudeerde.

 

 
Oppakken Kaderrichtlijn water en duurzaam integraal Waterbeleid

Meer info volgt

 

jan-willem-erisman-vierkant

Jan Willem Erisman

Jan Willem Erisman is voorzitter van de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) sinds maart 2023. Ook is hij hoogleraar Milieu en Duurzaamheid aan de Universiteit Leiden. 

Over Jan Willem Erisman

"De klimaatopgave is groot en complex. En moet worden bezien in samenhang met andere beleidsopgaven zoals het beschermen van de biodiversiteit en het bevorderen van de brede maatschappelijke welvaart. Het is belangrijk om daar voor de lange termijn kwalitatief goed en maatschappelijk gedragen beleid op te voeren. Daarom is het essentieel om vanuit alle wetenschappelijke disciplines daar zo goed mogelijk over te adviseren. Deze uitdaging ga ik graag aan met Wetenschappelijke Klimaatraad."

Hij werkte na zijn studie Chemische Technologie aan de HTS Den Haag bij de Universiteit Utrecht en bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In 1992 promoveerde hij op de modellering van de depositie van verzurende stoffen op natuurgebieden aan de Universiteit Utrecht. In 1997 begon hij bij Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in Petten waar hij zich richtte op luchtkwaliteit, biomassa en milieuonderzoek.

In 2009 werd hij aangesteld als buitengewoon hoogleraar Integrale Stikstofstudies aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Van 2012 tot 2020 was hij daarnaast directeur-bestuurder van het Louis Bolk Instituut, dat internationaal advies geeft over en onderzoek doet naar duurzame landbouw, voeding en gezondheidszorg.

(bron: WKR)

 

 
Naar een krachtig, duurzaam doorwerkend integraal Klimaatprogramma

Meer info volgt

 

afke-van-rijn-vierkant

Afke van Rijn

Afke van Rijn is directeur-generaal Milieu en Internationaal bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat sinds februari 2023.  

Over Afke van Rijn

De opgave van de directeur-generaal Milieu en Internationaal is om nationaal en internationaal beleid te realiseren op het gebied van schonere lucht, een veilige leefomgeving, minder geluidhinder, een circulaire economie, minder uitstoot van schadelijke stoffen en beter milieutoezicht. De basis daarvoor is het Nationaal Milieu Programma dat zich richt op het lange termijnmilieubeleid richting 2050. Er moeten scherpe doelen worden gehaald op het gebied van een duurzame leefomgeving en circulaire economie. Het ontwikkelen van innovatieve instrumenten/methoden voor deze transitie is cruciaal. De samenleving moet in het hart van het nieuwe beleid worden gebracht.

'Milieu is een thema dat iedereen raakt, en het is het terrein waar ik mijn ambtelijke carrière in ben begonnen', aldus Afke van Rijn. 'Het heeft grote raakvlakken met andere grote thema’s zoals klimaat en stikstof, en internationaal opereren is enorm belangrijk. Allemaal zaken die mij enorm aantrekken. Als nieuwe DG Milieu en Internationaal ben ik zeer gemotiveerd om aan deze mooie en complexe opgave te werken en daar concrete stappen in te zetten. Ik vind het heel belangrijk om dat samen te doen met alle partijen die daar een goede bijdrage aan kunnen leveren en heb er veel zin in om dat ook samen met mijn nieuwe collega’s op te pakken.'

Dr. ir . A.M.C. (Afke) van Rijn is sinds april 2021 plaatsvervangend directeur-generaal COVID-19 bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarvoor vervulde ze de functies van directeur Media en Creatieve Industrie en tevens plaatsvervangend directeur-generaal en coördinerend directeur Gelijke kansen in het onderwijs bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Eerder was zij onder andere directeur Samenleving & Integratie bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en directeur Veiligheid en Bestuur bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Afke van Rijn studeerde Technische informatica aan de Technische Universiteit Delft.

