VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

Bezoek ons op: 
 

Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, bekijk hem online.

Header VVM Nieuwsbrief
 

VVM nieuwsbrief Maart 2018

 

De VVM is het kennis- en relatieplatform van milieuprofessionals. Met bijeenkomsten, congressen, cursussen en het tijdschrift Milieu werkt de VVM aan het verder professionaliseren van haar 1500 leden. Voor € 125,- per jaar bent u al lid van de VVM.

VVM Bureau
Arthur van Schendelstraat 758
3511 MK Utrecht
t. 030 - 232 29 89
f. 030 - 232 80 41
e.
uaerub.[antispam].@vvm.info
i. www.vvm.info

 

VVM op Twitter, LinkedIn & Facebook

twitter.com/VVMBureau
twitter.com/RachelHeijne
twitter.com/hetMILIEUblad

VVM op LinkedIn
VVM-groep op LinkedIn
Facebookpagina VVM

 

Column

Een nieuwe column, geschreven door een VVM-lid.

 

Onderzoek als alibi

Door Annemarie van de Vusse

Meer onderzoek naar milieufactoren die de gezondheid bedreigen: wie kan daar nu tegen zijn? Het is tenslotte altijd nuttig nieuwe kennis te vergaren. Of toch niet altijd? Over dit onderwerp schreef Annemarie van de Vusse een column. Want soms komt onderzoek in de plaats van noodzakelijke maatregelen, als een soort van alibi. Wellicht komt dit ook doordat maatregelen treffen meestal meer kost en politiek gevoeliger kan liggen dan het doen van een onderzoek. Maatregelen nemen vereist politieke moed. De onderzoeken die in plaats daarvan worden uitgevoerd verdwijnen vaak in een la. Dus moeten we wel altijd voor onderzoek zijn? Lees de column hier >>

 


VVM nieuws

 

Congresbundel Relevant

Het jaarcongres Relevant 2017, hét congres voor Externe Veiligheid, vond plaats op donderdag 14 december in De Fabrique in Utrecht. Zo'n 250 deelnemers, afkomstig uit gemeenten, provincies, veiligheidsregio's, bedrijfsleven en adviesbureaus, bezochten het congres voor verdieping en ontmoeting. Centraal stond dit keer de veranderingen die de Omgevingswet voor het werkveld met zich meebrengt. Download de congresbundel hier >>. U kunt ook een gedrukt exemplaar bestellen voor €7,50 (incl. BTW en verzendkosten). Stuur een e-mail naar uaerub.[antispam].@vvm.info o.v.v. Congresbundel Relevant 2017.

 

Profilering geurcongres

Geuren spelen een belangrijke rol in de kwaliteit van de leefomgeving. Vaak in aangename zin, maar regelmatig ook niet. Het congres 'Geurhinder: landelijk en lokaal' op 20 maart 2018 belicht de mogelijkheden om overlastsituaties te verminderen. Dit congres biedt een uitgelezen kans om uw organisatie, product, dienst of discipline te presenteren. Dit kan op de Milieumarkt, dé plek voor deelnemers om bij te praten en te netwerken. Als u als VVM-lid er voor zorgt dat uw organisatie op de Milieumarkt staat, ontvangt u een cadeautje! Meer informatie >>

 

Call for Papers congres Geluid Trillingen en Luchtkwaliteit

Op 6 en 7 november 2018 is in de Expo Hoevelaken het 22e congres Geluid, Trillingen en Luchtkwaliteit. Het congres met informatiemarkt is een tweedaags evenement met meer dan 400 deelnemers, ca. 50 lezingen, discussiefora en workshops. Ook worden de Awards voor de Leefomgeving uitgereikt. De programmacommissie, bestaande uit vertegenwoordigers van (semi-)overheden en vakorganisaties als de VVM en de Stichting Innonoise, nodigt u uit voorstellen voor lezingen in te dienen. Uw inschrijving heeft bij voorkeur verband met een actueel onderwerp op het gebied van geluid, trillingen, luchtkwaliteit en/of zero-emissie. De inschrijving is open tot 18 mei. Kijk op www.gtlcongres-beurs.nl.

 

VVM(-leden) in het nieuws

Regelmatig is VVM of zijn VVM-leden in het nieuws, bekijk hier het overzicht. Bent u in het nieuws geweest, geef dit dan aan ons door via uaerub.[antispam].@vvm.info, met een link naar het artikel of naar het programma.

