VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 

VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

Bezoek ons op: 

web-duurzame-economie-cc0-nature-design-via-pixabay


Nationale Milieudag 2022:
Grenzen aan de groei, 1972-2022-2072

 14 juni 2022
 Antropia, Driebergen

web-duurzame-economie-cc0-nature-design-via-pixabay

 

 

 

 

 


Nationale Milieudag 2022:
Grenzen aan de groei, 1972-2022-2072

 14 juni 2022
 Antropia, Driebergen

Programma

Nationale Milieudag 2022

 

Laatste update: 9 juni

 
 


 Programma
 

Meer informatie over sprekers, deelsessies en meer

09:00 Ontvangst (met koffie en thee)

09:30 Plenair deel 1:
o.l.v. dagvoorzitters
Antoine Heideveld, voorzitter VVM    
en Peter Akkerman, ministerie van IenW   

  • Welcome to country (openingsritueel) door Alton Walley  
    met bijdrage over Inheemse Perspectieven op klimaatverandering door Raki Ap , Klimaatactivist en ambtenaar, Ministerie van Binnenlandse Zaken
  • Officiële opening door staatsecretaris Vivianne Heijnen 
  • Studentenpitches - deel 1 door diverse studenten, bekijk ze hier
  • De Club van Rome; Sleutels naar de toekomst door Bas Jurres, voorzitter van Club van Rome NL 
  • Vijftig jaar toekomstprojecties voor duurzaamheid, hoe staan we ervoor? door Detlef van Vuuren , Professor of Integrated Assessment of Global Environmental Change, Universiteit Utrecht en senior onderzoeker, PBL
  • Studentenpitches - deel 2 door diverse studenten, bekijk ze hier

11:00 Zaalwissel (met koffie en thee - to go)

11:15 Sessieronde A: keuze uit 6 deelsessies (meer info)

A2 - Silent Future, grenzen aan de vruchtbaarheid en de ontwikkeling van de mens
A3 - De Stem van de toekomstige generaties
A4 - Onderaards: Jij wilt toch ook een mooie toekomst? Iedereen Steward voor een gezonde bodem!
A5 - Inheems
A6 - Verbindend natuurbehoud: biodiversiteit en grenzen aan de groei
A7 - Van grenzen naar oplossingen

12:15 Lunchpauze

13:15 Plenair deel 2:

  • Op naar morgen door Laura de Vries , bestuurslid, Jonge Klimaatbeweging
  • Groene “a-groei” door Jeroen van den Bergh , hoogleraar, Universitat Autònoma de Barcelona en Vrije Universiteit Amsterdam

14:00 Zaalwissel 

14:15 Sessieronde B: keuze uit deelsessies (meer info):

B2 - Club van Rome workshop: het Opschoon Experiment
B3 - Landbouw en Voedsel
B4 - Toekomstwaarden voor de aarde
B5 - Op weg naar een milieu zonder Zeer Zorgwekkende Stoffen?

B6 - Snellere opwarming door schonere lucht?
B7 - De Jongerenmilieuraad (JMR): vanaf dag één structureel aan tafel bij de ontwikkeling van het milieubeleid van de toekomst

15:15 Zaalwissel

15:30 Plenaire deel 3:

16:30 Borrel


 Avondprogramma
 

Voor het avondprogramma moet je je apart opgeven. Kosten zijn € 47,50 p.p. voor iedereen.

18:00 Diner

19:15 Avondwandeling Zompige paden

20:30 Reflectie onder genoet van een drankje

s-richard-walley-c-eigen-2-vierkant

s-bas-jurres-c-vierkant
s-raki-ap-1-eigen-900x900
Detlef van Vuuren | NMD2022
s-laura-de-vries-vierkant
jeroen-van-den-bergh-eigen-900x900
s-babette-porcelijn-eigen-900x900
s-jaap-tielbeke-c-eigen-vierkant


 

Sprekers

Meer informatie over de sprekers en waarover zij gaan vertellen vind je op de sprekerspagina.

Meer over de sprekers 

Deelsessies

Meer informatie over de verschillende deelsessies vind je op de deelsessiepagina.

Meer over de deelsessies 

De Club van Rome; Sleutels naar de toekomst

In 1972 kwam de Club van Rome met het rapport ‘limits to growth’.

Nu 50 jaar later, staan wij stil bij de lessen die we mochten en mogen leren. Van daaruit werkt de Club van Rome aan scenario’s en toekomst vaste strategieën voor de komende 50 jaar. Welke keuzes maken we nu ten behoeve van het nalatenschap voor onze toekomstige generaties?

De Club van Rome Nederland ging op zoek naar de ontbrekende schakels die nodig zijn om te komen tot daadwerkelijke transformatie naar een wereld die eerlijk, regeneratief en veerkrachtig is.
Als voorzitter van de Club van Rome Nederland, zal Bas Jurres ons meenemen op een reis die het grote, gefragmenteerde geheel weer verbindt met de kleine gewoontes, patronen en interacties die ons sturen, verrijken en beperken bij deze transformatie.