(bron: Algemene Bestuursdienst)

 

 
Eindafsluiting

Afke van Rijn verzorgt de eindafsluiting van de dag. 

 

has-bakker-vierkant

Has Bakker

Has Bakker is gedeputeerde (D66), met de portefeuille Klimaat en Circulaire Samenleving, Bodem en Water, Financiën, Grondzaken, Organisatie en Participatie, van de Provincie Utrecht 

Over Has Bakker

In de zomer van 2023 maakte Has Bakker (D66) de overstap van de Utrechtse gemeentepolitiek naar het provinciale bestuur. Tijd om zelf aan het roer te gaan zitten, vindt hij. Has Bakker is gemotiveerd om te bouwen aan een wereld die gezonder, rechtvaardiger en duurzamer is.

Has Bakker (19-02-1986) studeerde Internationale Betrekkingen & Internationale Organisatie aan de Rijksuniversiteit Groningen en Conflict Studies & Human Rights aan de Universiteit Utrecht. Daarna werkte hij als adviseur voor bedrijven en overheden. Vanaf 2019 tot aan zijn benoeming als gedeputeerde was hij werkzaam bij Natuur en Milieufederaties, een samenwerkingsverband van natuur- en milieuorganisaties. Hij heeft daardoor veel ervaring op het gebied van samenwerkingsvraagstukken en strategieontwikkeling.

Inhoudelijk deed hij door de jaren heen kennis op rond de thema’s Klimaat, Natuur en Circulair. Als raadslid boog hij zich onder meer over de onderwerpen Ruimtelijke Ordening, Grondzaken, Sport en Financiën. Veel van de onderwerpen waar hij politiek of vanuit zijn werk bij betrokken was, hebben raakvlakken met zijn provinciale portefeuille. Het inrichten van de provincie voor de komende generaties, dat is waar Has Bakker zich voor inzet. Met een blik naar de toekomst en vanuit de gedachte ‘hoe kan het dan wel?

(bron: Provincie Utrecht)

 
Opening Nationale Milieudag

Has Bakker opent de Nationale Milieudag, namens de Provincie Utrecht, waar we te gast zijn deze dag.

 

willem-grootoonk-vierkant

Willem Grootoonk

Willem Grootoonk is interim voorzitter van de Jongerenmilieuraad (JMR)

Over Willem Grootoonk

Willem studeert Sustainable Development (MSc) aan de Universiteit Utrecht, waar hij zich specialiseert in Environmental Change and Ecosystems. 

Sinds 2021 is Willem Grootoonk betrokken bij het bestuur van de Jongerenmilieuraad.

De Jongerenmilieuraad is een jongerenorganisatie die zich inzet om alle jongeren binnen Nederland te vertegenwoordigen in het Nederlandse milieubeleid. Binnen de jongerenmilieuraad krijgen jongeren van 12 tot en met 29 jaar de kans om te werken aan het verbeteren van jongerenparticipatie op het gebied van milieu. Onder het motto “door jongeren, voor jongeren”, gaan wij actief opzoek naar de meningen van jongeren in Nederland, en geven we jongeren de mogelijkheid om direct inspraak te hebben op milieubeleid. Op het moment ligt onze focus op het leveren van input op het Nationaal MilieuProgramma: het document dat het Nederlandse milieubeleid van de komende decennia (tot 2050) zal bepalen. Dit doen we in samenwerking met het Directoraat-Generaal Milieu en Internationaal van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

(bron: Jongerenmilieuraad)

 

dieuwertje-wallaart-vierkant

Dieuwertje Wallaart

Dieuwertje Wallaart is bestuurslid van de Jonge Klimaatbeweging (JKB)

Over Dieuwertje Wallaart

Afgelopen twee jaar was Dieuwertje al actief binnen de JKB, maar nu is het tijd voor de volgende stap: het bestuur in! Deze Rotterdamse gaat aan de slag als bestuurslid politiek en overheid en is vicevoorzitter. Met deze rollen zal je haar vaak in de schijnwerpers zien staan om te praten met politici en in het nieuws als woordvoerder. Naast de JKB doet Dieuwertje een parttime master Medical Humanities nadat ze afgelopen jaar haar bachelor Geneeskunde heeft afgerond. In haar vrije tijd ben ik het liefst op mijn voetbalvereniging of speciaalbiertjes aan het drinken in het park.