 

Laatste nieuwe berichten:

  • VVM-lid Martin Kroon schreef in de Volkskrant een stuk over het beboeten van fileveroorzakers. Naar aanleiding van dit stuk werd hij uitgenodigd om hierover te praten op NPO 1 bij MAX Nieuwsweekend. Lees meer en luister terug>>
  • VVM-lid Frits van Arkel schreef een blog voor Quinsens over Milieubewustzijn. Niemand weet wat er gaat gebeuren en kent alle factoren en causaliteiten. Hoe moet je hiermee omgaan? Lees hier>>

VVM activiteiten

 

Landelijk Geurcongres 2018

Congres | 20 maart | 09:00 - 17:00 | HAS Hogeschool | 's-Hertogenbosch

Geuren spelen een belangrijke rol in de kwaliteit van de leefomgeving. Vaak in aangename zin, maar regelmatig ook niet. Een belangrijk effect van ongewenste geur is hinder, variërend van ergernis tot slaapverstoring. Het congres 'Geurhinder: landelijk en lokaal' op 20 maart 2018 belicht de mogelijkheden om overlastsituaties te verminderen.

Meer info & aanmelden >>

 

VVM Café: Down to earth

VVM Café | 28 maart | 17:00 - 21:00 | Ingang naast VVM Bureau | Utrecht

De inspirerende documentaire DOWN to EARTH trok al meer dan 150.000 bezoekers. Tijdens dit VVM Café kijken we gezamenlijk de film en praten we na onder leiding van actrice Charmene Sloof en onder genot van een borrel. DOWN naar EARTH hoopt mensen te inspireren om zelf de verandering te zijn die ze willen zien.

Meer info & aanmelden >>

 

VVM Café: Jan Terlouw - 'Jong geleerd, oud gedaan'

VVM Café | 18 april | 17:30 - 20:30 | VVM bureau | Utrecht

Wat kun jij doen voor een duurzame toekomst? Die vraag staat centraal tijdens dit VVM Café. Vorig jaar heeft Jan Terlouw jongeren uit het hele politieke spectrum bij elkaar gebracht om een duurzaamheidsagenda op te stellen. Deze avond gaat hij in gesprek met twee duurzame jonge toppers van nu om hier een praktische invulling aan te geven.

Meer info & aanmelden >>

 

Kenniscafé (deel 2): Circulaire Economie en Natuurlijk Kapitaal

Kenniscafé | 19 april | 16:00 - 20:00 | VVM Bureau | Utrecht

Berichten over duurzame energie, minder verspilling en meer hergebruik komen dagelijks binnen. Maar hoe kunnen we blijven profiteren van alles wat de natuur biedt zonder onze natuurlijke rijkdommen te verarmen? Die vraag staat ook weer centraal in het tweede kenniscafé Duurzaam Ondernemen.

Meer info & aanmelden >>

 

Juridisch Café over het Voorzorgsbeginsel

Discussieavond | 7 juni | 16:30 - 20:00 | VVM Bureau | Utrecht

Het voorzorgsbeginsel vindt zijn oorsprong in het Europese milieurecht, het kan bijvoorbeeld een rol spelen bij besluiten waarbij voedselveiligheid, natuurbescherming of het toelaten van bestrijdingsmiddelen aan de orde is. Wilt u meer hierover horen, schrijf u in en kom naar dit Café!

Meer info & aanmelden >>

 

Nationale Milieudag 2018: Wetenschap versus emotie

Nationale Milieudag | 29 juni | 09:00 - 17:30 | RIVM | Bilthoven

De milieuprofessional heeft tegenwoordig vaak te maken met inwoners, media en politici die zich vooral laten leiden emoties en wensdenken. Hoe beïnvloedt dit de beslissingen van politiek, bedrijven én van individuen? En hoe houdt de milieuprofessional zich staande, wanneer deze te maken heeft met complexe vraagstukken met grote belangen, zoals op het gebied van duurzaamheid?

Meer info & aanmelden >>

 

Dag van de Omgevingswet

Congres | 4 oktober

De datum voor de Dag van de Omgevingswet 2018 is bekend: 4 oktober. De afgelopen editie was een klinkend succes. Dus zet de datum vast in je agenda!

Meer info & aanmelden >>

 

Geluid in sportaccommodaties

lezingenbijeenkomst met locatiebezoek | voorjaar 2018 | Sportcentrum Papendal | Arnhem

Geluid in sporthallen kan een groot probleem zijn wat betreft de spraakverstaanbaarheid en de galm. Het kan zelfs leiden tot gehoorschade en/of ziekte van de docent. Tijdens deze bijeenkomst staat dit probleem centraal. Op dé sportlocatie van Nederland, Sportcentrum Papendal, kan eenieder het effect van een toegepaste maatregel ervaren.

Meer info & aanmelden >>

 


VVM Cursussen

Klik hier voor een overzicht van alle cursussen die VVM biedt.

 

Luchtverontreiniging, luchtkwaliteit en depositie 

Opleiding | PAO, PKL en VVM

De Post-HBO opleiding geeft u een stevige basis voor uw werkzaamheden op het gebied van luchtverontreiniging, luchtkwaliteit en depositie. De opleiding wordt georganiseerd door VVM en PAO Techniek en Management. U kunt de losse blokken volgen.