 
Inheemse Perspectieven op klimaatverandering

De verhalen over klimaatverandering die wij vertellen zijn niet compleet. Het perspectief van inheemse volkeren mist er namelijk in. Toch zijn zij van onmiskenbaar belang om cruciale ecosystemen in stand te houden. Ze zorgen voor 80% van het behoud van de biodiversiteit op onze wereld. Tegelijk plukken zij vaak de wrange vruchten van de grondstoffenwinning voor onze consumptiegoederen en onze energietransitie.

Raki Ap, woordvoerder van de Free West Papua Campaign, neemt zijn publiek mee op reis naar zijn roots: West Papoea, tevens ‘s werelds grootste tropische eiland. Raki laat mensen beleven hoe het voelt om één dag Papoea te zijn en wat klimaatverandering betekent vanuit het oogpunt van veel inheemse volkeren. Raki spreekt vanuit het inheems perspectief. Hij maakt daarmee veel los binnen de klimaatbeweging en gevestigde instituten.

 
Vijftig jaar toekomstprojecties voor duurzaamheid, hoe staan we ervoor?

De ‘Limits to Growth’ publicatie uit 1972 vormt ontegenzeggelijk een van de meest invloedrijke publicaties op het gebied van duurzame ontwikkeling en inspireerde het ontstaan van een heel gebied van model-gebaseerd scenario studies op dit terrein. Sinds 1972 zijn studies gepubliceerd in de context van onder meer klimaat- en biodiversiteitonderzoek (IPCC en IPBES), UNEP’s Global Environmental Outlook en groot aantal studies op nationaal niveau. Veel van de modellen die nu worden gebruikt zijn qua detail aanzienlijk nauwkeuriger dan het World3 van Meadows et al.

In de presentatie gaat Detlef van Vuuren in op projecties van Limits to Growth en laat zien hoe deze zich verhouden met werkelijke trends. Bovendien bespreekt Detlef van Vuuren hoe scenario studies nu worden gebruikt een beeld te krijgen van de duurzaamheidsuitdagingen.

 
Op naar morgen

Wat drijft jongeren om bij te dragen aan de wereld en hoe willen zij dat de wereld er in 2100 uit ziet? Welke kant moeten we met zijn allen op en welke instrumenten spelen daarbij een rol? Daarover vertelt Laura de Vries die zich bezighoudt met het aanjagen van een toekomstbestendige en inclusieve transitie vanuit het jongerenperspectief.

 
Groene “a-groei”

Velen beschouwen klimaatverandering als de belangrijkste milieu-uitdaging voor toekomstige economische groei, omdat klimaatschade aanzienlijke economische kosten zal veroorzaken, of omdat streng klimaatbeleid de groei zal beknotten. Het laatste belemmert veel kiezers en politici om onvoorwaardelijk steun te geven aan serieus klimaatbeleid. De discussie over klimaat versus groei zal in de komende jaren feller worden, aangezien de tijd die beschikbaar is om de opwarming van de aarde te beperken tot twee graden Celsius langzaam maar zeker verstrijkt.

In mijn lezing bespreek ik waarom zowel de argumenten vóór groene groei als tegen groei (“degrowth” of “anti-groei”) niet overtuigen, noch in wetenschappelijk noch in politiek opzicht. In plaats hiervan stel ik een derde – neutrale of indifferente – visie voor, genaamd “a-groei”. Dit is een risicomijdende strategie die zowel polarisatie in het groeidebat als verzet tegen goed milieu- en klimaatbeleid kan verminderen.

 
Happy 2050 scenario

Een effectief denkraam voor ons, als crew van de planeet

Hoe creëren we een veilige, stabiele wereld waarin we elkaar een welgemeend 'happy 2050' kunnen wensen? Dat is de vraag waarnaar Babette Porcelijn onderzoek deed. Het happy 2050 scenario is het resultaat; een compleet plan van aanpak voor een veilige planeet, een geïnspireerde crew, een integer beleid, eco-positieve productie zonder verborgen impact, een gezonde economie en gelijke kansen in de wereld op welzijn voor iedereen.

In haar lezing laat Babette zien dat zo'n brede blik blinde vlekken blootlegt. En dat is nuttig want zo komen we tot effectievere oplossingen. Ze laat bovendien zien dat individuele acties en systeemverandering hand in hand gaan. En het mooie is, deze acties hebben meteen al voordelen.

 
Gesprek tussen jong en oud

Isa van Malenstein en Peter Builtjes gaan met elkaar in gesprek over Grenzen aan de Groei 1972-2022-2072. Er wordt teruggekeken over de afgelopen 50 jaar, wat er fout en wat er goed gegaan is. De hoop, de verwachtingen, de zorgen over de komende 50 jaar komen ook ter sprake. In het gesprek worden de grenzen van urgentie, van technologische mogelijkheden en veranderingen in leefstijl opgezocht, en de mogelijkheden om verschillende generaties samen op te laten trekken verkend.

 

Dagvoorzitters