(bron: Jonge Klimaat Beweging)

 

Peter van der Avoird

Peter van der Avoird

Peter van der Avoird is eigenaar van Van der Avoird Trayplant

Ilse Stams

Ilse Stams

Ilse Stams is hoofd afdeling communicatie en duurzaamheid bij van der Avoird Trayplant

Logo trayplant

Lezing: Goed boeren geeft Energie

Peter en Ilse dragen een boodschap uit voorbij de grenzen van het eigen bedrijf. Met een grote gedrevenheid stuwt Peter van der Avoird zijn vermeerderingsbedrijf van aardbeien, frambozen en biobased planten richting steeds grotere duurzaamheid. Let wel: duurzaamheid als balans tussen people, planet, profit. De eigen bedrijfsaanpak is daarom vertaald in een masterplan voor de natuur en maatschappij. Ofwel ‘Goed Boeren Geeft Energie aan Natuur en Maatschappij’, bekroond met een prijs van de regionale Rabobank. Het is inmiddels een zelfstandig initiatief, gesteund door bank, provincie en stimuleringsmaatschappij Rewin. Het geeft invulling aan de ideeën van ZLTO en provincie over de land- en tuinbouw in 2050, die in nauwe verbinding staat met omgeving, natuur, water en energievoorziening waarbij we juist grond terug kunnen geven aan de natuur tot aan een verziende blik in de toekomst.

Welke verandering brengen wij te weeg:

Een over-sectorale aanpak, niet in hokjes of ‘ik’ gedacht maar vanuit het ‘wij’, vanuit het samen doen. Een oplossing op het gebied van biodiversiteit én op het gebied van duurzame energie voorziening én waterhuishouding én educatie en inspiratie én recreatie én werkgelegenheid.

Als gemeente sta je voor een onwijze opgave voor onze leefomgeving:

Hoe ga je bijvoorbeeld die aardgasvrije wijk realiseren wanneer het niet interessant is voor grotere commerciële energie maatschappijen om in onze kleine groene dorpen duurzame energie op te wekken?

In de lezing "Goed boeren geeft Energie" geven zij een concreet handelingsperspectief voor lokale overheden, bedrijven en organisaties met de agrarische sector. Met dit initiatief brengen ze een andere manier van denken én doen teweeg: werken vanuit de waarde voor natuur en maatschappij.

 
Over Trayplant

Van der Avoird Trayplant is een toonaangevend, duurzaam en innoverend bedrijf in de zachtfruitsector. Wij zijn gespecialiseerd in het opkweken van aardbei- en framboos uitgangsmateriaal. 

Onze eerste innoverende techniek luidde het bestaan van Van der Avoird Trayplant in 2002 in: het vermeerderen van frambozenplanten in een tray. Een stap die velen in onze branche deed volgen. 

Eén van de nieuwste technieken die we recent gerealiseerd hebben, draagt bij aan de groeiende voedselbehoefte van de maatschappij met minder impact op de natuur. We geloven dat het mogelijk is om te voorzien in deze behoefte en daarbij juist minder natuur te gebruiken en te belasten. 

(bron: Trayplant)

 

Logo BELW Advies

Integrale Klimaataanpak in de praktijk

Meer informatie volgt

 
Over BELW Advies

BELW Advies is specialist in functioneel groen ontwerpen in de stedenbouw, we letten op stedelijk groenkwaliteit en openbare ruimte kwaliteit. We zetten ons in voor biodiversiteit en gevarieerde functionele inrichting van de openbare ruimte. We werken met professionals. Verder ontwikkelt BELW Advies eigen kennis, o.a. in biobased economy.

(bron: BELW Advies)