15 maart - blok 2: Industriële luchtverontreiniging: Emissiemetingen, -schattingen en geur

17 mei - blok 3: Luchtkwaliteit: Wet- en regelgeving, besluitvorming en maatregelen / Effecten en fijn stof

20 september - blok 4: Luchtkwaliteit: Meten en modelleren

8 november - blok 5: Depositie: Wet- en regelgeving, besluitvorming, meten en rekenen

Meer info & aanmelden >>

 

Emissiemetingen voor SCIOS (scope 6 certificering) 

3-daagse cursus | 25 mei, 22 juni en 6 juli | 09:00 - 17:00 | Apeldoorn

Het technisch document 8 dat als basis dient voor SCIOS gecertificeerde emissiemetingen, is afgestemd op de milieuregelgeving. Dat betekent bijvoorbeeld dat de werkwijzen aansluiten bij de geldende Europese meetnormen. Daarnaast moeten inspecteurs die emissiemetingen uitvoeren een opleiding volgen. In drie dagen worden de verschillende aspecten van emissiemetingen, zoals het nemen van representatieve rookgasmonsters en de daarop volgende analyse en verwerking van de analyseresultaten, uitgelegd. De cursus wordt afgesloten met een toets.

Meer info & aanmelden >>

 


Overig nieuws

 

Kleurrijk Groen

In het najaar van 2018 organiseert Bureau Wijland de leergang Kleurrijk Groen, met als doel diverse culturele gemeenschappen te betrekken bij duurzaamheid en natuur. Dit doet zij door het opleiden van kleurrijk groene ambassadeurs die duurzaamheid toegankelijker kunnen maken voor hun achterban en als brug kunnen fungeren richting natuur- en milieuorganisaties. De vijf modules van het programma lopen langs drie centrale leerlijnen:

  1. Urgentie: Inzicht in urgentie van milieubewustzijn en in natuur- en milieubeleid (lokaal en mondiaal);
  2. Strategie: Inzicht in strategisch denken en handelen m.b.t. beïnvloeding;
  3. Persoonlijke ontwikkeling: Inzicht in projectontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling als Kleurrijk Groene ambassadeur.

Naast de theoretische invulling, is er uitgebreid aandacht voor de praktijk. Dit wordt ingevuld door excursies, bedrijfsbezoeken en gastdocenten.

Meer info: www.bureauwijland.nl/index.php/leergang-kleurrijk-groen of neem contact op met Sara Schoch, coördinator: hcohcsaras.[antispam].@bureauwijland.nl of 06-45703926.

 


Activiteiten derden

Klik hier voor een uitgebreid overzicht van activiteiten derden.

 

VMR Actualiteitendag 2018 

22 maart 2018 | 09:30 - 16:00 | Geertekerk | Utrecht

Kosten: €450,-. VVM-leden krijgen 10% korting.

Meer informatie: VMR. Aanmelden: VMR.

Tijdens deze dag hoort u 13 deskundige en zorgvuldig geselecteerde sprekers die u op de hoogte brengen van de actuele ontwikkelingen op het gebied van wetgeving en jurisprudentie binnen het milieu-, water- en natuurbeschermingsrecht. Deze dag mag u niet missen! Bijzondere onderwerpen zijn dit jaar de stralingsbescherming en de regelgeving rondom de veehouderij en de gezondheid van omwonenden.

 

Movies that matter 

23-31 maart 2018 | Den Haag

Kosten: variabel.

Meer informatie: Movies that matter. Tickets: Movies that matter.

Het Movies that Matter Festival in Den Haag is het internationale film- en debatfestival over vrede en recht in de Internationale Stad van Vrede en Recht. Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui bieden jaarlijks in maart tien dagen lang podium aan zo'n zeventig speelfilms en documentaires, dagelijkse talkshows, muziekoptredens en exposities.

 

NEMO Kennislink: Controle over ons voedsel 

10 april 2018 | 20:00-22:00 | NEMO | Amsterdam

Kosten: gratis.

Meer informatie: NEMO. Aanmelden: NEMO

Eet jij nog natuurlijk? Eeuwen lang hebben boeren door moeizaam fokken en telen ons eten geproduceerd. Nu we met gentechnologie eindelijk eens ferme stappen vooruit kunnen zetten, deinzen we massaal terug voor kweekvlees en GMO. Moeten we af van het idee dat voedsel natuurlijk moet zijn?

 

VMR Themamiddag - De bestuurlijke afwegingsruimte voor het omgevingsplan in de praktijk 

12 april 2018 | 13:00-17:00 | Jaarbeurs | Utrecht

Kosten: €85,-. VVM-leden krijgen 10% korting.

Meer informatie: VMR. Aanmelden: VMR

In deze bijeenkomst gaat over het omgevingsplan en de bestuurlijke afwegingsruimte. U hoort drie deskundigen over de juridische kaders, de staalkaarten en toelichting op de ontwikkeling van het omgevingsplan voor het Hembrugterrein in Zaanstad.

 Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf u dan hier uit.